JAKO KORISTAN TEKST :10 saveta kako deci pomoći da izdrže bol

0

Bol je jako stresna za dečji organizam. U zavisnosti od toga šta je uzrokuje, bol izaziva povećanje krvnog pritiska, ubrzano kucanje srca i oslobađanje hormona stresa.

mother and baby

Izdržati bol teško je i odraslima, a decu ona može u potpunosti skrhati, kao i njihove roditelje koji im pokušavaju pomoći. Nema ništa tužnije za roditelja nego gledati dete u bolničkom krevetu, koje plače jer ga boli. Osećaj tuge i bespomoćnosti toliko je velik, da mnogi roditelji i sami plaču i najradije bi svu bol preuzeli na sebe.

Ipak, postoje načini da deci barem malo olakšamo te teške trenutke koje ponekad ni lekovi ne mogu ublažiti. Evo nekoliko saveta:

1. Razgovarajte s detetom o tome što on ili ona oseća ili o čemu razmišlja. Neka razgovori budu ponavljajući da dete stekne poverenje da može s vama pričati u svako doba i uvek.

2. Budite iskreni s detetom o bolesti ili boli kroz koju prolazi. Jezikom koji može razumeti u zavisnosti od svojih godina, objasnite mu što se događa s njegovim telom. Ukoliko može da razume  šta se s njime događa, dete će se možda malo lakše snositi s boli. Uzmite u obzir da deca često misle da su oni uzrokovali neke negativne pojave, uključujući i bol i bolest, pa je jako važno da ih u tome razuverite.

3. Nemojte umanjivati ili poricati činjenicu da je bol tu i da postoji. Bol je bol i koliko će pogoditi neko dete, zavisi o njegovom indivivualnom stanju. Neki ljudi hodaju s iščašenom nogom, dok drugi plaču i na najmanju ogrebotinu. Vaše iskustvo s podnošenjem boli, ne mora biti isto kao i iskustvo vašeg deteta.

4. Milujte i uspostavljajte fizički kontakt s detetom. Pazite pri tom da vaš dodir ne bude još jedan stimulans boli. Ako ništa drugo, milujte ga po ručici ili na nekom mestu gde ga ne boli.

- Oglasi -

5. Ostanite s detetom što je više i duže moguće. Mnoge bolnice prilikom zahvata ili lečenja deteta nastoje na tome da roditelje drže podalje zbog emocionalnih i stresnih reakcija. Ukoliko možete izdržati još jedno bockanje ili još jedno bolno testiranje, zatražite da budete prisutni.

6. Razgovarajte s detetom o načinima pomoću kojih se bol može ublažiti. Ukoliko dete čeka medicinsku sestru da donese propisanu dozu tableta protiv bolova, podsetite dete da može da zatraži još neki lek, ukoliko ovaj ne deluje.

7. Izbegavajte da pokazujete pred detetom reakcije, ukoliko one nisu pozitivne. Ukoliko uzdišete, plačete ili pokazujete znakove negativnih emotivnih reakcija, vaše dete će se još više uplašiti i zapamtiti to kao loš znak.

8. Podržavajte i osluškujte mehanizme koje je dete samo razvilo kako bi se borilo protiv boli. Ukoliko želi stalno iznova gledati neki crtać, šetati gore – dole po hodniku dopustite mu.

9. Izbegavajte da učestvujete u medicinskim zahvatima kao član medicinskog tima u situacijama kada, naprimer, treba prisilno držati dete prikovano uz krevet dok mu doktor obavlja testove. Dete će vas kasnije videti kao uzrok svoje boli. Bolje se držati po strani i u ulozi onoga koji će biti tu nakon zahvata, da dete uteši i pomogne mu da savlada bol.

10. Nemojte iskazivati nervozu i govoriti detetu „nije tako loše, ne bi se smio toliko žaliti“, ma koliko dete plakalo i vrištalo.

klinfo.hr

Ako vam je tekst bio od koristi podelite ga i sa ostalim proditeljima :* HVALA t60

- Advertisement -

Komentara
Loading...