Izbegnite epiziotomiju na porođaju evo i kako

0

Epiziotomija, postupak u kom se tokom porođaja zaseče deo kože na ulazu vagine, kako ona ne bi sama popucala, veoma je čest.

U nekim slučajevima epiziotomija može da se izbegne upornom masažom koju sprovodi babica tokom gotovo čitavog porođaja. Međutim, i trudnica često može sama sebi da pomogne. Masaža međice (perineum, međica između vagine i analnog otvora) pokazala se kao efikasan način kod mnogih trudnica da se omekša ova oblast i izbegne epiziotomija na porođaju. Masaža je naročito efikasna kod prvorotki i žena u dvadesetim godinama. Masažom se ovaj deo tegli i priprema za porođaj.

Najbolje je početi sa masažom oko 34 nedelje trudnoće, ali ako ste zakasnili, to ne treba da vas obeshrabri. Masažu možete sprovoditi jednom dnevno.

Kako masirati međicu
-Najpre nađite mirno mesto na kom vas niko neće ometati.
-Uzmite ogledalo i pronađite međicu. To je čvrsti deo koji možete napipati između vagine i rektuma.
-Napravite toplu oblogu ili se polivajte mlakom vodom tokom 10 minuta kako biste omekšali kožu i opustili mišić.
-Nanesite na oba palca malo maslinovog ulja ili ulja obogaćenog vitaminom E.
-Palčeve postavite oko 2 centimetra unutar vagine i lagano pritiskajte perineum i povlačite ga na stranu.
-Nemojte biti grubi jer tokom masaže možete da osetite zatezanje ili lagano peckanje ali nikako bol. U tom slučaju odmah prestanite sa masažom.
-Tretiranje međice trebalo bi da traje svega 2-3 minuta, ali ako ste već imali epiziotomiju, moguće je da će vam biti potrebno više vremena.
-Važno je da pazite da sredstvo sa kojim masirate međicu ne dođe u dodir sa urinarnim otvorom jer može izazvati infekciju.
-Takođe, ukoliko imate herpes ili nekakav problem sa kožom, posavetujte se sa svojim lekarom da li smete da radite masažu međice jer se u nekim slučajevima kožno oboljenje može proširiti.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

 

Komentara
Loading...