VAŽNO !Greške koje prave roditelji kada prerano pripremaju dete za školu

0

Svi mi silno želimo da budemo dobri roditelji, pa u toj želji ponekad krenemo pogrešnim putem. Dozvolimo da nam sujeta, lična ambicija i gordost budu važnije od sreće sopstvenog deteta. Tako, ponekad, misleći da im činimo dobro, zapravo štetimo svojoj deci.

- Oglasi -

Svi mi silno želimo da budemo dobri roditelji, pa u toj želji ponekad krenemo pogrešnim putem. Dozvolimo da nam sujeta, lična ambicija i gordost budu važnije od sreće sopstvenog deteta. Tako, ponekad, misleći da im činimo dobro, zapravo štetimo svojoj deci.
Evo nekoliko grešaka koje prave preambiciozni roditelji dece od tri ili četiri godine. 

Greška broj 1: Učite dete slova i brojeve

Svaki nastavnik će vam reći da deca u tom uzrastu stvari upoznaju i razlikuju vizuelno i figurativno, ne logički i apstraktno. Dakle, važno je da detetu pokazujete slike slova bez insistiranja na učenju redosleda. Razvijajte percepciju putem slika, ne putem simbola. Tako će kasnije, kad vreme za to dođe, dete lakše usvojiti simbole. Ako sa učenjem slova putem simbola počnete prerano, to može kasnije praviti probleme u tečnom čitanju.

Šta onda da uradite?

Razvijajte vizuelno i prostorno razmišljanje. Odvedite dete u zoološki vrt, pokažite mu životinje, pričajte o njima, tome šta rade, gde žive, kako se hrane, po čemu su međusobno slične a po čemu različite.

Razvijajte govor i maštu. Čitajte priče, učite iz ilustracija u knjigama i izmišljajte svoje priče zasnovane na njima.

Greška broj 2:  Učite dete da čita i piše

Dečji mozak se razvija postepeno. Prvo se razvijaju strukture odgovorne za motoričke i emotivne veštine, a tek kasnije spoznajne. Učenje čitanja i pisanja je moguće tek kad se razviju spoznajne veštine.

Šta treba da uradite?

Jednostavno – pustite dete da se igra. Koncentrišite se na njegov fizički razvoj jer je on u ovom periodu važniji od intelektualnog. Učite ga da pliva, vozi trotinet ili bicikl. Fizički razvoj direktno utiče na intelektualni.

Greška broj 3: Dajete mu preteške zadatke, zatrpavate ga informacijama

Opterećenje nervnog sistema, kao rezultat aktivnosti koje nisu u skladu sa uzrastom, može izazvati kod deteta poremećaj sna, probleme s koncentracijom i pažnjom, čak i glavobolje. Zbog toga, dete može zamrzeti učenje i onda kada zaista dođe trenutak da je spremno, tražiće način da izbegne da uči.

Šta da uradite?

Dozvolite detetu da slobodno i samostalno istražuje svet oko sebe i dajte mu vreme i pravo da bude i mrzovoljno i lenjo i da ne radi baš ništa. Nemojte neprestano razmišljati o aktivnostima koje bi trebalo da osmislite za dete.

Greška broj 4: Upoređujete svoje dete s drugom decom

Većina roditelja zna da ovo ne treba da radi, ali malo njih može tome da se odupre.

Šta treba da uradite?

Budite podrška svom detetu i pružite mu mnogo ljubavi. To je ono što mu treba, a ne da čuje kako su njegovi vršnjaci bolji od njega.

Razgovarajte sa detetom kao sa sebi ravnim. Ne koristite „bebeći jezik”

Greška broj 5: Podstičete samo edukaciju, ne i razvijanje svakodnevnih veština i motorički razvoj

Dete koje je prerano podsticano da usvaja mnogo informacija, koje zna da čita, piše, poznaje zastave svih zemalja sveta, često neće znati šta da uradi ako se, na primer, izgubi u prodavnici. Dakle, te lične veštine, snalaženje, nezavisnost, uglavnom su zapostavljene.

Šta treba da uradite?

Učite dete da bude nezavisno, igrajte različite životne uloge, kako bi mu pokazali kako da se snađe u svakidašnjim situacijama. Učite ih da se sami obuku, obuju, slože, spakuju stvari, naprave sendvič… Sve ono što im je svakodnevno potrebno. A to, u uzrastu od tri ili četiri godine, svakako nisu slova.

BONUS ! 

Rano učenje apsolutna besmislica
Devojčice ne vole oštre, glasne razgovore, ali im je potrebna stalna emocionalna uključenost, vole svet u boji, pa učionica treba da bude šarena.

„Pažljiv individualni pristup može od dvojkaša napraviti odlikaša. Nisu svi loši đaci zaista loši đaci, neki od njih su Leonardo da Vinči, koji će zauvek propasti zahvaljujući brilijantnim naporima svojih učitelja.“

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...