Grip i prehlada

0

Deca koja su prehlađena u prvim danima često su neraspoložena, umorna, pomalo kenkava i malo tužna. Obično imaju začepljen nosić ili im curi iz nosa, mogu imati nadraženo grlo i uši. Mogu imati i lakši kašalj i povišenu telesnu temperaturu.

 

Na početku prehlade bale i sluz su bistri i prozirni, a posle nekoliko dana postaju gusti i žućkasti ili zelenkaste boje.

Tokom prvih dana prehlade dete se oseća najgore. Nakon nedelje ili dve, prehlada obično prođe sama od sebe. Uzrok za običnu prehladu je virus, a protiv virusa ne postoje lekovi koje će ubrzati tok lečenja.

Deca koja imaju povišenu telesnu temperaturu i koja se osećaju loše treba da ostanu kod kuće

Deca koja imaju povišenu telesnu temperaturu i koja se osećaju loše, umorno i slabo treba da ostanu kod kuće i da se odmaraju. Mnoga deca treba da ostanu kod kuće i prvog dana kada više nemaju temperaturu, bez upotrebe lekova. Trebaju da budu oporavljeni da bi imali snage da ponovo budu u obdanište ili školu.

Odmor je potreban

Dete mora da odmara, ali nije potrebno da stalno leži u krevetu. Dete obično samo oseća koliko može da bude na nogama.

Lakše će disati i spavati ukoliko mu stavite nekoliko jastuka ispod glave. To se pre svega tiče starije dece koja leže mirujući.

Hrana po želji i dodatna tečnost

Mnoga deca imaju slabiji apetit nego inače. Ponudite detetu ono što želi, na primer kašu, jogurt ili sladoled. Ako dete ima povišenu telesnu temperaturu, treba mu davati dodatnu tečnost.

Rastvor kuhinjske soli ili sprej za začepljen nos

Ako je nos kod deteta začepljen, to možete rešiti unošenjem u nos rastvora kuhinjske soli u obliku kapi ili spreja, i to će rastvoriti sline. Tako se na blagi način uklanjaju ostaci slina. Fiziološki rastvor možete da kupite u apoteci, a možete i sami da ga napravite tako što rastvorite jedan mililitar – jednu mericu za začin – soli u jedan decilitar ključale vode i ostavite da se ohladi. Fiziološki rastvor se može nakapati detetu u nos pomoću kuglice od vate.

Kod težeg začepljenja nosa, detetu se mogu davati i kapi za nos koji deluju na otečenu sluzokožu ili sprej za nos koji smanjuje otok nosa. Ove lekove možete kupiti u apoteci bez recepata ali ne smeju da se koriste duže od deset dana uzastopno. Sprejevi i kapi za nos su prilagođeni različitim uzrastima, što je i navedeno na pakovanju.

- Oglasi -

Lekovi za temperaturu koji se nabavljaju bez recepata

Temperaturu retko kad lečimo lekovima za snižavanje telesne temperature. Većina dece dobijaju temperaturu koja traje nekoliko dana, bez ozbiljnog značaja. Međutim, lekovi za sniženjene telesne temperature, mogu da se koriste kada se dete loše oseća zbog povišene temperature, ako ga boli celo telo, ako je plačljivo, ako slabo jede i pije, ako spava loše ili ako mu je uveče teško da se umiri.

Morate da se posavetujte se sa zdravstvenom ustanovom pre nego što dete ispod šest meseci lečite lekovima.

Za decu stariju od tri meseca postoje lekovi za sniženje telesne temperature koja sadrži paracetamol, kao na primer Alvedon ili Panodil. Od šestog meseca detetu možete davati Ipren, koji se uzima bez recepta, i koji sadrži ibuprofen. Lekovi postoje u tečnom stanju ili obliku čepića sa prilagođenom dozom za dete. Pažljivo sledite uputstvo na pakovanju. Nemojte kombinovati različite lekove. Deca mlađa od 18 godina koja imaju povišenu temperaturu ne smeju da koriste lekove koji sadrže acetisalicilnu kiselinu, kao što su Magnecyl, Treo ili Albyl.

Lekovi protiv kašlja koji mogu da se uzmu bez recepata

Lekovi protiv kašlja koji mogu da se uzmu bez recepata, obično ne pomažu. Ako dete kašlje, važno je da iskašljava sluz da bi se pročistili dišni organi. Lekovi koji ublažavaju kašalj otežavaju detetu izbacivanje sluzi. Delovanje lekova koji rastvaraju sluz pak nije bezbedno. Umesto toga možete da pokušate da detetu date topli ili hladni napitak da biste mu ublažili kašalj. Deci mlađoj od dve godine nikada nemojte da dajete lek protiv kašlja ako se prethodno niste posavetovali sa lekarom.

Kako se može izbeći širenje zaraze?

Decu treba da naučite da kišu i kašlju u pregib ruke i da upotrebljavaju papirne maramice kako ne bi zarazili druge. Treba da vodite računa da deca peru ruke više puta dnevno. Pokušajte takođe da naučite dete da ne čačka nosić i da ne trlja oči. Virus se na tim mestima najpre manifestuje i širi. Zaraza se slabije širi ako se deca ne igraju pored osobe koja je prehlađena. Pustite decu da provode što više vremena napolju, čak i zimi.

Imajte u vidu da se deca koja su izložena dimu od duvana lakše prehlade.

Možda ćete morati da se obratite zdravstvenoj ustanovi

Treba biti posebno obazriv na to kako se dete oseća. Ako dete jako kašlje ili ako se temperatura ne povlači nakon četiri do pet dana, obratite se domu zdravlja.

Ako sumnjate da dete ima upalu uha, dete morate odvesti na pregled u dežurni dispanzer ili u dom zdravlja u roku od 24 sata.

Kontaktirajte zdravstvo odmah ukoliko je dete tromo, nema snage za igru ili ne želi da pije ili ako je mlađe od šest meseci.

 

Foto freepik.com

- Advertisement -

Komentara
Loading...