I dan danas ih možemo čuti: 5 glupih saveta koje majke redovno dobijaju

Kada vas neko savetuje, verovatno to čini jer veruje da će vam baš taj savet zatrebati . Svako ko savetuje smatra da je to što će reći jedna vrlo pametna misao, jer je to njihovo iskustvo. I sve je to u redu i razumljivo, ali kada su u pitanju deca i kada je reč o roditeljima koji prvi put čekaju bebu, zar vam se ne čini da baš tada ljudi oko vas imaju toliko toga da kažu, kao da roditelji do tog trenutka nikada u životu nisu ni videli ničiju bebu, niti su ikada čuli išta o tome. I onda kreće lavina raznih saveta među kojima će se naći i neki dobar naravno, ali ima i tih nekoliko koji će modernom roditelju podići pritisak. Pogotovo ako je reč o savetu iz kamenog doba za koji su sve modernije studije i nove generacije pokazale šta o njima misle.

Zato, ako vam tetka, strina ili svekrva kažu nešto od ovoga, vi klimite glavom ili prećutite, jer nema razloga da se raspravljate oko dobronamernog saveta. Naravno, sve dok ne ostanu dovoljno dugo u vašoj blizini da vide hoćete li savet i primeniti.

- Oglasi -

Trikovi za uspavljivanje bebirona koje vredi isprobati

1. Beba manipuliše tobom

Plakanje nije manipalcija već komunikacija i da maženje stimuliše razvoj mnogih centara u mozgu bebe, ali starije generacije sa tim ne slažu, jer oni decu vide kao mala manipulativna bića kojima je u genetici zapisano da roditelje treba da izmanipulšu do te mere da će im ovi dozvoliti sve što beba zatraži.

2. Ma pusti bebu neka samo plače (ionako samo manipuliše?!)

Zanimljivo je da ćete ovakav savet čuti i od starijih, ali i od mlađih generacija koje su očito odgajane pod strogom kapom ovih starijih. Pustite bebu neka plače, ignorišite njen plač jer beba ionako hoće da vas izmanipuliše da je dignete i pomazite. Zamislite samo te zle bebe, tako male, a tako velike zloće. Ukoliko želite da se odbraniti od ovakvog saveta pitajte ih da li znaju za kortizol, hormon stresa koji se pri plakanju brže oslobađa, a poznato je da visok nivo kortizola utiče na pojavu anksioznosti, depresije i manjka samopouzdanja.

7 bezazlenih pojava kod beba koje uznemiruju sve majke

3.Beba ne sme da bude toliko vezana za mame

Spavanje u istom krevetu sa bebom, nošenje bebe u naručju, a beba je starija od šest meseci! Mame, pa vaše dete nikada neće biti samostalno! Kako da ne, jer one ne znaju da se blizak odnos u ranom detinjstvu pozitivno odražava na dete koje će baš zbog toga izrasti u osobu sa mnogo više samopouzdanja i hrabrosti za samostalan život.

4. Čim beba dobije prve zubiće, skidajte je sa grudi

U suprotnom bebe će vas izgristi do krvi! Jednom će to možda i uraditi, ali posle vaše burne reakcije i one će shvatiti da to mamu boli. Ako ćemo po savetu onda bi bilo dobro da bebama vežemo ruke da nas nikada ne počupaju i nikada im ne kupiti ni jednu igračku jer bi mogle da nas gađaju.

VAŽNO : Zašto su noćna buđenja važna za razvoj deteta?

5. Igračke su potrebne i zato trebate da ih kupite dok ste trudne

Obavezan spisak šta vam je neophodno pre dolaska bebe, tetke će vam dopuniti i ovim: pumpice za dojenje, gumene igračke za zubiće, zvečke, igračke za kadu, cipelice, lutke i autići. Naime, čim se beba rodi ona će prohodati, gristi i manipulisati, pa je odlično da odmah ima gomilu igračaka da bi mame i tate ostavila na miru. Zar ne?

izvor.index.hr

U prvih 6 meseci posle porođaja ovo ne očekujte ni od sebe ni od vaše bebe !!

Komentara
Loading...