Grčevi: Šta pomaže, a šta ne?

Sudeći prema navodima američke pedijatrijske akademije, većina tradicionalnih sastojaka kao što su ekstrakt komorača (osnovni sastojak većine rastvora protiv grčeva), kamilica, nana, kim i mirođija (osnovni sastojci većine biljnih čajeva), zaista pomažu u ublažavanju kolika, ali se njihovo dejstvo razlikuje od deteta do deteta. U ovu grupu spadaju i probiotski suplementi. Međutim, kada je reč o masaži stomačića, za nju se zna da je blagotvorna, ali ne kod svih beba.

UMOTAVANJE

- Oglasi -

Ako vam nije jasno zašto u većini porodilišta umotavaju bebe kao “paketiće”, evo odgovora: u maminom stomaku beba ne može da se pomera. Leži smotana u toploj i mekoj sredini i, očigledno, skučenost prostora nimalo joj ne smeta. Zato je čvrsto umotavanje jedna od najboljih metoda smirivanja uplakanog novorođenčeta. Ubacite bebu u jastuk za iznošenje iz porodilišta. Preko jastuka obmotajte meko ćebence, tako da bebac ne može da se pomera. Tako umotanu, uzmite je u naručje, pustite tihu muziku, a zatim je ritmično njišite.

SLING MARAMA

Da li ste znali da bebe u Africi ne pate od grčeva? Niste? E, pa to je istina i objašnjava se time što mame u Africi mesecima nose svoje bebe ušuškane u udobnim maramama. Zašto ne biste i vi pokušali? Na tržištu postoji čitav niz marama namenjenih nošenju novorođenčadi, u kojima bebe leže u položaju kao u maminom stomaku.

IZBACIVANJE MEHURIĆA

Mada lekari tvrde da je zarobljeni vazduh u želucu samo jedan od mnogih razloga nastanka grčeva, činjenica je da sve bebe tokom hranjena gutaju određenu količinu vazduha (bez obzira na to hrane li se pomoću flašice ili dojenjem). Stoga je veoma važno pomoći detetu da se oslobodi vazdušnih mehurića tako što ćete je tokom hranjenja nekoliko puta podići da podrigne. Pre nego što mališanu date neki od preparata za ublažavanje grčeva (sirup, čaj ili nešto treće), obavezno se konsultujte sa svojim pedijatrom.

CUCLA, DOJKA, PRSTIĆ

Sve bebe se rađaju s urođenim refleksom sisanja pošto do sedmog meseca ne umeju da žvaću. Sisanjem se na prirodan način iz bebinog mozga oslobađaju određene hemikalije koje imaju umirujući efekat. Zato, kada beba počne neutešno da plače, ponudite joj dojku, cuclu ili je pustite da sisa svoj prstić – brzo će se umiriti.

MASAŽA

Istraživanja su pokazala da svakodnevna masaža bebe podstiče njen psihofizički razvoj. Ona se izvodi tako što se beba položi na meku i zagrejanu podlogu, a zatim je mama masira nauljenim rukama, izuzetno nežnim pokretima, počevši od glavice, preko trupa, do udova. Bitno je da masažu izvodite u vreme kada je beba mirna, odnosno, PRE nego što se uznemiri i počne da plače zbog bolova u stomačiću.

izvor .B92.net

PODELITE DALJE :* HVALA

PROČITAJTE I RECEPTE NAŠIH MAMA ZA GRČIĆE 

 

Komentara
Loading...