Igračke koje nisu za malu decu!

0

Igračke+Stručnjaci iz Telefonskog savetovališta „Halo beba“ su napravili listu stvari kojima mala deca ne bi trebalo da se igraju:

 

1. Igračke sa veoma sitnim delovima – Njih deca lako mogu progutati ili udahnuti.

2. Igračke sa dugačkim trakama i vrpcama – Izbegavati upotrebu igračaka koje imaju uzice, trake ili lastiše koji se mogu obmotati detetu oko vrata.

3. Preglasne igračke – Izbegavati igračke koje proizvode suviše glasne zvuke, jer mogu oštetiti sluh vašeg deteta.

Ukoliko roditelji kupuju treba da se uvere da one imaju kontrolu jačine zvuka i podesiti je na minimum.

4. Baloni od lateksa – Njih deca lako mogu progutati u celosti ili udahnuti delove probušenih balona i što može dovesti do davljenja ili gušenja.

Balone uvek treba da naduvavaju odrasle osobe.

balon
Pexels

 

5. Igračke na baterije – Baterije igračaka treba da budu van domašaja deteta, a njima bi trebalo da rukuje (da ih postavlja ili uklanja iz igračke) isključivo odrasla osoba.

Treba imati u vidu da nepravilno postavljanje ili mešanje određenih vrsta baterija može izazvati njihovo pregrevanje ili curenje, i predstavlja rizik od nastanka opekotina ili trovanja, a dete iz istog razloga ne bi trebalo da spava sa igračkom na baterije.

- Oglasi -

Ukoliko dete proguta ili roditelj posumnja da je dete progutalo bateriju, treba da odmah potraži hitnu medicinsku pomoć (194).

6. Igračke s magnetima – Mali magneti koji imaju snažno magnetno polje mogu se naći u čitavom nizu igračaka za decu – od nakita do setova za konstrukcije ili kreativnih setova.

Ukoliko se progutaju, mogu izazvati ozbiljne poremećaje zdravlja, a gutanje više od jednog magneta u kratkom vremenskom roku može biti fatalno po dete, jer oni međusobnim privlačenjem mogu izazvati blokadu ili oštetiti zidova creva.

Shodno tome, sve igračke i rekviziti koje sadrže magnete trebalo bi da budu van domašaja malog deteta, a starije dete treba upozoriti da ih nikako ne stavlja usta.

Ukoliko je dete progutalo, ili roditelj posumnja da je dete progutalo jedan ili više ovih magneta/delova igračaka koje ih sadrže, treba da odmah potraži hitnu medicinsku pomoć (194).

Igračke treba bezbedno čuvati

Sve igračke, a naročito one napravljene od mekanih materijala (pliš i sl.) treba držati  dalje od otvorenih izvora toplote kao što su peći, grejalice, kamini i drugi.

– Igračke za stariju decu treba čuvati odvojeno od onih za mlađu. Sve igračke sa sitnim delovima (kockice, slagalice i sl.) treba držati van domašaja i vidnog polja malog deteta.

Ne čuvati igračke na onim mestima (visoke police i sl.) gde bi dete moglo da padne i da se povredi u nastojanju da ih dohvati.

Igračke čuvati u kutijama koje nemaju poklopac ili onima sa laganim poklopcem, koji ne može povrediti dete ukoliko padne na njega.

Ne čuvati igračke na mestima u koja deca mogu ući i u njima ostati zarobljena (drveni ili metalni sanduci sa poklopcima i sl.) jer se dete u njima može ugušiti usled nedostatka kiseonika.

Nakon otvaranja neke nove igračke treba odmah baciti ambalažu (omotače, kesice, plastične delove, foliju i dr.) kojom se dete može ugušiti ili zadaviti – zaključuju iz Telefonskog savetovališta „Halo beba“.

Foto Pexels

- Advertisement -

Komentara
Loading...