Evo u kojim nedeljama trudnoće i na koji način je sve moguće utvrditi pol bebe

0

Ovo je pitanje svake druge trudnice 

 

Dr Elizabet Prajor, saradnica sajta Parents.com, ističe da je jedno od najčešćih pitanja trudnica upravo u kom periodu svojih trudnoća će konačno moći da saznaju hoće li im se pridružiti dečak ili devojčica

Dr Elizabet Prajor, saradnica sajta Parents.com, ističe da je jedno od najčešćih pitanja trudnica upravo ovo – u kom periodu svojih trudnoća će konačno moći da saznaju hoće li im se pridružiti dečak ili devojčica.

Kako objašnjava, većina pacijentkinja pol može da otkrije između osamnaeste i dvadesete nedelje trudnoće, i to uz pomoć ultrazvučnog pregleda. Međutim, nije u slučaju svake trudnoće moguće saznati kog je beba pola na ovaj način (zbog različitih detetovih položaja), pa se neki roditelji služe alternativnim metodama,

Pouzdan način utvrđivanja pola je amniocenteza, pregled kojim se proverava stanje bebinih hromozoma. Amniocenteza se obično izvodi kod majki koje su starije od 34 godine kako bi se otkrili eventualni genetski problemi. S obzirom na specifičnost ovog pregleda, moguće je saznati pol i nešto ranije (između 16. i 18. nedelje trudnoće). Ipak, ovaj pregled se ne izvodi ukoliko je pol bebe jedino što roditelji žele njime da saznaju.

Drugi pouzdan medicinski pregled koji će vam pomoći u otkrivanju pola jeste horiocenteza (biopsija horionskih čupica), kojom se poremećaj nasledne osnove ploda detektuje vrlo rano. Ipak, on se izvodi veoma retko, i to i pre 10. nedelje trudnoće.

Kako dr Prajor dodaje, često je verovanje da se pol može otkriti i praćenjem pulsa, što se zasniva na mitu da nošenje bebe oređenog pola ubrzava puls. Ovo je, smatra ona, samo mit potekao od starijih babica.

Takođe, mnogi veruju da odgovor na ovo pitanje može pružiti i činjenica kako je postavljen trudnički stomačić, ali još uvek nema naučnih dokaza da je to na bilo koji način povezano s polom deteta.

 

 

Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online