Gotovo polovina blizanaca razvije svoj jezik za komunikaciju

0

Polovina blizanaca razvije svoj jezik. Već sa jednim detetom se roditeljima život okrene naopako, a kamoli kada u porodicu dođu dva. Pročitajte nekoliko zanimljivih činjenica o blizancima.

 

Kanadska modna dizajnerka i blogerka Joanna Venditti je majka četvoro dece, među kojima su i bliznakinje.

Kada je saznala da u njenom srcu kucaju dva srca odjednom, počela je da čita svu literaturu koja se odnosila na blizance, jer pre toga nije imala nikakvog iskustva s njima.

Kada je držala svoje bliznakinje u naručju, otkrila je ono što o blizancima nije bilo navedeno u nijednom tekstu, a kao majka je želela da zna.

Zato je ta saznanja o blizancima podelila na svom blogu.

„Kad su mi rekli da očekujem blizance, prvo sam želela da ubedim svoju porodicu da nije šala.

Pošto nisam znala ništa o blizancima, počela sam da čitam sve tekstove koji su se odnosili na ovu temu. Niko u mojoj porodici nije imao blizance, tako da sam se osećala prilično usamljeno i željno informacija.

Zbog toga sam celu trudnoću provela čitajući informacije o blizancima,“ napisala je Joanna.

 

Iako su informacije uglavnom bile korisne, čak i ohrabrujuće, bilo je i puno onih sa negativnim tonom. Joanna se seća e-maila koji je dobila od jedne od majki blizanaca, za koju veruje da joj je želela sve najbolje, ali ipak – trudnoću i život sa blizancima prikazala je kao pakao na Zemlji.

Iako Joanna veruje da je to bila istina te majke, kaže da joj to uopšte nije pomoglo, jer je imala potpuno drugačije iskustvo sa svojim devojčicama.

Tada je mogla tek da stvori svoje mišljenje o životu sa blizancima, koje je želela da podeli sa drugim roditeljima.

Navela je nekoliko činjenica koje po njenom mišljenju treba da znaju svi koji očekuju blizance:

 

Njihova glava može biti malo deformisana prilikom porođaja

Kada se beba Mia rodila carskim rezom, svi su je divili koliko je slatka. Ali kada je odmah iza nje na svet došla beba Everly, suprug i ja smo bili malo šokirani.

Njena glava je izgledala veoma spljošteno. Stvarno sam se zabrinula, ali su mi lekari uveravali da je sve u redu i da izgleda tako jer je duže vreme bila u određenom položaju.

Nekoliko sati kasnije oblik glave se potpuno vratio u normalno stanje. Tek kada sam rodila bliznakinje, shvatila sam da je normalno da se novorođenče rodi malo spljošteno.

To se dešava zbog nedostatka prostora u materici. Volela bih da mi je neko rekao o ovome pre nego što sam to iskusila na svojoj koži.

 

Ljudi će izabrati svog omiljenog blizanca

Odmah po povratku iz porodilišta, počeli smo primati posete.

Posmatrala sam kako rođaci i prijatelji biraju svog ‘omiljenog’ blizanca. Neki su čak glasno priznali koja od njih im je omiljenija.

Iako sam bila u situaciji da to uzmem lično, setila sam se da s obzirom na to da su devojčice ipak različitog izgleda, jedna može više podsećati ljude na muža, a druga na mene i na taj način probuditi osećaje nostalgije ili nekih drugih emocija, zbog kojih se nekome uvuče dublje u srce nego druga.

- Oglasi -

blizanci
FreePik: Blizanci

Tvoj život se ne završava

Mnogi su me upozoravali da će moj život završiti onog dana kada dovedem bliznakinje kući. Iako pretpostavljam da su na neki način pokušavali da mi pomognu tim komentarima, zapravo su me veoma nervirali.

Otad imam bliznakinje, naš život je veoma drugačiji. Mogu da priznam da je moj stari život zaista završio njihovim dolaskom. Ali to je bila moja svesna odluka.

Nikada ranije nisam živela tako pun život kao što ga sada živim.

Nisam uživala kao što sada uživam.

Živim punim plućima i ne dozvoljavam da me išta koči.

Ponekad vam je potrebno teško iskustvo da iz vas izvuče dovoljno hrabrosti i volje za boljim i punijim životom.

 

Blizanci su izuzetno zabavni

Posmatranje blizanaca koji imaju svoje međusobne interakcije može biti veoma zabavno.

Prilika da posmatrate dvoje tako sličnih, ali potpuno različitih osoba iste starosti koje se zajedno razvijaju i odrastaju, jedinstveno je, neopisivo iskustvo. I život s njima može biti prava zabava.

 

Gotovo polovina blizanaca razvije svoj jezik za komunikaciju

Otprilike 40% blizanaca širom sveta međusobno razvije jezik koji razumeju samo blizanci. Ovo je posebno korisno za komunikaciju u školi.

Blizanci počinju da se međusobno sporazumevaju pre rođenja.

Konkretno, prve znakove komunikacije moguće je primetiti već u drugom tromesečju.

 

Broj blizanaca sve je veći

Začeća blizanaca povećala su se za 76% od 1980. godine, a stručnjaci za to „okrivljuju“ žene koje se kasnije odlučuju za decu.

Danas je češće da žene zatrudne u tridesetim godinama, dok je ranije češće bilo da zatrudne u dvadesetim godinama.

Jedna studija o ovoj temi, koja potiče iz jevrejskog medicinskog centra na Long Islandu, pokazala je da su žene koje su rađale blizance za centimetar više od žena koje su rađale samo jedno dete odjednom.

 

Podstičite razlike.

Nikada ne poredite blizance. Svako dete ima pozitivne osobine koje mogu biti različite od onih koje ima drugo.

Podstičite oboje, naučite ih nezavisnosti jedno od drugog i smanjite takmičarski duh koji se može pojaviti kod blizanaca kasnije.

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...