Izbegavajte krompir u trudnoći ! A zašto ?

0

Britanski naučnici utvrdili su da prečesto konzumiranje krompira ili čipsa u trudnoći može loše da se odrazi na zdravlje majke i deteta…

Pregnant woman touching her belly

Prečesto konzumiranje krompira ili čipsa u trudnoći može povećati rizik od pojave dijabetesa kod trudnica, otkrili su britanski naučnici.

SAZNAJTE I OVO –Kako da izbegnete gorušicu u trudnoći

Razlog tome je što skrob može da podstakne nagli porast koncentracije šećera u krvi. U okviru istraživanja čiji su rezultati objavljeni u časopisu „BMJ“ praćeno je više od 21 hiljada trudnica koje nisu imale neku hroničnu bolest pre trudnoće. Trudnoća telo stavlja pred dodatne zahteve i kod nekih se žena tada pojavi dijabetes.

Gestacijski dijabetes obično nestaje nakon porođaja, ali može da predstavlja dugoročni zdravstveni rizik za majku i dete.

- Oglasi -

SAZNAJTE I OVO –JAKO VAŽNO :Grip i prehlada u trudnoći

U okviru istraživanja naučnici su pokušali otkriti šta čini neke trudnice izloženijima mogućnosti pojave dijabetesa.

Među praćenim trudnicama kod 854 pojavio se gestacijski dijabetes. Uočeno je da je rizik od pojave dijabetesa bio 27 odsto veći kod trudnica koje su prosečno dva do četiri puta nedeljno jele obroke koji su sadržavali 100 grama kuvanog, pečenog ili pire krompira odnosno čipsa. Kod onih koje su unosile pet ili više porcija krompira nedeljno rizik se penjao do 50 odsto.

Naučnici kažu kako bi zamena dela obroka krompira nedeljno drugim povrćem poništila negativni efekat.

SAZNAJTE I OVO –JAKO VAŽNO : Kako sačuvati majku, a ne naškoditi bebi

Neke namirnice sa visokim glihemijskim indeksom otpuštaju šećer u krv brzo, a druge s niskim otpuštaju ga sporije. Unošenje namirnica s niskim glihemijskim indeksom može pomoći u lečenju dijabetesa.

PODELITE OVO I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

- Advertisement -

Komentara
Loading...