JAKO VAŽNO :Šta je fetalni distres

0

To je termin koji objašnjava šta se dešava kada se dovede u pitanje bebin nivo kiseonika u materici tokom trudnoće ili porođaja. Distres može biti izazvan mnogim faktorima, kao što su bolest majke, kidanje placente, kompresija pupčane vrpce, infekcija fetusa ili je majka u takvom položaju da pritiska velike krvne sudove uskraćujući bebi kiseonik.

fetalni distres

Koliko je česta pojava? Tačna stopa fetalnog distresa je nepoznata pošto varira od jednog slučaja u 25 do jednog u 100.

Ko je najpodložniji riziku? Postoji nekoliko rizika koji bebu izlažu većoj opasnosti od pomenutog stanja. Neki od njih su intrauterini zastoj u rastu ploda, hidramnion ili oligohidramnion, preeklampsija ili eklampsija, gestacijski dijabetes ili višeplodna trudnoća.

Koji su simptomi? Bebe, kojima je dobro u materici, imaju jake i stabilne otkucaje srca i odgovarajućim pokretima odgovaraju na određene stimuluse. Bebe, koje se nalaze u distresu, imaju slabiji rad srca menjajući obrazac kretanja (ili prestaju svi pokreti) i/ili izbacuju svoju prvu stolicu, zvanu mekonijum, dok su još u materici.

Da li treba da budete zabrinuti? Nedostatak kiseonika ili slab rad bebinog srca su stanja koja se moraju odmah tretirati, obično neposrednim porođajem (najčešće carskim rezom).

Šta možete učiniti? Ukoliko mislite da je beba u distresu, jer ste primetili promenu u njenoj aktivnosti i ne možete da izbrojite deset udaraca u toku dva sata, idite kod lekara. Dok ne odete u bolnicu, lezite na levoj strani kako biste otklonili pritisak sa velikih krvnih sudova. U ordinaciji će putem ultrazvuka utvrditi da li je Vaša sumnja opravdana. U slučaju da jeste, postoji par tehnika koje se primenjuju zarad stabilizacije bebinog stanja. Ukoliko nijedna ne uspe, neophodno je odmah otpočeti porođaj.

Uz pomoć monitora za merenje otkucaja srca, doktor može da dobije informacije o ritmu bebinih otkucaja, da li su oni pravilni il ne, i na osnovu toga može da otkrije da li postoji potencijalni problem. Naime, tokom porođaja, može doći i do nepredviđenih komlikacija kao što su prolaps pupčne vrpce (ispadanje), što znači da ona prethodi izlasku same bebe. Ukoliko se beba postavi u nepovoljan položaj može se desiti i to da ispadne pupčanik, da dođe do obilnog krvarenja i da se bebina glava zaglavi pri izlasku. Zbog fetalnog distresa tokom porđaja javlja se potreba za carskim rezom, radi bezbednosti majke i bebe.

izvor.mojabeba.com

PODELITE I SA DRUGIMA OVO !! HVALA

Drugi su čitali i ovo

 

Komentara
Loading...