Imposter sindrom : Zašto nisam dobra mama?!

0

Imposter sindrom! Govorimo o sindromu impostera ili sindromu prevaranta u majčinstvu (engl. momposter) kada se majka suočava s izraženim osećajem nesposobnosti, bezvrednosti, neprikladnosti, i pre svega, da nije dobra majka.

 

Dvojbe u vlastitu vrednost često prate perfekcionizam i snažni pritisci na sebe. Takav način razmišljanja ne utiče samo na majku, već i na celu porodicu.

U nastavku proverite strategije koje mogu biti od velike pomoći u takvim situacijama.

Kako izgleda sindrom prevaranta u majčinstvu?

Ako pažljivije pogledamo sindrom, on uključuje perfekcionizam, često poređenje s drugima, osećaj neuspeha, izolaciju, negativna uverenja o sebi, nemogućnost traženja pomoći, umanjivanje značaja vlastitih postignuća, zabrinutost zbog osude drugih, stavljanje potreba drugih na prvo mesto, dugotrajni umor, nesanica, stres, otpor povratku na posao nakon porodiljskog odsustva…

Kako sve to utiče na majčinstvo?

Sindrom prevaranta u majčinstvu može imati izuzetno negativan uticaj na život majke, ali i na njene odnose s članovima porodice.

Konstantan osećaj manje vrednosti može biti veoma iscrpljujući, a ako se ne adresira, može dovesti do anksioznosti i depresije.

Život majke

Majka koja se bori sa sindromom prevaranta možda izbegava druženje ili izlete jer se boji osude drugih.

Može početi  se povlačiti u samoću jer veruje da nije vredna podrške ili razumevanja.

- Oglasi -

Razmišljajući da su druge majke sposobnije, osećaj srama može doprineti stalnom trudu ka savršenstvu.

majka i dete
FreePik

Partnerski odnosi

Sindrom prevaranta može negativno uticati na odnos sa partnerom.

Nesigurnost žene ponekad se manifestuje kao snažna ljubomora i posesivnost.

S obzirom da neprestano traži potvrdu od svog partnera, u vezi se javljaju nestabilnost, frustracija, nepoverenje, gušenje, gubitak povezanosti…

Deca

Kada se majka neprestano upoređuje s drugima i otvoreno izražava svoje lične frustracije, takvi prikazi negativnog odnosa prema sebi mogu biti veoma štetni za njenu decu.

Budući da je majka važna figura za decu, oni mogu lako internalizovati njene osećaje bezvrednosti, nesposobnosti i nedovoljnosti.

 

Kako prevazići sindrom prevaranta u materinstvu

 1. Osvešćivanje svojih emocija i osećaja: Prvi korak ka eliminisanju negativnih misli i uverenja je priznavanje njihovog postojanja. Na primer: Sada osećam ovo i to utiče na mene, na moje osećanje vlastite vrednosti. Kada se pojavi sumnja u sebe, posmatrajte je samo kao misao – misli su daleko od činjenica i ne znače ništa konkretno.
 2. Pronalaženje drugih mama kojima možete verovati: Jedan od najboljih načina za prevazilaženje sindroma prevaranta je dubok i iskren razgovor s drugim mamama. Ako naglas izrazite svoja uverenja i sumnje u sebe, primetićete da niste sami u svojim problemima. Zajedno možete pomoći jedna drugoj da se oslobodite nerealnih poređenja koja doprinose teškim osećajima.
 3. Prestanite s poređenjem: Važno je shvatiti da upoređivanje kako se osećate iznutra s tim kako drugi izgledaju spolja nema smisla. Zašto? Način na koji žena deluje van svog doma, u prisustvu drugih, ne predstavlja uvek stvarnost onoga što se zaista dešava u njoj. Mama koja izgleda smireno u javnosti s decom možda prolazi kroz iste probleme kao i vi, kada ste kod kuće sa svojom porodicom.
 4. Prepoznajte i slavite svoje uspehe: Važno je da si uzmete vreme i cenite svoje postignuće, baš kao što biste cenile i slavile uspehe svoje dece ili partnera. Fokusiranje samo na negativno može dovesti do depresije i sagorevanja.
 5. Radite na samopouzdanju: Poverenje nije isto što i egoizam i arogancija. Samopouzdanje proizlazi iz realnog sagledavanja svojih prednosti i slabosti. Kada steknete samopouzdanje, lakše ćete se osloboditi sumnje u sebe i negativnih misli. Ne samo da vam to koristi, već deca takođe osećaju tu novu iskrenu pozitivnost i zadovoljstvo sobom.
 6. Nerealnost društvenih mreža: Verovatno smo svi svesni da su društvene mreže često samo lažan prikaz naših života. Objave često odražavaju samo pozitivne događaje i nikako ne prikazuju stvarne živote. Važno je biti svestan koje profile pratimo pozitivno, a koje ne. Prestanite pratiti sve koji vas čine loše, neadekvatno, bezvredno i radije pratite one koji pružaju podsticajne savete i realne prikaze majčinstva. Koristite društvene mreže za inspiraciju i povezivanje, a ne za poređenje. Po potrebi, odvojite se potpuno od društvenih mreža.
 7. Zatražite pomoć: Majke koje se bore sa sindromom prevaranta teško traže pomoć. Nažalost, to može prerasti u začarani krug preopterećenosti, iscrpljenosti, anksioznosti… Traženje pomoći ne znači da niste sposobni biti majka, vi ste samo ljudsko biće.
 8. Prilagodite svoja očekivanja: Izbacite reč „savrsenstvo“ iz svog rečnika i očekivanja. Prilagodite svoja očekivanja tako da budu razumna i dostižna, ostavljajući prostor za opuštanje i zabavu. Ako ste usredsređeni samo na savršenost, stvarate prilike za dalja razočaranja.
 9. Napravite važne promene: Da li postoje određeni okidači u vašem životu zbog kojih padate u stanje samoprezira ili sumnje? Na primer, ako se osećate nelagodno u određenom parku tokom posete s drugim majkama, radije izaberite posetu drugom parku.
 10. Postavite prioritete: Postavljanje prioriteta koji su realni i usklađeni sa vašim vrednostima može vam pomoći da se osećate ispunjenima i uspešnima. Ponekad veš može sačekati do kraja nedelje ili sudopera može ostati neoprana preko noći, zar ne?
 11. Brinite se o sebi: Majčinstvo nosi sa sobom dug spisak obaveza. U danima kada se osećate posebno pod stresom ili trebate odmor, dozvolite sebi da usporite tempo i radite stvari koje volite – razgovor s prijateljicom, kafa u miru, odlazak na masažu… Ponekad morate prvo brinuti o sebi pre nego što možete pomoći ljudima oko sebe.
 12. Potražite stručnu pomoć: Sindrom prevaranta često koegzistira s drugim mentalnim problemima, poput depresije i anksioznosti. Ako primetite pogoršanje simptoma, posavetujte se sa svojim lekarom. Traženje pomoći nije sramota.

 

 

Foto FreePik FreePik

- Advertisement -

Komentara
Loading...