Gvožđe važno za rani razvoj bebe

Novo američko istraživanje prvo je koje je utvrdilo povezanost unosa gvožđa kod majki i rizika od autizma kod dece, objavio je časopis “American Journal of Epidemiology”.

gvoždje-beba

Gvožđe je ključno za rani razvoj mozga, jer učestvuje u proizvodnji neurotransmitera, razvoju imunih funkcija, a poremećaji u tim procesima još su ranije povezivani s autizmom, prenosi Tanjug.

- Oglasi -

U istraživanju su analizirani podaci majki i njihove dece koja su u razdoblju od 2002. do 2009. godine učestvovale u opsežnom istraživanju autističnog poremećaja.

Dnevni unos gvožđa, vitamina, dodataka ishrani i obogaćenih žitarica, majki uključenih u istraživanje bio je praćen tokom trudnoće i dojenja.

Rezultati su pokazali da je povezanost niskog unosa gvožđa majki i povećanog rizika od autizma kod dece najizraženija tokom dojenja. Takođe, veći rizik povezan s niskim unosom gvožđa primećen je i kod starijih trudnica i trudnica s metaboličkim poremećajima.

Deca majki starijih od 35 godina, kao i onih sa visokim krvnim pritiskom ili dijabetesom, koje nisu unosile dovoljno gvožđa, pokazala su pet puta veći rizik od pojave autizma.

Komentara
Loading...
404 Not Found

404 Not Found


nginx/1.18.0 (Ubuntu)