Evo zašto je srednje dete spremnije za život

0

Profesorka psihologije na američkom univerzitetu Redlends, dr Katarina Salomon, kaže da srednja deca, zbog toga što su okružena braćom i sestrama, često moraju da preuzmu ulogu pregovarača, pa u zrelom dobu postaju vešti u rešavanju problema.

Velika je verovatnoća da će biti i kreativni, jer slobodnije pokazuju talenat i to što nose u sebi.

Za razliku od prvorođenih, koji su često pod pritiskom jer moraju da ispune očekivanja roditelja, srednja deca će biti manje stroga prema sebi ako dožive razočaranje i neuspeh. Još u detinjstvu nauče da budu kooperativni, nezavisni i sposobni da izgrade odnos sa drugima.

– Takvoj deci ide u korist i sposobnost da razmišljaju mnogo šire, zbog čega često imaju preduzetnički duh – rekla je dr Salomon.

U istraživanju dr Salomon čak 80 odsto srednje dece nikada nije prevarilo partnere, dok je 65 procenata prvorođenih i 53 odsto najmlađih to uradilo.

Srednja deca imaju određene društvene i mentalne koristi zbog odrastanja sa braćom ili sestrama. Recimo, kada krenu u vrtić imaju bolje razvijene socijalne veštine. Takođe, nisu podložni preteranoj kontroli roditelja, uglavnom su prepušteni sebi, što im daje slobodu da sami rešavaju probleme.

– Mnoga deca ni do fakulteta ne nauče sama da upravljaju svojim vremenom i obavezama, jer su im roditelji ceo život previše pomagali – kaže dr Salomon. – Srednja deca su u prednosti, jer roditelji nisu fokusirani na njih 24 sata dnevno.

Prema dosadašnjim istraživanjima, prvorođena deca su pametnija jer su im roditelji posvećivali više pažnje, ali studija obavljena na univerzitetu u Ilinoisu objavljena početkom ove godine pokazala je da je koeficijent inteligencije prvorođene deca samo za jednu jedinicu veći u odnosu na mlađu braću ili sestre.

Foto freepik
Autor/Izvor SD
Komentara
Loading...