Izračunajte datum porođaja, a evo i kako

Uvek ste se pitale kako se to zna , kako to doktori odrede , pa možete to i same uz ovaj naš vodič 😉 

datum-porodaja

U medicini se za termin porođaja koristi naziv očekivani datum porođaja. Datum porođaja koji vam odredi lekar je naučno zasnovana procena. Za izračunavanje očekivanog datuma porođaja se najpre mora ustanoviti prvi dan trudnoće. Kao prvi dan trudnoće se uzima prvi dan vaše poslednje menstruacije. U praksi to znači da ste s dve nedelje u stvari trudni četiri sedmice.

- Oglasi -

Normalna trudnoća može od oplodnje do porođaja da traje u proseku 40 nedelja (ili od 263 do 273 dana). Takođe se za normalnu, donesenu trudnoću računa i trudnoća koja traje od 38 do 42 nedelje. Ukoliko ste imali uobičajen redovan ciklus dugi 28 dana onda možete i sami da približno izračunate datum porođaja tako što ćete prvom danu poslednje menstruacije dodati 280 dana.

U praksi se upotrebljava i sledeći način određivanja očekivanog datuma porođaja : najpre oduzmite tri meseca od prvog dana poslednje menstruacije i zatim dodajte sedam dana. Tako ćete dobiti termin svog porođaja. Zapamtite da podatke koje dobijete ovim putem služe samo za vašu orjentaciju. Trebalo bi da znate da se većina beba rađa dve nedelje pre ili posle predviđenog termina.

izvor.mamaibeba.com

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...