GREŠKE KOJE ČINE „skoro sve MLADE MAME

0

MLADE MAME ! Nije namera da vam ovim tekstom solimo pamet i pametujemo već da vam ukažemo na sve ono što možete promeniti u svojoj svakodnevnici i na taj način sebi i drugima olakšati život.

 

Zapamti ti si svakako najbolja mama svojoj bebi ! 

MISLITE DA DRUGI PRETERUJU

„Veruj mi, draga, ne stižem ni u toalet da odem!“, rečenica je koju ste sigurno čuli od prijateljice koja je nedavno postala mama.

Tada ste sigurno pomislili: „Ma, preteruje! Pa, nije rodila čudovište, već bebu!“. Međutim, kada i sami postanete mama, shvatićete da je govorila istinu, ali i to da se njene reči odnose samo na prvih šest nedelja bebinog života.
Šta da učinite: Tačno je da ćete stalno biti zauzeti oko bebe, ali to ne znači da uopšte nećete imati slobodnog vremena.

Dobra organizacija je ključ svakog posla, pa i ovog.

 

VERUJETE U SVE ŠTO VAM SE KAŽE

Čim beba dođe u kuću, novopečenim roditeljima počnu da „sole pamet“. Saveti pljušte sa svih strana, često su i oprečni, a vi ih poput „sunđera“ upijate i ne znate kome da verujete.

Lekar vam kaže da dojite bebu kada ona to zatraži, patronažna sestra tvrdi da treba da se držite određene satnice, a majka vam toplo savetuje da bebu „naučite reda“ od najmanjih nogu.

Prijateljica vam savetuje da date bebi cuclu, dok druga opet tvrdi da je bolje da sisa palac… I umesto da postanete „bogatiji“ za tuđe iskustvo, samo ćete se sludeti i početi da mislite kako sve radite pogrešno.
#Šta da učinite: Pustite „promaju“ kroz uši, zahvalite se na savetima, a onda radite prema svom instinktu.

On je nepogrešiv. I zapamtite: sve dok vaša beba lepo ručka, spava, napreduje i deluje veselo, ni u čemu niste pogrešili.

 

SVE VIDITE U NAJGOREM SVETLU

Potpuno je normalno da strahujete za zdravlje i bezbednost najdražeg bića, ali to ne znači da treba da jurite kod lekara svaki put kada beba kine ili joj se zacrveni guza, niti da paničite ako, okrećući glavicu, „zabije“ nosić u madrac.

Većina mladih mama živi u stalnom strahu da će se bebi nešto strašno dogoditi, da će se ugušiti, dobiti upalu pluća…
#Šta da učinite: Posmatrajte, osluškujte, nadgledajte, ali nemojte da paničite!

Bebe su mnogo snažnije i otpornije nego što izgledaju.

 

NEDOVOLJNO SPAVATE

Svi odreda (pa i mi) savetuju vam da vreme dok beba spava iskoristite za odmor.

Međutim, vi osećate krivicu zbog toga jer niste oprali sudove, kupatilo je u neredu, bebine benkice nisu ispeglane…
#Šta da činite: Poslovi vam nikuda neće pobeći!

Zamolite nekoga od ukućana da ih obavi umesto vas. Imajući u vidu sve što ste prošli tokom trudnoće, porođaja i nakon njega, imate puno pravo na to.

 

PONAŠATE SE PREVIŠE ZAŠTITNIČKI

Poznata je stvar da mame u svemu vide opasnost, pa i tamo gde je nema.

Normalno je da ćete preduzeti sve da zaštitite dete od onoga što može da mu naškodi, ali se pri tom ne morate ponašati kao „mama manijak“.

Ne morate stalno iskuvatati bebinu cuclu i flašicu, dovoljno je da ih nekoliko puta na dan operete pod mlazom vruće vode.

Nije potrebno da koristite dezinfekciona sredstva za čišćenje i održavate kuću sterilnom, jer je dokazano da bebe koje rastu u takvoj sredini češće obolevaju od alergija i astme u odnosu na one koje su rasle u normalno čistoj sredini.
#Šta da učinite: Ako do sada niste čuli za poslovicu „sve što je preterano, nije dobro“, krajnje je vreme da je usvojite i primenite u svakodnevnom životu.

 

ŽELITE SVIMA DA UDOVOLJITE

Bez obzira na to da li imate samostalno domaćinstvo ili živite u zajednici sa svojim ili muževljevim roditeljima, imate potrebu da se dokažete na svim životnim poljima: kao supruga, majka, domaćica, snaja…

Želite da držite sve konce u svojim rukama i budete jednako dobri u svim pobrojanim ulogama. Ali, avaj!

Ubrzo shvatate da je to nemoguće, te počinjete sebi da prebacujete kako ste nesposobni i nespretni i kako se sve vaše prijateljice bolje snalaze od vas.
#Šta da činite: Ne postavljajte pred sebe nemoguće ciljeve! Za početak, dovoljno je da vodite računa o bebinim i svojim potrebama, dok je sve ostalo manje važno.

Možda zvuči sebično, ali je istinito. Što pre to shvatite, bolje je po vas!

ZABORAVLJATE DA VREME BRZO PROLAZI

Mada se većini novopečenih mama čini da u prvih nekoliko meseci bebinog života nisu ništa drugo radile osim što su dojile, loše spavale i bile konstantno umorne, taj period bebinog (i njihovog) života, veoma je važan i vredan pamćenja.

Nažalost, zbog mnogobrojnih obaveza i silne brige oko deteta, većina roditelja zaboravlja da rečju i slikom ovekoveči ovaj period.

#Šta da učinite: Vodite beleške o svemu što se dešava, a ako imate „tehničkih“ mogućnosti, snimajte bebu kamerom ili je slikajte fotoaparatom svakih nedelju dana. Jednog dana, kada dete poraste, bićete veoma ponosni na
svoje delo.
Komentara
Loading...