Evo zašto se kaže „tatina ćerka“

0

Iako roditelji veruju da ne prave razliku među decom, nauka kaže da to ipak nije baš sasvim tačno.

„Tatina ćerka“ je izraz koji najbolje ističe posebnu vezu koju očevi ostvaruju sa svojim devojčicama. I koliko god roditelji želeli da veruju da se isto ponašaju prema ćerkama i sinovima, dokazano je da devojčice i dečake odgajaju – različito.

Ovo je potvrđeno i novim istraživanjem koje je sprovedeno u Americi, koje je dokazalo da se očevi zaista drugačije ponašaju prema ćerkama i to na način koji ima dugoročan utivaj.

U istraživanju su učestvovala 52 muškarca, očevi dece jaslenog uzrasta. Psiholozi su proučavali kako mozak muškaraca reaguje na decu, i da li se tate svesno ponašaju drugačije ili je to prosto „jače od njih“.

Tokom drugog dela eksperimenta, naučnici su snimali rad mozga očeva dok su im prikazivane fotografije dece sa srećnim, neutralnim ili tužnim izrazom lica. Očevi devojčica su snažnije reagovali na fotografije svoje dece sa srećnim izrazom lica, a u delovima mozga zaduženim za emocije beležena je pojačana aktivnost. Ali, očevi sinova intenzivnije su reagovali na fotografije sa neutralnim izrazom lica.

„Ako dete plače, i doziva tatu, očevi devojčica će brže reagovati“, kaže dr Dženifer Maskaro, koja je bila šef istraživačkog tima.

Očevi dečaka sa svojim sinovima manje razgovaraju, ređe im pevaju, na primer, čak i dok su sasvim mali, i generalno slabije obraćaju pažnju na njihove emotivne potrebe. Takav model ponašanja, koji se zasniva na uzdržanosti u iskazivanju osećanja može uticati na emocionalni razvoj dečaka.

izvor.mondo

Komentara
Loading...