Iznenađujuće činjenica o drugom porođaju

0

Trudni ste, a imate već jedno dete kod kuće?! Čestitamo!

Pročitajte pet zanimljivih činjenica koji će vam možda pomoći da spremnije dočekate drugi porođaj:

Naponi će biti brži

Mišići i ligamenti u karlici i vagini već su uradili posao stvaranja prostora i guranja bebe, tako da drugi put generalno ide mnogo brže. To se takođe razlikuje, ali prvi put mame se mogu napinjati između 20 minuta i 3 sata, dok drugi put to obično rade oko sat vremena, a često i kraće.

Bilo da ste išli u neku školicu roditeljstva i vežbali, trudnicama prvi put na porođaju može biti teško da usklade disanje i kontrakcije. Ali, po drugi put mame već znaju kako to da učine, tako da će to raditi mnogo efikasnije.

Porođaj kreće ranije

Verovatno ste već čuli da je dan kada će se vaša beba roditi samo procena bazirana na prvom danu vaše poslednje menstruacije. Prvi porođaj se, obično, dešava nakon predviđenog termina, odnosno u 41. nedelji trudnoće.

Dan drugog porođaja obično bude mnogo bliži verovatnom terminu porođaja, a to može da bude čak čitavu nedelju ranije u odnosu na prvi put! Pošto je vaše telo već prošlo kroz rađanje, verovatno će ovoga puta brže reagovati na porođajne hormone, te će vaš porođaj krenuti ranije.

Možda ćete ovog puta osećati više grčeva i kontrakcija nakon porođaja

Mnoge žene osećaju snažne grčeve u prvih tri do pet dana nekon porođaja, a posebno ako doje svoju bebu. Kada se bebe zakači za dojku, vaše telo oslobađa hormon oksitocin, koji vam pomaže da se zaljubite u njih, ali se tada i materica grči da bi krvarenje što pre prestalo, a materica se vratila u stanje u kakvom je bila pre trudnoće.

Sigurnije ste pri rađanju, ali i u majčinstvu

Iako će vaš drugi porođaj biti drugačiji od prvog, bićete sigurniji i spremniji jer ste ipak prošli kroz ceo proces i znate šta možete da očekujete. Verujete da vaše telo to može da uradi, a pre svega, znate šta iz njega izlazi – najslađa mala nagrada ikada. I, najvažnije – već ste se susreli sa majčinstvom.

Mnoge majke otkrivaju da još više uživaju u majčinstvu sa drugim detetom, jer se manej brinu i veruju više svojim osećajima.

JOŠ ZANIMLJIVIH ČINJENICA 

Bebe rođene u maju uglavnom su teže od onih rođenih u drugim mesecima. Ovaj podatak se pripisuje slavskim, novogodišnjim i drugim bogatim trpezama, u kojima buduće majke konzumiraju kaloričnu ishranu.

U trudnoći se menja ritam rasta i opadanja kose, više raste, a nakon porođaja više opada. Normalan ritam uspostavlja se obično šest meseci posle rođenja deteta.

U trudnoći se ženama izoštravaju sva čula, posebno miris, zbog čega ne mogu da podnesu pojedine namirnice, koje su ranije obožavale.

Bebe su aktivne i tokom boravka u majčinom stomaku. Igraju se pupčanom vrpcom, sisaju prst, plaču i sanjaju. Dokazano je da od četvrtog meseca mogu da prepoznaju majčin i očev glas.

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online