Idealne mame Instagrama: Fenomen koji stvara neviđeni pritisak novopečenim porodiljama!

0

BAŠ TAKO !! ISTINA JE DALEKO OD TOGA ! 

Na društvenim mrežama su sve majke savršene odmah posle porođaja, međutim, istina je daleko od toga.

Da li ste i vi čuli za mit o boginji – ženi koja je savršena supruga i još savršenija majka?

Reč je o svojevrsnom kulturuloškom fenomenu, tačnije pritisku pod kojim se nalaze današnje novopečene majke, a koji potiče sa društvenih mreža.

Pritisak koji žene trpe za vreme trudnoće je ogroman, a vremenom još više narasta i prati ih kroz porođaj i nakon njega. Samo se setite fotografija svih onih trudnica koje su samo “dobile stomačić” i povratile manekensku figuru mesec dana nakon porođaja i svih onih perfektnih majki koje se na Fejsu razmeću fotografijama i statusima, čije su bebice uvek nasmijane, lepo obučene i “naučene” da prespavaju celu noć.

Ovaj privid perfekcije često ostavlja veliki utisak na buduće i novopečene majke, a pritisak je nekada gotovo nepodnošljiv.

„Novopečene majke osećaju obavezu da baš sve rade savršeno, bez greške. Opsednute su svakim, pa i najsitnijim detaljem, jer je svet zastrašujuće mesto. Porođaj predstavlja ulazak u svet roditeljstva i naša očekivanja su ogromna“, izjavila je jedna mama za portal Brit + Co.

Čak ni sam čin donošenja deteta na svet nije „pošteđen“ velikih očekivanja.

Nakon što je pogledala dokumentarac o prirodnom porođaju i pročitala popularnu knjigu Ine Mej Gaskin koja se bavi istom temom, jedna mlada mama je rešila da se porodi upravo tako, na prirodan način, uz epidural i prisustvo babice. Zbog ove odluke, njen porođaj je trajao jako dugo i zahtevao je ekstrakciju vakuumom, ali je na svet donela zdravu bebu. Ipak, tuga zbog lošeg iskustva tokom porođaja uspela je da zaseni ono što je bilo najvažnije – dolazak njenog sina na svet.

„Osećala sam se kao da me je sopstveno telo izdalo. Pošto nisam uspela da se porodim na prirodan način, osećala sam kao da nešto nije u redu sa mnom. Ako su druge žene uspele da se porode prirodnim putem, zašto to meni nije pošlo za rukom?

Nažalost, slučaj ove majke nije nimalo neuobičajen. Magazin TIME je nedavno sproveo anketu u kojoj je učestvovalo 913 porodilja, a od njih je čak polovina priznala da je u danima nakon porođaja često osećala kajanje, stid, krivicu i ljutnju zbog neočekivanih komplikacija i nedostatka podrške. Ova stresna stanja koja prate mlade majke često „vuku korene“ iz štetnih kulturalnih pritisaka koje se tiču majčinstva.

Traumatični elementi za vreme porođaja mogu biti različiti, a njena iskustva u toku trudnoće i porođaja igraju jako veliku ulogu kada je u pitanju njeno mentalno stanje u prvim danima majčinstva. Takođe, žene koje su u toku života doživele gubitak voljenih osoba, koje su trpele nasilje ili bilo koji vid zlostavljanja u detinjstvu imaju veće šanse da se u trudnoći i nakon porođaja suoče sa psihološkim problemima, depresijom i anksioznošću.

CDM

izvor. pixabay.com

NE PROPUSTITE !!

Komentara
Loading...