IMAMO ŽURKU 24 SATA DNEVNO, ALI TO SMO I ŽELELI“ Sunčica, Adam i Silvija su PRVE TROJKE U VRŠCU za 70 godina

0

Vrščani su sa oduševljenjem dočekali vest da su Maria (33) i Ferenc (36) Sabo iz sela Vlajkovac dobili trojke – prve na teritoriji ove opštine nakon 70 godina.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sunčica, Adam i Silvija rođeni su 20. decembra carskim rezom u 32. nedelji, a najveći borac među njima bila je Sunčica koja je na svet došla sa svega 1.050 grama dok su Adam i Silvija ponaosob imali jedva preko kilogram i po.

Ponosna majka Maria priča za „Blic“ da su njihove srećice na svet došle posle vantelesne oplodnje, te da su se potajno i nadali da će ih biti troje.

– Nakon oplodnje vraćena su tri embriona i nekako smo se nadali da će sve biti u redu. Onda sam uradila analizu krvi i određene vrednosti su bile povišene, što je ukazivalo upravo na to da ćemo imati više beba. Kada je utvrđeno da će ih zaista biti troje, našoj sreći nije bilo kraja. Zatim je došao onaj kritični period od par nedelja i pokazalo se da svu oni naši mali borci i da su svi ugledali svet zdravi i pravi – priseća se ozarena Maria.

Kaže i da se odmah nakon izlaska iz bolnice šalila da bi volela što pre opet da zatrudni jer su bebe u njenom stomaku bile svega 32 nedelje pa da skoro i nije osetila pravu trudnoću.

– Na veštačku oplodnju išli smo o trošku države pa se sada šalimo da ćemo ako ne bude išlo prirodnim putem podići kredit da ponovo krenemo u tu avanturu – kaže Maria i uz osmeh dodaje da se Ferenc već pomirio sa sudbinom.

To je potvrdio i ponosni otac koji kaže da će sigurno pristati na to ukoliko Maria bude istrajna.

Ferenc ima osmogodišnju ćerku iz prvog braka za koju Maria kaže da je divna devojčica koja voli decu i da je oduševljena što ima još sestara i brata sa kojima se lepo igra i čuva ih i pazi.

„Bebe su najmirnije kada dođu gosti“

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Prema rečima ponosne majke, u njihovoj kući je uvek veselo i glasno, te da su bebe najmirnije kada je kuća puna i kada imaju nekoga u gostima.

– Adam je najglasniji i obično prvi zapodene „kavgu“. Uvek hoće da je prvi. Prvi da jede, prvi da se nosa i onda počne da plače i negoduje ako nije po njegovom. Valjda hoće da pokaže ko je muško u kući, ha, ha. Naravno i Sunčica i Silvija počinju da plaču, pa sve u krug. Na sreću, retki su takvi trenuci, i mogu slobodno reći da su to jedna dobra i napredna deca – ističe Maria uz napomenu da ipak ne bi uspela da se sama sa njima „izbori“.

Veliku podršku im pruža majka Gordana koja je morala da se preseli kod njih kako bi im pomogla, a Maria naglašava da je i Ferenc veoma ozbiljno shvatio svoju ulogu te koristi svaki slobodan trenutak dok nije na poslu da joj pomogne oko kućnih poslova i da bude sa decom.

Gradonačelnica obećala profesorki Mariji pomoć za posao

Inače, Maria je po zanimanju profesor geografije, a posao je izgubila u istom mesecu kada je saznala da je trudna. Tim povodom oglasila se i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović koja je nedavno sa predstavnicima grada posetila porodicu Sabo i obećala da će se založiti za to da Maria u dogledno vreme dobije posao.

– Nama je cilj ne samo da darujemo ove bebe, već i da zaposlimo njihovu majku i da na taj način damo motiv ovoj srećnoj porodici da ostane, živi i radi baš ovde u Vlajkovcu, da na selu imaju jednake uslove za život i rad kao i u gradu. Nastojaćemo da na ovaj način podržimo sve porodice koje su u ovakvoj ili sličnoj situaciji – rekla je gradonačelnica Vršca.

Ona je sa kolegama porodici Sabo uručila tri autosedišta, jednokratni iznos za materinski dodatak i uverenje da će Maria zbog troje dece imati pravo na višegodišnju naknadu.

izvor. blic

Komentara
Loading...