Greške koje bi mlade mame trebalo da izbegavaju

Majčinstvo je izuzetno težak zadatak, a najteže je ženama koje su tek postale majke. Postoje neke greške koje nove mame prave, evo koje su i kako da ih izbegnete…

Greške koje bi mlade mame trebalo da izbegavaju

Forsiranje brzog oporavka
Mnoge bi žene želele oporaviti odmah nakon porođaja, što je nemoguće. Naime, porođaj je prilično komplikovan proces i potrebno je neko vreme da biste se od njega oporavili. Ne možete se odmah vratiti na noge i obavljanju svojih uobičajenih dužnosti. Dajte sebi neko vreme kako biste se oporavili i kako bi vaše telo ozdravilo. Ne brinite, s vremenom će se sve ponovno vratiti u normalu.

Sramota vas je da pitate
Nove mame često ne postavljaju dovoljno pitanja i to jednostavno zato jer se srame svog neznanja. Ipak, nemojte se stideti da pitate o svemu što ne znate a zanima vas. Nemojte se osećati neugodno i pitajte lekare i žene s iskustvom o svemu što vas zanima. Istina je da ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori. Zadatak lekara i pedijatara je da vas savetuju i informišu u vezi svega što vas zanima.

Zanemarivanje partnera
Ponekad nove mame nesvesno isključuju svoje partnere, odnosno očeve kad dođe mala beba. Imajte na umu da bi oba roditelja jednakom merom trebalo da učestvuju u odgajanju deteta od malih nogu, stoga nemojte zanemarivati oca svog deteta i dajte mu priliku da i on bude deo novonastalog života. To je greška koju čine mnoge nove mame. Srećom, može se vrlo lako izbeći. Vi samo morate dopustiti partneru da bude uz vas i da vam pomaže u brizi oko bebe.

Potcenjivanje same sebe
Ženama koje tek postale majke često nedostaje samopouzdanje te se boje kako će se snaći u novoj ulozi. Istina je da je majčinstvo težak proces koji iziskuje mnogo truda i učenja, ali isto tako niko ne radi bolje svoj posao od brižne majke. Sasvim je normalno da ćete se u početku osećati pomalo nelagodno, ali s vremenom će sve postati lakše.

Bojite se da zatražite pomoć
Ako se odlučite za dojenje, velike su šanse da ćete se suočiti s određenim nedoumicama. Ne brinite zbog toga, većina novih mami susreće se s tim problemima i ne morate se stideti toga. Dakle, ako vam zatreba, nemojte da se bojite da potražite pomoć i podršku.

Pročitajte još ovih par tekstova sigurno će vam biti od koristi

7 važnih odluka koje ćete doneti za vaše novorodjenče, odmah čim se rodi

Miris novorođenčeta kao droga

Istine o novopečenim mamama

Komentara
Loading...