Evo Zašto je važno da beba leži na stomaku?

Ležeći na stomaku bebe razvijaju motoričke sposobnosti, što je od izuzetne važnosti za njihov razvoj.

“Stavljanje beba u ovaj položaj je bitno jer one na taj način jačaju mišiće ruku, vrata i trupa i uče da kontrolišu kretanje glave. Jačanje svih ovih mišića kasnije im pomaže da nauče da sede, puze i hodaju”, kaže pedijatar dr Umberto Selupika.

- Oglasi -

“Takođe, ležanje na stomaku ima uticaj i na oblik glave mališana – pomaže da se lobanja pravilo razvije i sprečava deformitet oblika glave”, objašnjava pedijatar.

Kada bi trebalo početi sa ovim “vežbama”, odnosno sa stavljenjem deteta u ovaj položaj? Pedijatri kažu da nije nikakva greška ukoliko to počnete da radite odmah po rođenju bebe, ali krajnje je vreme onda kada mališan ima dovoljno snage da može da pomera glavu levo-desno ili da je blago podigne.

Kada je reč o tome koliko vremena bi bebe trebalo da provedu u ovom vremenu, nema nikakvog striktnog “recepta”. “Jednom ili dva puta dnevno svakog dana, po nekoliko minuta je dovoljno, ali svakako bi trebalo ohrabriti bebu da duže ostane u tom položaju, ukoliko u tome uživa”, kaže dr Selupika.

Takođe, najbolje da bebu okrećete na stomak kada se probudi, jer je tada najodmornija i ima snage da vežba svoje mišiće. Izbegavajte da je odmah nakon obroka stavljate da leži na stomaku, kako ne bi “bljucnula”.

Kako biste postigli da mališanu bude zabavno i da što duže ostane okrenut na stomak, pedijatri savetuju da se za to vreme igrate sa njima – da prema njima otkotrljate lopticu, da držite ogledalo ispred njih jer će im to biti zabavan način istraživanja okoline, stavite igračke oko njih… Pokušajte i da ispod bebinih grudi postavite peškir savijen u rolnu, jer će joj to pomoći da se rukama “odgurne” od površine na kojoj leži i podigne glavu.

Pedijatar dr Selupika smatra da je najbolji način da mališani duže ostanu u ovom položaju, da i roditelji pored njih legnu na stomak, okrenuti licem prema bebi.

Nemojte biti zabrinuti ukoliko vaša beba na početku u ovom položaju ne želi da bude duže od nekoliko sekundi. Većina dece na početku ne voli da leži na stomaku, jer im to predstavlja napor.

Ipak, nemojte ni da odustajete, već vežbajte svakog dana da mališan u ovom položaju provede neko vreme, a on će vremenom postajati sve veštiji i počeće da uživa u tome.

Izvor: mondo.rs

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...