Farbamo jaja par ideja

Za vas smo pripremili par ideja kako da najlepše ofarbate uskršnja jaja

Farbanje jaja ljuskom od crnog luka

3318653591_5ae7f147a5_n

- Oglasi -

Farbanje jaja u lukovini je vrlo jednostavno, ali ukoliko želite ovako da ofarbate jaja, morate se toga setiti nekoliko nedelja pre uskrsa, kako bi obezbedili dovoljnu količinu ljusaka crnog luka. Ako ste se kasno setili, jednostavno zamolite prodavačicu na pijaci da vam nakupi malo više ljuski, ili kupite 1-2 kg luka – neće da se baci.

Dakle, ono što nam je neophodno jeste ljuska crnog luka koju ćete poskidati sa 1-2 kg luka. Što više ljuski – intezivnija boja.
Stavite ljuske od luka u šerpu, nalijte vode, malo promešajte rukom i prospite ovu prvu vodu. Zatim sipajte toliko vode koliko će vam trebati da jaja u šerpi budu skroz potopljena. Kad prokuva, smanjite temperaturu ringle i ostavite da ključa oko 5 minuta. Nakon 5 minuta polako spuštajte i jaja u lukovinu. Jaja kuvajte po želji, ali s obzirom da su uskršnja i da neće sve vreme biti u frižideru, možda bi bilo bolje da budu tvrđe kuvana, što znači od 10-15 minuta na tišoj vatri. Nakon kuvanja, jaja treba ocediti, prohladiti i namazati krpom natoplenom uljem ili parčetom slanine (sapunjare).

Šaranje jaja voskom

jaj-ukrašena-voskom 300x250

Materijal:
obična olovka
kutija pribadača s plastificiranim glavicama (može i čačkalica)
velika, debela sveća
jaja
boje u vrećicama (one u pigmentu, najjeftinije)

Priprema
1. Na običnu olovku nabodite pribadaču (čiodu) sa loptastim vrhom, to će biti vaš alat za pisanje jaja.
2. Upalite sveću , neka se dobro razgori i oko fitilja nakupi rastopljenog voska.
3. Umačite pribadaču u otopljeni vosak pa na vatru plamena i brzo prinosite jajetu pa pišite: crtom, potezom, tačkama, viticama… Treba malo prakse dok ne steknete sigurnost i jasan potez. Ako je pretanak namaz, nanesite vosak još jednom. Tokom voskarenja uvek pribadaču s voskom otopite u plamenu, to je važno!
4. Išarano jaje umačite u boje koje ste pripremili po uputstvu na vrećici (stavite po 2 boje, a vode i sirćeta prema uputstvu). Okrećite jaje. Želite li tamniju boju namačite ga u boji duže vreme.
šaranje voskompotapanje u bojutopljenje voska na plamenu
5. Izvadite jaje iz boje, obrišite ga papirnatim ubrusom i prinesite ga ravno na plinski plamen – na vatru. Pazite prste! Vosak će se otapati pa ga odmah brišite papirnatim ubrusom.
6. Želite li pisanicu u dve ili više boja onda ju prvo obojite jednom bojom, osušite, šarajte voskom pa umačite u drugu boju. Tako možete puno puta i dobiti jako lepu i šarenu pisanicu.

Ukrašavanje oblicima od lepljive ili izolir trake

Potrebno:
skuvana jaja
izrezani oblici od čvršće lepljive trake (za izolaciju strujnih žica ili lepljenje paketa) na cvetiće, tačkice, kvadratiće, trougliće, srca, šta god vam padne na pamet.
najlon čarapa, konac
boja za farbanje jaja
ulje ili mast

Način pripreme:
Skuvati jaja, pa ih ostaviti da se malo prohlade, toliko da ih možete držati u ruci i šarati.
Izrezati trake ili neke druge oblike (tačkice, kvadratiće, trougliće, srculenca, cvetiće…) od malo čvršćeg selotejpa (kojim se lepe paketi), pa lepiti po jajetu. Preko svakog jajeta staviti tanku žensku čarapu i dobro zavezati koncem, pa spuštati jaja u boju za farbanje po želji.

Kad vidite da je jaje obojeno, skinite čarapu i komadiće selotejpa, pa premažete mekanom krpicom koju ste namočili u ulje ili mast i dobićete predivna šarena jaja.


Šaranje kanapom

saranje kanapom

Potrebno:
kanap
boja za jaja – tečna (u epruveticama) ili praškasta, pripremljena tako da budu jače koncentrovana (mnogo manje vode nego što piše na uputstvu)
jaja prethodno skuvana

Kanap dužine 30-tak cm potopiti u koncentrovanu farbu za jaja. Namočen kanap obmotati oko jajeta u raznim pravcima. Po želji ponoviti ovo sa nekoliko kanapa u različitim bojama. Ostaviti da se ocedi, skinuti kanap i prosušiti. Jaje namazati nauljenom krpom ili slaninom.

Ukrašavanje jaja biljkama

Ovo je verovatno najčešći način šaranja jaja. Boja za jaja može biti kupovna (u kesicama) ili prirodna – najčešće lukovina.

ukrasavanje biljkama


Potrebno:
listovi biljaka – uberite listove biljaka koji vam naizgled deluju zanimljivo i za koje pretpostavite da će zanimljivo izgledati kao šara na jajetu. Radite to neposredno pre šaranja, jer ukoliko budu dugo stajali, listovi će uvenuti i biće vam teško da ih iskoristite.
jaja
najlon čarapa

Postupak:
1. Postavite list na jaje i vodeći računa da ne oštetite ili ne savijete list, obložite jaje najlon čarapom
2. zategnite čarapu sa suprotne strane jajeta i zavežite u čvor ili obmotajte koncem kraj čarape i snažno učvrstite
3. Jaja mogu biti i prethodno skuvana ili ne. Skuvana jaja potopite u posudu sa bojom i ostavite par minuta (u zavisnosti od farbe za jaja koju koristite – pogledati uputstvo za pripremu na kesici).
Ukoliko nisu kuvana, potopite čarapom umotano jaje u šerpu sa bojom i kuvajte oko 10 minuta od trenutka ključanja.
4. Kad se skuvaju, izvadite jaja, ostavite ih na papirnu podlogu ili salvet da se ocede 1 minut, a zatim makazama prosecite čarapu i izvadite jaje.
5. Skinite list biljke prstima, ili nožićem blago sastružite ako se zalepi.
6. Prohladite jaja, a zatim ih namažite krpom umočenom u ulje ili pačetom slanine.

Bojenje jaja na prirodan način

uskrsnja jaja02a

Jaja možete lako obojiti pomoću raznih boja za ovu svrhu. No, ove godine možete svoje dete naučiti kako su se nekad bojala uskršnja jaja, sa prirodnim sastojcima.

Bledo crvena: sok od cvekle ili brusnica
Narandžasta: Kora od crvenog luka
Žuta: otopina od kurkume (curry), kora od narandži,
Bledo zelena: otopina od kuvanog španaća
Plava: otopina od borovnica
Ljubičasta: otopina od crvenog zelja
Bež do smeđa: kava

Jaja stavljajte u  navedene vrele otopine u koju ste osim navedenog voća, povrća ili začina dodali i kašiku jabukovog sirćeta. Ako želite da boja bude izražajnija jaje ostavite potopljeno u otopini preko noći.

Umetnost pomoću gumica

jaje-sa-gumicama
Omotajte jaje s nekoliko običnih gumica, omotajte što je jače moguće i tako da pokrijete što više površine. Uronite jaje u otopinu s bojom kao i obično. Izvadite jaje i ostavite ga da se osuši zajedno s gumicama i tek ih tada skinite. Dobićete zanimljivo obojano jaje. (Ako gumice budu pucale, zamenite ih debljima)

Pomoću šarenih salveta

salvetna tehnika
Pripremite šarene papirnate salvete i nacepkajte ih na komadiće veličine nekih 4 sa 4 centimetra. Namočite jaje u vodu i brzo dok je još mokro po njemu polepite komadiće salveta (slobodno se mogu preklapati). Omotano jaje pošpricajte (prskalicom koju koristite za sobno bilje) vodom i zatim ostavite da se osuši. Kad se osuši komadići salvete će otpasti, ali će ostati zanimljivi uzorci boje…

Životnjice od uskršnjih jaja

Uskršnja jaja možete zanimljivo preoblikovati u životinjice ili ljude. Potrebna su vam jaja (kuvana, izduvana ili plastična), kolaž papir, lepilo, vata, vodootporni flomasteri…
Jaja možete ostaviti bela ili ih ofarbati i nakon toga pomoću pribora napravite delove za životinje i zalepite ih ili nacrtajte (oči i nos možete nacrtati ili zalepiti) na jaje.

Zec – dodajte uši, oči, nos, brkove i rep od vate
Pileili patka – dodajte kljun, stopala, oči, pa čak i perje ako imate
Patka – dodajte kljun, stopala,
Čovek – izradite jaje koje liči na nekog člana porodice. Dodajte oči, nos, usta, uši i kosu.
Mačka  – dodajte oči, uši, nos, brkove i rep
Pas – dodajte oči, uši, nos, jezik i rep
Krava – dodajte uši, oči, nos, rogove, pa čak i karakteristične crne mrlje
Svinju – rozom jajetu dodajte uši, oči, rilo njušku i zavijeni rep
Miša -dodajte uši, oči, nos, brkove i dugački tanki rep
Bubamara – crvenom jaju dodajte oči, usta, ticala i crne tačke
Leptir – dodajte oči, ticala i krila.

Prase
Potrebni materijali :
 

• jaja
• novine
• jaja za boje
• papirni ubruse742_prase-jaje
• svećice ili krejone
• sunđer
• marker
• roze papir
• lepak
• žice za čišćenje lule

1.Obojiti tvrdo kuvana jaja: Pre nego što počnete ukrašavanja, pokrijte radni sto sa novinskom hartijom. Postaviti plastične čaše sa pojedinim bojama za bojenje jaja, bilo ručno-pravljene (za svaku boju, promešati jednu šolju vruće vode i jednu čajnu kašiku belog sirćeta u plastičnu čašu pa umešati 10 do 20 kapi koncentrovane boje za hranu) ili iz prodavnice . Imajte rolnu papirnih ubrusa pri rukuma i dosta tvrdo kuvanih belih jaja. Neka se deca smenjuju potapanjem jaja u boju dok  jaja dostignu željenu nijansu. Nežno izbrisati višak boje sa papirom. Postavite jaja na vrhu plastičnog čepa flaše da se osuši. Za oči i tačkice, nacrtajte krugove na jajima sa rođendanskom svećom ili  krejonom pre nego što ih potapite u boju.

2.Prase: Počnite sa roze jajetom i sa očima. Lepak stavite na nos od vate i na roze papirne uši. Nacrtajte oči i nozdrve sa markerom. Uvijte rep.

3.Napravite noge od čupave žice (za čišćenje lule ili upaljača): Postavite ukrašenu životinju na noge od čupave žice. Da biste napravili jedan, savijte žice u oval i krug je zatvoren, koristeći višak kao rep. Iseći drugu žicu za čišćenje na pola. Zamotati jednu polovina oko zadnjeg dela ovala da se formiraju zadnje noge, zamotajte druga polovinu oko prednje da se naprave prednje noge. Saviti završetke da bi napravili noge.

OVCA
Potrebni materijali :
• braon papir
• jaja
• novine
• jaja za bojeimages
• papirne ubruse
• svećice ili krejone
• sunđer
• marker
•lepak
• žice za čišćenje lule

1. Obojiti tvrdo kuvana jaja: Pre nego što počnete ukrašavanja, pokrijte radni sto sa novinskom hartijom. Postaviti plastične čaše sa pojedinim bojama za bojenje jaja, bilo ručno-pravljene (za svaku boju, promešati jednu šolju vruće vode i jednu čajnu kašiku belog sirćeta u plastičnu čašu pa umešati 10 do 20 kapi koncentrovane boje za hranu) ili iz prodavnice . Imajte rolnu papirnih ubrusa pri rukuma i dosta tvrdo kuvanih belih jaja. Neka se deca smenjuju potapanjem jaja u boju dok  jaja dostignu željenu nijansu. Nežno izbrisati višak boje sa papirom. Postavite jaja na vrhu plastičnog čepa flaše da se osuši. Za oči i tačkice, nacrtajte krugove na jajima sa rođendanskom svećom ili  krejonom pre nego što ih potapite u boju.


2. Ovca: Da bi napravili obojeno braon jaje u odelu ovce, stavite lepak na loptice vate i na papirne uši. Nacrtajte oči sa trajnim crnim markerom .


3. Napravite noge od čupave žice (za čišćenje lule ili upaljača): Postavite ukrašenu životinju na noge od čupave žice. Da biste napravili jedan, savijte žice u oval i krug je zatvoren, koristeći višak kao rep. Iseći drugu žicu za čišćenje na pola. Zamotati jednu polovina oko zadnjeg dela ovala da se formiraju zadnje noge, zamotajte druga polovinu oko prednje da se naprave prednje noge. Saviti završetke da bi napravili noge.

 

Voštani natpisi
Napišite na jaje poruke voštanim bojicama i zatim ga obojite kao i obično. Boja neće “uhvatiti” taj deo gde ste pisali, već će se vaše poruke još lepše istaći.

Bojanje prstima
Istisnite nekoliko boja (tempera) na papirni tanjir. Jaje uhvatite palcom i kažiprstom, tako da ga možete okretati. Prste druge ruke umočite u boju, višak uklonite maramicom ili salvetom, i tad lagano pritiskajte na jaje.  

Disco jaje
Razredite lepilo s jednakom količinom vode. U to uvaljajte jaje, pa zatim u svjetlucave šljokice i ostavite da se osuši. Dobit ćete pravo moderno disco jaje!

Bojanje pomoću četkice za zube

Jaje obojite kao i uobičajeno. Temperu istisnite na papirni tanjirić i u nju umočite četkicu za zube. Jaje sad možete ukrasiti na dva načina – lagano pritiskajući jaje ili prelazeći prstom po četkici i tako prskajući po jajetu (samo pripazite da ne uprljate sve oko sebe)

Karo-batik tehnika
Karo batik bojenje dobicete tako sto cete u 4 -5 plitkih posudica rastvoriti razlicite boje, spustajte bocnu stranu jaja u jednu boju, drugu stranu u drugu boju, u trecu vrh, a u cetvtu pozadinu jajeta i tako naizmenicno nekoliko puta. Svetlucavo mramorno jaje dobicete ako guzvani papir umacete u boju i prislanjate na jaje. Ovako dobijate neravnomerno toniziranu podlogu. Kada se boja osusi, lepkom mestimicno po tamnijim delovima premazite jaje pa ga uvaljajte u griz.Mozete tonirati malo tamnijim nijansama, tako cete dobiti svetlucavo mramorno jaje.

SREĆAN USKRS VAM ŽELI DEVET MESECI 🙂

uskrs1

Komentara
Loading...