Evo Zašto je lepo imati starijeg brata

0

Bez obzira na to da li je vaš stariji brat blizak sa vama ili ne, jeste li slični ili potpuno različiti, postoji nekoliko razloga zbog kojih je vaš on dar i blagoslov.

U detinjstvu se najčešće slažu kao „pas i mačka“, ali njihova ljubav je i tada snažna i nežna. Drugačija od svih ostalih. Brat i sestra se vole na najposebniji način, čak i kada se glasno svađaju i jedno ispred drugog istupaju kao ljuti rivali. Oni koji nemaju tu privilegiju, mogu samo da im zavide.

Uzor i primer
Stariji brat je uzor, on je važan, hrabar, sve zna i ume. Naravno, zato ponekad upada u nevolje. Ali i tim nevoljama se divite, kao i sposobnosti brata da se iz njih izvuče. Posredno učite i kroz njegove pogreške i kroz njegove uspehe.

Zaštitnik
Iako mu godi vaše divljenje, brat ima potrebu da vas zaštiti, pa čak i od samoga sebe. Da, u ranoj će vas mladosti nagovarati na gluposti, bićete njegov štitonoša i alibi. Ipak, kako vreme prolazi, brat vam neće dozvoliti da znate sve i učestvujete u svemu. Držaće vas na distanci onoliko koliko je potrebno da budete sigurni u njegovim očima. Kasnije, u životu, već će svi znati da ste vi njegov brat ili sestra, i da s tim nema šale.

Savetnik
Brat savetuje. Tačnije, gnjavi dok savetuje. Nemoguće mu je izmaći. Ako brat smatra da vas treba posavetovati, bude li trebalo vezaće vas za stolicu dok ne čujete sve što je naumio. Iza svega stoji odgovornost i ljubav prema vama.

Najbolji prijatelj
Bratu se možete poveriti. Na svaku temu. On je najbolji prijatelj. Onaj koji će vas zbog vaše tajne zafrkavati sve dok ga ozbiljno ne zamolite da s time prestane. Brat je najzabavniji prijatelj. Odvešće vas na kuglanje onda kad biste se najradije pokrili ćebetom po glavi. Pokazaće vam celi niz rešenja vašeg problema, iako možda dobar deo nije primenjiv. Naći će načina da budete „muško“ iako ste mu možda sestra. Ako ste mu brat, stegnuće vas oko vrata tako da ćete odmah zaboraviti na emocionalnu bol.

Podrška
Imati brata znači imati životnu podršku. Kad vas u detinjstvu i mladosti roditelji „pozovu na red“, krajičkom oka potražićete brata. Ubrzo ćete mu se izjadati, a on će vas potapšati uz rečenicu; „Sve sam to prošao…“ Znate da nije uputno baš uvek i na svakoga požaliti se bratu, jer njegova reakcija može biti preterana.

Odanost
Da vam celi svet okrene leđa, brat to neće učiniti. Možda će ga život odvesti dalje od vas, možda se više nećete tako dobro razumeti, možda se neće slagati s vašim izborima, ali postoji bratski, muški princip, po kom on zna šta je njegova „dužnost“. Koliku će vam pažnju pritom ukazati zavisi o njegovoj prirodi, ali jedno je sigurno – dobar vas brat nikada neće zaboraviti.

DODATAK 

Ljubav između brata i sestre je specifična i prolazi kroz više faza – navodi psiholog.

„U ranom detinjstvu dominira netrpeljivost praćena nerazumevanjem i ljubomorom, jer se deca bore za roditeljsku pažnju. Devojčice su često nežnije, pa su i odrasli blaži prema njima, favorizuju ih pošto su slabije, što dečake nervira i zato pokušavaju da dokažu da su njihove sestre negativci.

U tom uzrastu, oni su uglavnom grubi, ne libe se da „ćušnu“ sestre, počupaju ih za kosu, podmetnu im nogu, unište lutku, kažu im da su dosadne ili glupe.

Devojčice to stresno doživljavaju. Boli ih što ih braća kinje i ne žele sa njima da se igraju, pa za čas padnu u suze. Ali ni one nisu tako nevine. Ponekad uživaju dok ih tužakaju roditeljima ili ih špijuniraju, ponosno otkucavajući roditeljima svaki njihov korak, kojim kupuju njihovu naklonost. Sagovornica „Života plus“ objašnjava da se slična slika odigrava u pubertetu, kada su braća i dalje zvanično nezainteresovana za druženje sa sestrama. Distanca je prisutnija nego ranije. Ali, razlika je u tome što su devojčice jače, pa im često uzvraćaju udarac.

Za Brata sve , Brata nikom ! Ps. Jedva čekam da postanem tetka 😉

Foto shutterstock
Komentara
Loading...