Hajdučka trava: Štiti, neguje i kožu zaceljuje

Posebno je važna u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine

18 (1)_620x0

HAJDUČKA trava, u narodu poznata i kao sporiš, stolisnik, ravanj i romantika, odavno se svrstala u red najvrednijih lekovitih biljaka. Naziv hajdučka dobila je po hajducima koji su njome zaceljivali rane. Njen latinski naziv Achillea millefolium vezuje se za grčkog junaka Ahila, koji je kao učen čovek, u trojanskom ratu takođe koristio za vidanje rana. Ahilovo ime je dobila i zbog njegove izuzetne snage, jer i sama višestruko snažno deluje.

Kao samonikla višegodišnja biljka raste u celoj Evropi, obično uz puteve, na livadama i pašnjacima. Cveta tokom celog leta, a bere se kada je sunce najjače, jer tada ima najviše eteričnog ulja. Etarsko ulje je ponekad plavo zbog sastojka azulena, zbog čega se koristi za pripremu ulja ili krema za sunčanje, jer se pokazalo da istovremeno štiti i neguje kožu. Osim toga, hajdučka trava je izuzetno bogata taninima, organskim kiselinama, gorkim materijama koje joj daju gorko-aromatičan ukus, vitaminom K i C, smolom, mineralima kalijumom i natrijumom…

Ne izaziva naviku i može da se svakodnevno koristi za jačanje organa za varenje. Predstavlja sastavni deo velikog broja mešavina čajeva od raznih mirisnih, gorkih i oporih trava. Dijapazon delovanja izuzetno je širok, sve do posipanja i previjanja rana finim prahom dobro osušene i mlevene biljke. Ovde do posebnog izražaja dolazi delovanje azulena i tanina.

Zvanična medicina je dokazala da ekstrakt iz lista usporava razvoj patogenih klica, jer tanin i etarsko ulje sprečavaju zagnojavanje rana i doprinose bržem zarastanju uz ublažavanje bolova.

U narodnoj medicini hajdučka trava zauzima posebno mesto u lečenju neurednih i neredovnih menstruacija kod mladih žena, uklanjanju valunga i drugih neprijatnih simptoma u klimaksu, ali i kasnije, kada žene uđu u poznije godine. Samo jedna šolja čaja dnevno od hajdučice, sveže ubrane na jakom suncu, dovoljna je da ublaži ili otkloni simptome koje muče priličan broj pripadnica nežnijeg pola. Zagovornici narodne medicine tvrde da je uspešna i u lečenju belog pranja, upale jajnika, oboljenja materice i pojave mioma. Za sve navedene probleme, kao i za bolove u rukama i nogama, savetuju se kupke sa hajdučkom travom. Kupka se spravlja tako što se 100 grama cele biljke hajdučke trave stavi u litar hladne vode da odstoji preko noći. Sledećeg dana voda se zagreje do ključanja, a zatim doda vodi za kupanje.

Svoju delotvornost hajdučica je potvrdila i kod lečenja migrene, nesvestice, nagona za povraćanjem, suzenja i sekrecije očiju, krvarenja iz nosa. Iskustvo pojedinih korisnika pokazalo je da uspešno pročišćava krv i ceo organizam čak i nakon iscrpljujućih hemioterapija.

Hajdučka trava pomaže i u lečenju hemoroida, čak i kada krvare, kao i u slučaju krvarenja iz želuca. Reguliše i rad bubrega, a delotvorna je i kod reumatskih bolova u leđima. Preporučuje se i kod angine pektoris i njenih pratećih simptoma. Korisna je i za lečenje jetre, slezine, pankreasa, žutice.

U veoma retkim situacijama kod vrlo osetljivih osoba, prilikom upotrebe, može doći do alergijskih reakcija. U takvim okolnostima treba uzimati izuzetno mladu i tek procvetalu biljku, a čaj piti u sitnim gutljajima i malim količinama.

ZA LEČENjE UPALE MATERICE I JAJNIKA

POMEŠATI po 3 kašike hajdučice i kantariona, po 2 kašike koprive, nevena, ivanjskog cveća, mlevenog oraha, majčine dušice, bosiljka i kamilice i po 1 kašiku matičnjaka i macine trave. Dobijena mešavina se prelije sa najmanje 600 mililitara do litar kipuće vode, ostavi da odstoji poklopljeno dva sata, a zatim procedi i pije tri puta po šolja, gutljaj po gutljaj. Čaj može da se zasladi, može da se pije topao i hladan, s tim što ako se pije topao izaziva znojenje. Da bi se postigao željeni efekat, čaj bi trebalo piti najmanje tri nedelje, uz dodatno korišćenje kantarionovog ulja – tri puta dnevno po 30 kapi sa malo vode.

ZA BELO PRANjE

NAPRAVITI mešavinu od po 40 grama listova i cvetova hajdučice i kamilice. U to dodati mešavinu od po 10 grama žalfije i lista koprive. Od dobijene mešavine odvojiti četiri kašike i preliti sa litrom ključale vode. Sačekati da se sadržaj prohladi do temperature tela, procediti i zapirati se tako dobijenim čajem. Postupak ponavljati svakodnevno sve dok se ne uspostavi normalna vaginalna flora.

izvor:novosti

Komentara
Loading...