Hitna kontracepcija: Kako deluje pilula“ jutro posle“ ?

0

Hitna kontracepcija, ili post-coital kontracepcija, odnosi se na metode kontracepcije koje se mogu koristiti za sprečavanje trudnoće u prvih nekoliko dana nakon odnosa. Namenjena je za hitnu upotrebu nakon nezaštićenog odnosa, kontracepcija neuspeh ili zloupotreba (kao sto su zaboravljene pilule ili pocepan kondom), silovanje ili iznudjen seks.

- Oglasi -

pilule za dan posle
Hitna kontracepcija je efikasna samo u prvih nekoliko dana nakon polnog odnosa pre nego što se jajna ćelija oslobodi iz jajnika i pre nego što sperma oplodi jajne ćelije. Hitne kontraceptivne pilule ne mogu prekinuti već uspostavljenu trudnoću.
Metode hitne kontracepcije:
1.Hitna kontracepcija pilulama:
SZO preporučuje levonorgestrel za hitnu primenu kontraceptivnih pilula. U idealnom slučaju, ovaj progesteron-jedini metod treba uzeti kao pojedinačnu dozu (1.5 mg) u roku od pet dana (120 sati) nezaštićenog odnosa. Alternativno, žena može da uzme levonorgestrel u dve doze (0,75 mg svakih 12 sati).
2.Bakar- ležaj uredjaji (IUD): SZO preporučuje da se bakar-ležaj IUD, kao hitno kontraceptivno sredstvo, ubaci u roku od pet dana od nezaštićenog seksualnog odnosa.

- Advertisement -

Komentara
Loading...