Ispovest jednog muškarca: Zbog jedne sitnice MOJA ŽENA SE RAZVELA OD MENE

0

Svi ćete pomisliti da je VEŠTICA I ROSPIJA ali ja tek sad shvatam da je U PRAVU.

Zvuči tako nerazumno kada to izgovorim: „Žena me je napustila jer nekad ostavim prljavo posuđe pored sudopere“. Zbog te rečenice ona zvuči kao monstrum a ja kao žrtva njenih nerazumnih očekivanja. Evo o čemu se radi, piše bloger Metju Frej u svom eseju koji je izazvao veliku pažnju čitalaca.

Nekad ostavim prljavo posuđe pored sudopere koja je svega par centimetara udaljena od mašine za pranje posuđa. I dalje to radim i i dalje mi to nije neka strašna stvar. Nije mi bila strašna stvar ni dok sam bio u braku. Ali njoj to JESTE bilo velika stvar. Ogromna.

Svaki put kada bi ona ušetala u kuhinju i videla čašu pored sudopere, biila je na korak bliža odluci da ode iz našeg braka. Međutim, ja toga nisam bio svestan. Ipak, čak i da jesam bio svestan, bojim se da se ne bih preterano trudio da promenim to svoje ponašanje. Verovatno bih se samo više trudio da je uverim u to da nema ničeg strašnog u tome što ponekad ostavljam prljavo posuđe pored sudopere i terao je da sagleda stvari iz mog ugla.

MUŠKARCI NISU DECA, IAKO SE PONAŠAMO KAO DECA                             

Svakom muškarcu je vrlo važno da osećaju da ih drugi poštuju.

Svakom oženjenom muškarcu je esencijalno važno da oseća da ga njegova žena poštuje. Možda sam ja mislio da bi moja žena trebalo da me poštuje prosto zato što smo razmenili bračne zavete. Ne bi bilo prvi put da se ponašam kao da imam puno pravo na njeno poštovanje samo zato što sam joj muž. Ono što znam je da mi nikada nije palo na pamet da postoji povezanost između mog ostavljanja posuđa u mašinu za sudove i poštovanja moje žene.

Sećam se koliko je često moja žena govorila da je iscrpljuje to što stalno mora da mi govori šta da radim. Ženama je najseksepilniji muškarac onaj koji će im reći „srediću to“ i onda srediti to što treba srediti.

Moja deviza je uvek bila „Samo mi reci šta hoćeš da uradim i rado ću to učiniti“.

Međutim, ona nije želela da mi bude majka, već partnerka i želela je da upotrebim svu svoju inteligenciju i sposobnost rezonovanja u logistici vođenja našeg zajedničkog domaćinstva.

Želela je da sam shvatim šta treba da se uradi i sam to sredim. Na bilo koji način, ali da sredim.

Voleo bih da sada mogu da se setim zašto su mi te njene želje u to vreme delovale tako nerazumno.

MUŠKARCI MOGU SVAŠTA

Muškarac je izmislio i sklopio gomilu gvožđa koja leti nebom potpuno pouzdano i bezbedno. Muškarac je dokazao heliocentrični model sunčevog sistema i ustanovio da Zemlja kruži oko Sunca. Muškarci dizajniraju i prave solitere. Muškarci presađuju srca.

Muškarci sjajno rade stvari.

Muškarci su potpuno sposobni da urade gomilu stvari koje ne rade i zbog kojih njihove žene padaju u očaj. Ono u čemu mi, muškarci, nismo dobri je u predviđanju kako će se naše žene osećati povodom nekih stvari jer muškarci i žene imaju različite emotivne odgovore na iste stvari.

„Dobro, Met, zašto si ostavio čašu pored sudopere umesto u mašinu za pranje sudova?“

Iz nekoliko razloga:

Možda ću je kasnije opet koristiti.

Uopšte mi ne smeta što čaša stoji tu.

Nikada me neće biti briga što čaša stoji pored sudopere. Bukvalno nikad. Nemoguće je da me za to bude briga. To je kao da očekujete od mene da se odjednom zainteresujem za hekleraj ili baštovanstvo. Ne želim da heklam, nikad u životu. I ne postoji scenario u kome je moguće da nađem zadovoljstvo u baštovanstvu.

Postoji SAMO JEDAN razlog zbog koga ću ikad odustati od ostavljanja čaše pored sudopere. To je lekcija koju sam prekasno naučio, a taj razlog je: Zato što volim i poštujem svoju ženu kojoj to mnogo znači. Razumem da kada ostavim tu čašu pored sudopere, bukvalno joj izazivam bol jer sam joj time poručio: „’Alo, ženo! Briga me za tvoje misli, mišljenja i želje. Mnogo mi je bitnije da uštedim tri sekunde svog vremena, koliko mi treba da smestim čašu u mašinu, od toga da udovoljim tvojoj želji“.

- Oglasi -

Eto, tako odjednom ostavljanje čaša u mašini nije benigno i besmisleno kao što ste pomislili u prvi mah. Sada to postaje čin ljubavi i poštovanja. I to potezom od samo tri sekunde. I nije neka žrtva kad bolje razmislite, zar ne?

Ne moram da razumem zašto je toliko nervira ta glupa čaša pored sudopere. Moram samo da razumem da je izuzetno nervira. To je dovoljno da shvatim da je moje poštovanje prema njoj jednako odlaganju posuđa u mašinu.

Moje poštovanje prema njoj je ostavljanje svojih čarapa u korpu za veš umesto na podu.

Moje poštovanje prema njoj je brisanje cipela pre nego što uđem u kuću.

Moje poštovanje prema njoj je kada je pozovem nakon što izađem sa posla i pitam je da li treba da donesem nešto.

To poštovanje vredi više od milion „Volim te“.

DA, TOLIKO JE JEDNOSTAVNO

Samo muškarac sposoban da promeni svoje ponašanje, čak i kad ne razume zašto mora da ga promeni,  može da ostvari srećan brak.

Međutim, većina muškaraca bira da se bori za svoje pravo da ostavlja čašu pored sudopere.

„Jedi go*na“, mislimo u sebi. „Toliko žrtvujem za tebe, a ti ćeš da mi držiš predavanje oko jedne čaše? Sad si rešila da sasvim mirno popodne začiniš svađom i maltretiraš me zbog jedne čaše? Posle svih onih stvari koje sam uradio za nas? Ako hoćeš čašu u mašini, izvoli i stavi je tamo. Ja ću je ostaviti gde se meni sviđa“.

Čovek iz priče NE ŽELI da se razvede od žene jer mu stalno zvoca oko čaše, iako smatra da je njeno zvocanje potpuno iracionalno. On samo želi da se ona složi sa njim da je potpuno nevažno gde će čaša stajati. Želi da ona shvati koliko je sitničava i oko koliko se nebitne stvari raspravlja sa njim.

Međutim, ona se nikad neće složiti sa njim, jer za nju to nije pitanje čaše. To je pitanje poštovanja.

Ni žena NE ŽELI da se razvede od svog muža jer ostavlja čaše pored sudopere. Ne, ona HOĆE da se razvede jer smatra da je on uopšte ne ceni i ne poštuje što dalje vodi to toga da je ne voli i da mu nije stalo do nje, kao i da ne može da računa na njega da će joj biti partner kroz život. Ne može da računa na njega. Zato mora da ode od njega.

U teoriji, muž želi da bije ovu bitku jer misli da je u pravu (i ja se potpuno slažem sa njim). Prljava čaša nikad ne može da bude važnija od mira u braku. Nažalost, većina muževa ne zna da svađa uopšte nije u vezi sa čašom. Žena se svađa jer se bori za to da priznate njeno prisustvo u kući. Bori se za vaše poštovanje, potvrdu vrednosti i za vašu ljubav.

Da muž to zna i da muž to razume, ne bi joj govorio da je luda i sitničava i ne bi njene napade zbog čaše pripisivao PMS-u.

Mnogo žena se ovde neće složiti sa mnom. Žene prosto ne mogu da veruju da je moguće da njihovi muževi ne shvataju da, kada se rasplaču zbog te čaše, radi se o mnogo većoj stvari od čaše.

I ovo je važno: Koliko god puta ponovile muškarcu neku stvar, on neće odjednom magično shvatiti to što želite da shvatite. Jer muškarac gleda na tu čašu iz svoje perspektive – njega nikad ne bi povredilo to što žena stalno ostavlja prljavu čašu pored sudopere i prosto ne može da pojmi da bi iko mogao da se naljuti zbog toga.

„Kako se ja nikad ne ljutim kad radiš stvari koje se meni ne sviđaju?!“, uzvraća muž, kao da njegova žena NAMERNO bira da bude povređena zbog čaše.

Kada izaberete da volite nekoga, postaje vam zadovoljstvo a ne obaveza da radite stvari koje toj osobi pričinjavaju zadovoljstvo.

Nećete reći: „Je*iga, opet moram da radim ovo s*anje zbog moje žene“. Ne, sa zadovoljstvom ćete uraditi tu sitnicu koja joj pokazuje da i dalje mislite na nju i njene potrebe.

Jednom kada muškarci zaista shvate da je moguće da postoji povezanost između prljave čaše na sudoperi i izdajstva u braku, tada će se sve promeniti.

(thoughtcatalog.com)

- Advertisement -

Komentara
Loading...