Izum mladog Obrenovčanina (23) bi mogao roditeljima da uštedi 40.000 dinara

0

Mladi Obrenovčanin Matija Nikolić (23) izumeo je pomagalo koje bi olakšalo roditeljima da naviknu decu na nošu. Pomoću spravice koju planira da napravi deca bi mogla mnogo lakše i brže da prestanu s korišćenjem pelena, što bi na godišnjem nivou roditeljima moglo da uštedi i preko 40.000 dinara.

Matija -izum

Matija je prvi put na ideju za ovaj projekat došao gledajući kako se njegova sestra muči da odvikne dete od noše. Kako kaže, nekad su deca prestajala sa korišćenjem pelena oko prve godine, dok danas imamo i dvogodišnjake koji još uvek ne znaju da koriste nošu – prevashodno zato što čitav ovaj proces može da bude prilično zahtevan, stresan i za roditelje i za dete, i ni malo jeftin.

– Prvo, dugo korišćenje pelena nije zdravo za razvoj deteta, može negativno da utiče na kukove i hod, a nije ni najmanje povoljno. Najveći je problem kada se nađete negde van kuće, u restoranu ili kafiću, i vaše dete želi u WC. Velika većina roditelja će u takvoj situaciji dati detetu da koristi pelenu, jer su prenosive noše em prilično skupe, em glomazne za nošenje, a deca često i dobijaju ojede jer se kesa nalazi na gornjem delu, na kojem sedi dete – počinje priču Matija.

Zato je osmislio proizvod koji bi objedinio četiri stvari koje su svakom detetu ovog uzrasta neophodne – prenosivu nošu, adapter za WC šolju, stolicu i steper.

– To je jedini proizvod tog tipa u svetu, a kada je sklopljen može da stane i u žensku torbicu. Kad se raskopi u nošu, dobra strana je što se kesa nalazi sa donje strane, pa je manja verovatnoća da će doći do ojeda. Za razliku od drugih danas dostupnih proizvoda, može da se koristi obična kesa, pa roditelji ne bi morali da daju novac i na to – priča Matija za “24 sata”.

Steper ili stolica – može da se podigne naslon (1), noša (2), sklopljen proizvod (3) i adapter (4), Foto: Privatna arhiva
Matija, koji je završio vazduhoplovnu akademiju i bavi se rvanjem već 10 godina, kaže da je kroz razgovor sa analitičarima zaključio da bi ovaj proizvod mogao da se prodaje šitrom sveta. Uspeo je da napravi dogovor sa jednom kompanijom koja će mu proizvoditi alat i noše, i koja bi kasnije distribuirala proizvod u šest svetskih zemalja.

– Međutim, za pokretanje ovakvog projekta je potrebno dosta novca koji ja, budući da živim s majkom, zaista ne mogu da stvorim. Sada sam u procesu traženja investitora koji bi želeo da uloži 35.000 evra u ovaj projekat, a prema objektivnim procenama novac bi se vratio jako brzo – iskren je naš sagovornik.

Nakon što je proveo par meseci razvijajući ovaj proizvod, koji bi u finalnom obliku bio prekriven dečjim motivima, Matija je pokušao da se obrati raznim institucijama koje su mu ipak objasnile da se ne bave finansiranjem projekata. Zato pokušava da stupi u kontakt sa nekim bisnismenom koji bi u njegovom projektu prepoznao dobru ideju.

izvor.24sata.rs

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online