FANTASTIČNO :Kako gajiti pomorandže i limun u stanu

0

Limun i pomorandža mogu da se bez problema gaje u stanu, a novi varijeteti ovih biljaka ne postižu veliku visinu, pa su pogodni za sve prostore.

limun-narandža

Sobne pomorandže su egzotične, a citrus mitis ili kalamondin je mala biljka sa Filipina koja se odlično prilagodila evropskim klimatskim uslovima. Osobine ove sobne pomorandže su u svemu, osim u veličini, jer dostignu samo do pola metra, iste kao kod velikih srodnika koji moraju da se gaje u staklenicima kako bi preživeli zimu.

Citrus mitis nije toliko veliki da mora da se gaji u ogromnoj saksiji. Biljci je, dakle, dovoljna prosečna veličina saksije. Kada cveta ima lepe bele, veoma mirisne cvetove. Plodovi su mali i okrugli, ali jestivi, mada pomalo gorki i kiseli. Zbog toga ih seku na kriške kao limun i služe uz napitke. Zanimljivo je da se u isto vreme na biljci nalaze i cvetovi i zeleni i zreli plodovi.

Sobni limun se slično gaji kao i pomorandže. Najveću pažnju treba posvetiti prilikom presađivanja, ali i prezimljavanja. Leti pomorandži i limunu prija da budu napolju, naročito na sunčanom mestu, u bašti ili na terasi. Sa prvim hladnim danima unose se u kuću. Zimi ih obavezno treba držati u zatvorenom prostoru, jer ne podnose mraz. Citrusi tokom zime miruju, a najbolje je da ih smestite u nešto hladniju prostoriju, sa temperaturom od oko 10 stepeni Celzijusa.

- Oglasi -

Tokom vegetacije ih treba obilno zalivati, ali zemlja nikako ne sme da bude previše vlažna. Limun i narandža su zimzeleno drveće ili žbunovi, a da bi se dobio željeni oblik treba ih orezivati. Orezuju se u proleće odstranjivanjem, a ne skraćivanjem grana. Oštrom rezidbom dobija se više vegetativnih grana, a manje plodova.

izvor.novosti.rs

Podelite i sa vašim prijateljima :* Hvala

PROČITAJTE I OVO .

Recept iz “Zemlje snova”: kako da gajimo đumbir kod kuće

- Advertisement -

Komentara
Loading...