ISKUSTVO SA POROĐAJA I DOJENJA : Mislila sam biće sve u redu,iako ništa nisam znala o dojenju niti o bilo čemu.

0

Prvorotka sam i imam ćerkicu.Cela trudnoća dobro mi je prolazila bez bolova,sve sam lako podnosila. Započinje priču naša čitateljka koja je želela da ostane anonimna . 

foto.privatna arhiva naše čitateljke 

Termin mi je bio 15oktobar a 12-og oktobra išla sam na kontrolu za 10:30h.Suprug mi je taj dan radio prvu smenu a ja sam osećala bolove od 2h nisam mogla nikako da zaspim..Mislila sam da su samo lažne kontrakcije dok mi vodenjak nije pukao u 7:30h.Nakon toga osećala sam bolove sve jače i češće.Istuširala sam se,spremila torbu za porođaj i krenula sa sestrom u bolnicu.

Sa dojenjem je sve stvar volje , strpljenja i podrške …

POROĐAJ

Odma su me i primili zbog bolova i pregledali vaginalno i rekli mi „ostaješ,2prsta si otvirena“.Daju mi klizmu,tuširanje,spavaćica,silni pregledi,ctg,i eto me na operacionom stolu.Sa mnom su bile još dve žene mlade mame baš kao i ja.Bila sam uplašena tada kao niko u životu,sva ukočena od straha…Merili su nam kontrakcije i pratili nas od 11h do 14h…Bolelo me sve češće i jače.Govorila sam ne mogu više,boli..

I moja lepotica je došla na svet 

.u 14:10h porodila se devojka koja je došla posle mene,zatim ja u 14:25h,i nakon mene još jedna u 14:40h.Porodila sam se prirodnim putem,iako sam malo sečena bila.Uspela sam izgurati svoju lepoticu uz više napona,doktor mi je pomogao-Pokazali su mi odmah moju princezicu ,rođena je sa 3,100kg,54cm a ocena 9/10.Poljubila sam je i odveli su je.

Ležala sam tako 2h u porođajnoj sali, nakon toga odveli su me u sobu i premestili na krevet.Istuširala sam se i ubrzo zaspala.Rano ujutru doveli su mi moju princezicu na prvi podoj.Pošto je porođaj prirodnim putem i nije bilo problema ostali smo četiri dana u bolnici.Svaki dan donosili su mi je na svaka 3h na podoj

PROBLEMI SA DOJENJEM 

Mislila sam biće sve u redu,iako ništa nisam znala o dojenju niti o bilo čemu.Imala sam problema sva četiri dana sa dojenjem beba nije htela baš tako sisati ,uvek je odbijala i plakala..Mogo sam bila tužna i zbunjena,ja prvorotka neiskusna-tada nisam znala kako da izmazam sebi mleko da beba lakše sisa.Tamo mi sestre i doktori nisu pokazali kako

Iskreno pismo samoj sebi nakon porođaja: Draga moja, ti si fantastična!

- Oglasi -

Puštene smo kući nakon četiri dana i kući isto problem sa dojenjem,beba nervozna celu noć plače neće da sisa,nema ko da mi pokaže kako da izmazam mleko dok mi babica nije pokazala.
ali i tada mi je slabo sisala,plače ona danju i noću plačem ja.i onda mi je babica predlozila hip dohranu i navikla ju je na flašicu.Meni je tek tada krenulo da nadolazi mleko sve više i više.Navikla se na dohranu sve više i češće pa je moje odbijala.

Nakon 2nedelje plakala mi je ceo dan,celu noć i jutro i odvedem je u bolnicu imala je upalu ušiju i grčeve.Ležale smo 5dana i doktori su mi tada objasnili da dohrana nikad nije ni trebala,bilo je dosta moje mleko,i da nisam trebala slušati druge kad su mi govorili kako mi mleko nije kvalitetno.Rekli su mi „ne postoji kvalitetno,nekvalitetno,ili imaš mleka ili nemaš“.

Puštene smo kući,i dalje je imala grčeve jake do 2og meseca,i slabo je nastavila sisati.Dotle bile smo nervozne i ona i ja.Suprug i ja smo sami s bebom u stanu oboje smo mladi.Nakon 2meseca prestali su grčevi i smirile smo se obe,nakon toga bolje je i sisala malo po malo sve više je sisala.Sve nam je bolje išlo,ušla sam u štos!

Taman je sve bilo u redu sve dok nije napunila 5meseci i imals upalu grla,i pluća.Ponovo smo bile u bolnicu svaki dan je imala temperaturu preko 39 i slabije sisalaNakon 6dana ozdravila je i puštene smo kući i opet je bolje sisala.Nakon 2nedelje ponovo je dobila upalu ušiju i opet mi plakala ceo dan i noć,ponovo slabije sisala,i opet u bolnicu.Ozdravila je ponovo i od tada sisa sve češće i više.

“Neplanirana trudnoća je nešto najbolje što mi se desilo u životu”

USPELE SMO !!!

Sada ima skoro 7meseci i sada je sve bolje i u redu.Mada prvih 4-5meseci stalno sam se sa suprugom svađala,sve mu je smetalo,uvek me vređao,kad god se dete razbolelo uvek se izderao,vređao me i kritikovao kako sam loša majka i ne čuvam je,često sam i plakala tada…Kada je ozdravila smirile su se i svađe između nas.Sada smo zdrave obe,smirene i sve je u redu.dobro se osećamo i ćerka i ja kada sisa.sada ima 8,400kg i 71cm-ja sam prezadovoljna!

PORUKA ZA SVE BUDUĆE MAJKE I MAME KOJE ŽELE DA DOJE !

I za kraj želim reći budućim mamama ne slušajte ni muževe,ni babice za dete već svoje srce,iako mislite da je dojenje lako to ipak zahteva truda i vremena da se majka i dete povežu i budu jedno.Tako da budite uporne,strpljiva i dojite.sve svađe,probleme i ostalo zaboravite mislite samo na svoju bebicu i čuvajte je!
To je moja porođajna priča i priča o dojenju .

Bravo ja ovoj mami dajem orden . Hrabra , uporna , istrajna žena majka kraljica !! Malenoj princezici želim divno i bezbrižno detinjstvo :* 

autor.anonimna mama 

izvor.devetmeseci.net (pripremila urednica sajta Sonja Milekić)

SVA PRAVA NA PRIČU ZADRŽAVA DEVET MESECI . ZABRANJENO KOPIRANJE !!! 

Ne znam da li za nepažnju da krivim bolnicu gde sam se porodila ili sebe..

 

 

- Advertisement -

Komentara
Loading...