GAZDA ZA POŽELETI! On je pravi heroj! Ženama skratio radno vreme, a razlog će vas naterati da se zapitate!

0

Mogućnost da se skrati radno vreme sa 40 na 35 sati sedmično, a za istu dobit, do sada niko nije ponudio.

Dženan Kapić

- Oglasi -

Dženan Kapić, Foto: Facebook

Dženan Kapić iz Cazina odlučio je da ženama, zaposlenim u njegovoj fimri, skrati radno vreme, a smatra da je dobit obostrana.

Hana Perviz i njenih pet koleginica, umesto osam, rade sedam sati dnevno, i to za istu platu. Imaju slobodne vikende, dobijaju bajramluke i regres.

– Radila sam i u drugim firmama, često i prekovremeno. Ne može porediti ni sa jednom firmom u BiH. Meni kao ženi, majci i supruzi i taj jedan sat znači mnogo. Imam bebu od dve godine, imam više vremena da se posvetim detetu. Nekima sat vremena znači malo, nama znači zaista mnogo – kaže Bišćanska Hana Perviz.

I Emina Pašić je prezadovoljna.

– Biti dovoljno s decom i porodicom, uskladiti druge brojne obaveze i pritom zadržati posao, više je nego težak zadatak za jednu ženu. Sada imam više vremena i lakše žongliram između svih obaveza – kaže Emina.

Kuvanje porodica ručak mama i ćerke
Ilustracija Foto: Profimedia
Mogućnost da se skrati radno vreme sa 40 na 35 sati sedmično, a za istu dobit, do sada u BiH niko nije ponudio.

– Svaka firma danas se susreće s odlaskom radne snage. Nama nije još nijedan radnik otišao, ni iz firme, ni preko granice. Došli smo na ideju da ženama pružimo priliku da više vremena provode s decom i porodicom, jer sve stignemo i za sedam sati poslovanja. Žene, s druge strane, imaju veoma mnogo obaveza.

– Moja supruga radi u drugoj firmi i često ostaje duže na poslu, što utiče na kvalitet porodičnog života. Nažalost, ne mogu uticati na druge poslodavce i njihove odluke, ali možemo ih svojim pozitivnim primerom podstaći da urade slično. Da barem pokušaju da olakšaju koliko-toliko – kaže Kapić.

Isti tretman imaju svi radnici. Osim manje radnih sati za žene, svi radnici imaju po dva slobodna dana sedmično, regres, godišnji odmor zakonom propisan.

Raditi manje od osam sati nije nepoznanica u Evropi. U Švedskoj je počelo testiranje šestosatnog radnog dana, tako da bi radna nedelja trajala 30 sati, kako to već sada rade u Holandiji i Danskoj.

U EU je nedeljni prosek radnih sati 37,2. Prema Eurostatu, najviše se radi u Bugarskoj (40,7 sati) i Grčkoj 42 sata.

izvor.alo.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...