Glavobolja, bolest koja izaziva invaliditet?

0

Italijanski senat, gordnji dom parlamenta, odobrio je nacrt zakona kojim se migrena i teška glavobolja svrstavaju u bolesti koje izazivaju invaliditet, piše italijanski „Manifesto“.

 

Više od 26 miliona Italijana pati od glavobolje, od toga 75 odsto su žene, a osam miliona pati od hronične migrene.

„Oni koji pate od migrene imaju komplikovan život i često im se ne veruje, uzimaju lekove protiv bolova, koji nemaju dugoročne efekte, a sve to pacijenta košta najmanje 2600 evra godišnje, ne računajuci teške efekte u ličnom i profesionalnom životu”, rekla je za novine senatorka Paola Boldrinim jedna od potpisnica zakona.

 

Sa ovim zakonom migrena će biti priznata, na nacionalnom nivou, kao bolest koja izaziva invaliditet, što je prvi korak za tačnu dijagnozu putem specijalističkih centara koji se otvaraju u celoj Italiji.

Povodom novog zakona „Il Manifesto“ citira delove knjige lekara, Paolo Pigozi, specijaliste za nutricionizam i kliničku dijatetiku „Glavobolja i kako je lečiti pravilnom ishranom“.

Lekar tvrdi da je prvo neophodno utvrditi od kog tipa glavobolje pacijent pati, i savetuje da se obrati pažnja na ishranu, jer mnoge vrste glavobolje su posledica onoga šta i kako jedemo.

Dr Pigozi je potvrdio da umereno pijenje kafe može preventivno da utiče na neke oblike glavobolje, ali da preterano ispijanje kafe povećava rizik krize.

Foto depositphotos/9mong
Autor/Izvor B92
Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online