GINEKOLOG: Evo koji su PRVI SIMPTOMI trudnoće, čak i pre nego što primetite da vam ciklus kasni!

Ako vam period čekanja između odnosa i dobijanja menstruacije deluje kao beskonačna agonija, zapravo postoje simptomi koji mogu da pokažu da ste u drugom stanju i to mnogo pre kašnjenja ciklusa.

Naravno, test za trudnoću je dobra opcija, ali oni nikada nisu dovoljno pouzdani u tako ranom periodu. Svaka žena je drugačija, i drugačije reaguje na potencijalnu trudnoću, ali ipak postoji nekoliko ranih simptoma koji vam pre kašnjenja menstruacije mogu ukazati na to da čekate bebu, kako tvrde ginekolozi.

- Oglasi -

„Prvi nesigurni znaci trudnoće mogu da budu blaga mučnina, potom blaga nadutost u donjem delu stomaka, a tu je i osećaj da su vam grudi nabrekle. Takođe, može se se desiti da vam je stolica neredovna, a da mokrite više nego što je to inače slučaj“, istakla je za portal „Žena.rs“ ginekolog Slavica Vasiljević.

1. Piškite više nego obično

Tokom trudnoće bubrezi moraju da rade više nego obično. I pred kraj trudnoće ćete ići u toalet svaki čas, ali tada će za to biti „kriva“ beba koja pritiska bešiku.

2. Vaše grudi su osetljvije

I ovo je rezultat povećanog nivoa progesterona, koji utiče na rast mlečnih žlezda u grudima.

3. Iscrpljeni ste

Ponekad je osećaj konstantnog zamora jedan od najranijih znakova trudnoće, a do njega dolazi prosto zbog činjenice da telo polako prolazi kroz različite hormonske promene kako bi bilo spremno za magiju koja će uslediti.

4. Osećate konstantnu mučninu

U trudnoći vaše telo proizvodi hormon hCG koji čini da žene osećaju mučninu i to sve do 8. ili 10. nedelje trudnoće, kada ovaj neprijatan osećaj konačno nestaje ili se znatno umanjuje.

5. Stolica vam nije tako česta kao ranije

Hormonski progesteron opušta glatke mišiče u vašem telu, uključujući i one u vašem crevu koji pomeraju hranu u crevnom traktu. Pošto je potrebno vreme da hrana dođe od usta do rektuma, voda se više apsorbuje i stolici je sve teže da prođe.

6. Imate iznenadnu averziju prema određenoj vrsti hrane

Ovo je jedan od čudnih, sporednih efekata trudnoće – moguće je da vam hrana koju ste nekada voleli postane „gadna“ i neukusna. Ne postoji naučni razlog za ovo.

Komentara
Loading...