Gugl nije ekspert kada je reč o vašoj deci. Vi jeste.!!

0

Pojma nisam imala koliko je roditeljstvo zahtevno dok nisam dobila dete. I počela da tražim savete od Gugla. Mnogo saveta.

Na primer, Hej Gugl, je l’ u redu da svoju bebu ne dojim duže od 8 meseci? (kliknem “pretraži” i nadam se da će mi Gugl reći “da, naravno!”)

Bum. Stotine članaka. Blogova. Informacija. RAZLIČITIH informacija.

Da. U redu je. Tvoja beba može, uprkos tome, biti veoma zdrava.

Ne! Uskraćuješ svom detetu neophodne nutrijente i povećavaš šanse da tvoje dete (pa sad ovde dolazi lista loših stvari koje će se desiti).

I?

Svet roditeljstva pomalo me podseća na politiku, jer imate dve suprotstavljene strane, a onda i treću koja je tu negde u sredini. Tu su one “moderne mame” koje veruju u pozitivnu disciplinu, isključivo dojenje i ishranu organskom hranom, a vakcinaciju dece ne dovode u pitanje.

Na drugoj strani su tradicionalne mame, koje veruju u ishranu kravljim mlekom, ne čitaju svaku deklaraciju na proizvodima kojima hrane decu, veruju u metode vaspitanja i odrastanja koje su primenjivale naše bake.

Naravno, postoji i veliki broj onih koji su između ove dve krajnosti. I ja spadam u tu grupu.

A biti u sredini može ponekad biti vrlo zbunjujuće.

Toliko je informacija koje su samo na klik do nas, ali kako izabrati one prave? Kako znati kome da verujete?

Recimo, ja mogu da razgovaram sa pedijatrom koji leči moju decu i biti sasvim siguran da je vakcinacija nesumnjivo jedini ispravan put. Bez razmišljanja. A onda odem malo na Gugl i pročitam neka istraživanja ili čujem iskustva i mišljenja koja su potpuno suprotna. Toliko suprotna da me mogu uveriti da će vakcina ugroziti život mog deteta.

Ili, eto, činjenica da meni ne bi palo napamet da se porađam bez epidurala. Ni u ludilu. Super za one mame koje mogu i žele da to sve bude do kraja prirodno, ali, ne hvala. Ipak, ne mogu da se oduprem onom crvu sumnje koji me izjeda kad pomislim na sve tekstove i komentare koje sam pročitala, a u kojima se govori o mogućim negativnim efektima epidurala.

Takođe, pročitala sam sve o tome kako naučiti dete da se samo uspava. Jasno mi je da bebe i deca bolje spavaju kad imaju neku rutinu i da se mogu naučiti da prespavaju noć. Ali, ja to ne želim. Ne mogu da slušam bebu kako plače. Zato on spava s nama u krevetu. Evo, priznaću i da ne uživam u tome baš uvek. I ne mislim da je učenje bebe da se uspava sama pogrešno. Samo ja to ne želim. I onda, kad naiđem na “relevantne izvore” koji čine da se osećam kao da od deteta pravim nesposobnjakovića vezanog za maminu suknju time što mu dozvoljavam da spava sa mnom, osećam se, naravno, loše.

I dojenje. To je tema koja je izazvala toliko osećaja krivice kod majki koje nisu mogle da doje, da je ova planeta premala za svu tu krivicu.

Stvarno je teško biti roditelj u svetu u kom svako svoje mišljenje nameće kao jedino ispravno.

A zbog polarizovanih stavova, šta god vi odlučili da uradite, kako god hranili, vaspitavali, uspavljivali dete, naći će se neko, tačnije više njih, da vam kaže da pravite ogromnu grešku.

A u trenutku kad ste nesigurni i pokušavate samo da uradite ono što je najbolje za vaše dete, a da istovremeno sačuvate zdrav razum, to je stvarno teško.

Znate šta bi bilo super? Kad bismo mogli da resetujemo Gugl. Da ga vratimo na fabrička podešavanja i da se količina informacija drastično smanji. Jer mi se čini da me Gugl češće zbunjuje nego što mi pomogne.

Gugl nije ekspert za roditeljstvo. To je samo gomila različitih mišljenja.

Ne znam ja sve o roditeljstvu, ali ono što zasigurno znam je da ako dajete sve od sebe da vaša deca osete koliko ih volite, ako se trudite da ispunite njihove potrebe, ako im pokazujete svoju ljubav i poklanjate svoje vreme, onda ste stvarno, baš dobar roditelj.

Sve ostalo nije toliko važno. Jer, niti će se oni sećati koliko dugo ste ih dojili, kako ste ih rodili, niti da li ste ih hranili isključivo organskom hranom.

Ali ono što će sigurno pamtiti jeste taj osećaj koji ništa ne može da zameni – osećaj da te mama i tata vole bez obzira na sve. Upamtiće vaš zabrinut pogled kad imaju temperaturu i vaš sjaj u očima zbog radosti kad u nečemu uspeju. Sećaće se kako ste o njima brinuli

Gugl nije ekspert kada je reč o vašoj deci. Vi ste.

M. Filipović, mama dva dečaka

Foto freepik
Autor/Izvor zelenaucionica
Komentara
Loading...