Ispovest jedne mame: Zašto ne volim što sam majka

0

Rođenje deteta svakoj ženi treba da predstavlja najveću radost, a biti majka je sigurno najveća odgovornost sa kojom se jedna žena suočava. Naše društvo je i dalje patrijarhalno vaspitano, porodica je svetinja i duboko su ukorenjeni stavovi da žena tom činu treba beskrajno da se raduje, da je dolazak bebe na svet čini najsrećnijom i najispunjenijom. I dalje je tabu tema da neke žene ne žele da postanu majke i da se ne raduju rođenju bebe.

mama beba

To se smatra zločinom, takve žene svi osuđuju i izbegavaju. Predrasude su te koje utiču da takve žene gledamo prezrivim pogledom i da ih osuđujemo čak i pre nego što čujemo njihovo mišljenje, stavove i razmišljanja. Jedna mama podelila je svoju priču o temi o kojoj se ne govori – zašto ne voli da bude majka. Iako se na prvi pogled taj stav čini odbojnim, prezrivim i za osudu, sa tom situacijom suočava se milion žena širom planete svakoga dana.

Kako kaže, otkad je dobila dete, nju više niko ne primećuje. Oseća se zapostavljeno i užasno. Kao da je vazduh – tu je, neophodna je za život, ali svi prolaze pored nje kao da ne postoji. Niko ne mari za njene potrebe, želje i volju – beba je ta kojoj sve treba da se podredi, a majka je samo sredstvo da se bebine potrebe i želje ispune. Kako sama tvrdi, kada je primila svoje dete prvi put u naručje, nije je preplavio blaženi osećaj zadovoljstva ili ljubavi prema njemu. Odmah se osetila odgovornom za to malo biće.

Ljubav prema bebi nije se javila odmah, već posle tri-četiri meseca, kada je dete malo ojačalo i više nije bilo novorođenče. Postala je stalno iscrpljena, umorna i neuredna, a jedva čeka da neko drugi preuzme brigu oko deteta da bi mogla, bar malo, da se naspava, našminka i dotera. Kada imaš dete, zapostaviš svoj fizički izgled; zaboraviš na odlazak u teretanu, solarijum, na masažu i kod manikira. Ovo ti je naravno dostupno ako imaš brdo novca da platiš dadilju i spremačice. Ali ako živiš od prosečne plate pomiri se sa tim da izgledaš kao strašilo. A to dovodi do toga da polako počinješ sebi da se gadiš, postaješ ružna, zapuštena žena koja potajno počinje bebu da okrivljuje za svoju “nesreću”.

PROČITAJTE I OVO –ŽELJE JEDNE MAME: Pustite me da se naspavam kao čovek!

- Oglasi -

Dojenje je zdravo i majčino mleko jeste najzdraviji i najhranljiviji obrok za bebu. I ova mama je želela da doji svoju bebu. Ali joj je od dojenja bilo muka i izgubila je apetit. Mleko joj je bilo slabo, nije ga imala dovoljno i počela je da se oseća kao glavni krivac što ne pruža najbolje svom detetu. Kako sama kaže, kada sam prestala da dojim dete, osećala sam se mnogo bolje i opuštenije. Ja sam se osećala kao da mi je neko napokon vratio moje telo nazad i počela sam od svega polako da se oporavljam.

A bebi su polako prestajali grčevi, počela je više da se smeje, da bude raspoloženjija i nasmejanija. Kao da je obema laknulo kada sam prestala da je dojim. Mnogi su ostali u šoku, upućivali mi prekorne poglede i prevrtali očima kada sam rekla da ne želim da dojim ,jer to ni meni ni detetu ne prija. Zato sam počela da izbegavam tu temu i da pričam o roditeljstvu, pa su ljudi počeli da misle da sam zla, neodgovorna, da ne volim svoje dete, okolina je počela da me osuđuje i upire prstom u mene.

Počela sam da se osećam kao zatvorenik, izolovana od sveta i zatvorena u svoju ljušturu. Šta nije u redu sa ljudima, ili je glavni problem u meni? Sigurno je i drugim mamama ponekad muka od odgovornosti što su roditelji i sve što tražite jeste samo malo pažnje i razumevanja. Ništa više.

Još jedna stvar zbog koje ne volim što sam mama je ta da sam po ceo dan zatvorena u kući sa bebom. Jedva čekam da počnem da radim da konačno zaokupim sebe drugim stvarima osim menjanjem pelena, pranjem uflekanih benkica i žabica.

Željna sam da izađem sa drugaricom u grad i uživam u trivijalnim stvarčicama kao što je popodnevno ispijanje kafe, tračarenje i komentarisanje frajera koji prolaze tik pored nas. Život mi se sveo na to kad beba treba da jede, šta treba da jede, ima li danas grčeve ili ne, da li je uzela sve potrebne vitamine itd. Jeste roditeljstvo lepa stvar, ali je pre svega ogromna odgovornost, žrtva i ako niste spremni da se u potpunolsti podredite drugome, a zapostavite sebe, nećete uživati u majčinstvu. Prvo ćete lagati sebe, pa svoje najbliže, zatim okolinu, ali duboko u sebi bićete jedna nesrećna, zapuštena žena.

izvor:b92.net

PODELITE OVO I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

- Advertisement -

Komentara
Loading...