Igračke koje nisu za malu decu!

0

Igračke+Stručnjaci iz Telefonskog savetovališta “Halo beba” su napravili listu stvari kojima mala deca ne bi trebalo da se igraju:

 

1. Igračke sa veoma sitnim delovima – Njih deca lako mogu progutati ili udahnuti.

2. Igračke sa dugačkim trakama i vrpcama – Izbegavati upotrebu igračaka koje imaju uzice, trake ili lastiše koji se mogu obmotati detetu oko vrata.

3. Preglasne igračke – Izbegavati igračke koje proizvode suviše glasne zvuke, jer mogu oštetiti sluh vašeg deteta.

Ukoliko roditelji kupuju treba da se uvere da one imaju kontrolu jačine zvuka i podesiti je na minimum.

4. Baloni od lateksa – Njih deca lako mogu progutati u celosti ili udahnuti delove probušenih balona i što može dovesti do davljenja ili gušenja.

Balone uvek treba da naduvavaju odrasle osobe.

balon
Pexels

 

5. Igračke na baterije – Baterije igračaka treba da budu van domašaja deteta, a njima bi trebalo da rukuje (da ih postavlja ili uklanja iz igračke) isključivo odrasla osoba.

Treba imati u vidu da nepravilno postavljanje ili mešanje određenih vrsta baterija može izazvati njihovo pregrevanje ili curenje, i predstavlja rizik od nastanka opekotina ili trovanja, a dete iz istog razloga ne bi trebalo da spava sa igračkom na baterije.

Ukoliko dete proguta ili roditelj posumnja da je dete progutalo bateriju, treba da odmah potraži hitnu medicinsku pomoć (194).

6. Igračke s magnetima – Mali magneti koji imaju snažno magnetno polje mogu se naći u čitavom nizu igračaka za decu – od nakita do setova za konstrukcije ili kreativnih setova.

Ukoliko se progutaju, mogu izazvati ozbiljne poremećaje zdravlja, a gutanje više od jednog magneta u kratkom vremenskom roku može biti fatalno po dete, jer oni međusobnim privlačenjem mogu izazvati blokadu ili oštetiti zidova creva.

Shodno tome, sve igračke i rekviziti koje sadrže magnete trebalo bi da budu van domašaja malog deteta, a starije dete treba upozoriti da ih nikako ne stavlja usta.

Ukoliko je dete progutalo, ili roditelj posumnja da je dete progutalo jedan ili više ovih magneta/delova igračaka koje ih sadrže, treba da odmah potraži hitnu medicinsku pomoć (194).

Igračke treba bezbedno čuvati

Sve igračke, a naročito one napravljene od mekanih materijala (pliš i sl.) treba držati  dalje od otvorenih izvora toplote kao što su peći, grejalice, kamini i drugi.

– Igračke za stariju decu treba čuvati odvojeno od onih za mlađu. Sve igračke sa sitnim delovima (kockice, slagalice i sl.) treba držati van domašaja i vidnog polja malog deteta.

Ne čuvati igračke na onim mestima (visoke police i sl.) gde bi dete moglo da padne i da se povredi u nastojanju da ih dohvati.

Igračke čuvati u kutijama koje nemaju poklopac ili onima sa laganim poklopcem, koji ne može povrediti dete ukoliko padne na njega.

Ne čuvati igračke na mestima u koja deca mogu ući i u njima ostati zarobljena (drveni ili metalni sanduci sa poklopcima i sl.) jer se dete u njima može ugušiti usled nedostatka kiseonika.

Nakon otvaranja neke nove igračke treba odmah baciti ambalažu (omotače, kesice, plastične delove, foliju i dr.) kojom se dete može ugušiti ili zadaviti – zaključuju iz Telefonskog savetovališta “Halo beba”.

Foto Pexels
Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online