Glavobolja, bolest koja izaziva invaliditet?

0

Italijanski senat, gordnji dom parlamenta, odobrio je nacrt zakona kojim se migrena i teška glavobolja svrstavaju u bolesti koje izazivaju invaliditet, piše italijanski „Manifesto“.

 

Više od 26 miliona Italijana pati od glavobolje, od toga 75 odsto su žene, a osam miliona pati od hronične migrene.

„Oni koji pate od migrene imaju komplikovan život i često im se ne veruje, uzimaju lekove protiv bolova, koji nemaju dugoročne efekte, a sve to pacijenta košta najmanje 2600 evra godišnje, ne računajuci teške efekte u ličnom i profesionalnom životu”, rekla je za novine senatorka Paola Boldrinim jedna od potpisnica zakona.

 

- Oglasi -

Sa ovim zakonom migrena će biti priznata, na nacionalnom nivou, kao bolest koja izaziva invaliditet, što je prvi korak za tačnu dijagnozu putem specijalističkih centara koji se otvaraju u celoj Italiji.

Povodom novog zakona „Il Manifesto“ citira delove knjige lekara, Paolo Pigozi, specijaliste za nutricionizam i kliničku dijatetiku „Glavobolja i kako je lečiti pravilnom ishranom“.

Lekar tvrdi da je prvo neophodno utvrditi od kog tipa glavobolje pacijent pati, i savetuje da se obrati pažnja na ishranu, jer mnoge vrste glavobolje su posledica onoga šta i kako jedemo.

Dr Pigozi je potvrdio da umereno pijenje kafe može preventivno da utiče na neke oblike glavobolje, ali da preterano ispijanje kafe povećava rizik krize.

Foto depositphotos/9mong
Autor/Izvor B92

- Advertisement -

Komentara
Loading...