OVU Hrana dečica ne bi trebalo da jedu do četvrte godine !!

0

Bebe i mala deca imaju problema sa žvakanjem čak i kada dobiju zubiće jer im je to potpuno novo iskustvo s kojim se moraju postepeno suočiti. Određene namirnice predstavljaju opasnost od gušenja čak do navršene 4. godine. 

- Oglasi -

Osim štetnosti pojedinih namirnica, potrebno je imati na umu i kakva je njihova struktura i koliko su teške za žvakanje. Zato vam donosimo spisak hrane koje roditelji ne bi smeli nikako da daju svojoj deci pre navršenih 4 godine.

1.Celo voće

Jabuke i kruške obavezno pre nego što date detetu isecite na kriške i ogulite. Kruške izaberite one zrele, a jabuke ako su izrazito tvrde pre nego što im date kratko prokuvajte. Krupne bobice grožđa takođe prepolovite. I bilo koje voće što je tvrdje i teško za žvakanje .

2.Viršle To nikako !! Em što nisu uopšte zdrave i hranljive njihova gumenasta struktura nije pogodna za decu jer postoji opasnost od gušenja.

Pametna zamena: Sitno mlevena ćuretina ili piletina. 😉
3.Tvrde bombone Iako bi slatkiše trebalo potpuno izbegavati, to je s mališanima koji obožavaju ove male napasti vrlo teško. Zato izbegavajte tvrde bombone koje bi dete moglo da proguta .

4.Kokice

Setite se koliko se samo vama puta komadić kukuruza od kokica zalepio za grlo. Zamislite kako tek njima malima može !!  Deci je vrlo teško da žvaću  suvu hranu, a kokice su jedne od njih.

5. Veliki komadi mesa i sira

Uz malo vremena lako ćete iseckati meso i sir na sitnije komadiće koje deca mogu da poručkaju. Većoj deci izrežite na trakice koje će lakše moći zagristi, a manjoj na veličinu jednog zalogaja kako bi olakšali žvakanje.
6. Sirovo povrće
Dok dete u potpunosti ne svlada temeljno žvakanje hrskavo i tvrdo sirovo povrće bi trebalo zameniti kuvanim graškom, šargarepom, karfiolom i brokoli.

7.Maslac od kikirikija

Lepljivi maslac od kikirikija može da bude vrlo opasan za decu mlađu do 2 godine, pogotovo ako u sebi sadrži komadiće kikirikija koji mogu biti vrlo oštri prema detetovom osetljivom nepcu.
OBRATITE DOBRO PAŽNJU RODITELJI ŠTA DAJETE VAŠOJ DEČICI . ZA SVE IMA VREMENA SAMO POLAKO 😉

[dfads params=’groups=63&limit=1&orderby=random’]

Autor/Izvor freepik

- Advertisement -

Komentara
Loading...