Hitna kontracepcija: Kako deluje pilula“ jutro posle“ ?

Hitna kontracepcija, ili post-coital kontracepcija, odnosi se na metode kontracepcije koje se mogu koristiti za sprečavanje trudnoće u prvih nekoliko dana nakon odnosa. Namenjena je za hitnu upotrebu nakon nezaštićenog odnosa, kontracepcija neuspeh ili zloupotreba (kao sto su zaboravljene pilule ili pocepan kondom), silovanje ili iznudjen seks.

pilule za dan posle
Hitna kontracepcija je efikasna samo u prvih nekoliko dana nakon polnog odnosa pre nego što se jajna ćelija oslobodi iz jajnika i pre nego što sperma oplodi jajne ćelije. Hitne kontraceptivne pilule ne mogu prekinuti već uspostavljenu trudnoću.
Metode hitne kontracepcije:
1.Hitna kontracepcija pilulama:
SZO preporučuje levonorgestrel za hitnu primenu kontraceptivnih pilula. U idealnom slučaju, ovaj progesteron-jedini metod treba uzeti kao pojedinačnu dozu (1.5 mg) u roku od pet dana (120 sati) nezaštićenog odnosa. Alternativno, žena može da uzme levonorgestrel u dve doze (0,75 mg svakih 12 sati).
2.Bakar- ležaj uredjaji (IUD): SZO preporučuje da se bakar-ležaj IUD, kao hitno kontraceptivno sredstvo, ubaci u roku od pet dana od nezaštićenog seksualnog odnosa.

Komentara
Loading...