JAKO VAŽNO :Grip i prehlada u trudnoći

0

Zato su kašalj, grip i prehlada u trudnoći, na žalost, česti.

trudnica i prehlada

Prehlada i grip, na sreću, ne mogu naštetiti vašoj bebi, ali za ozbiljnije probleme, kada temperatura poraste značajnije morate se javiti lekaru.

Problem sa gripom i prehladom u trudnoći je taj što vam je malo šta od lekova dozvoljeno. Postoje neki lekovi na prirodnoj bazi, ali možete ih koristiti samo ako vam ih lekar odobri. Na sreću, tu je dobra stara narodna medicina, koju uvek možete pozvati u pomoć.

Prehlada, oblici i lečenje

Obično se manifestuje kroz kašalj, bolno grlo, začepljen nos, blagu groznicu, pa i glavobolje. Osnovno je da se mnogo odmarate (i ovo je zaista važno za oporavak) i hidratacija.

Za začepljen nos najbolje su parne kupke. Možete se naparaviti na pari čaja od žalfije ili kada u vrelu vodu stavite par kapi eukaliptusovog ulja. Dobro će vam doći i ako boravite bar 10 minuta u kupatilu u kom ste pustili vrelu vodu da teče.

Za bolno grlo i kašalj se obično preporučuje topli napitak – limun i med pomešani u toploj vodi. Dozvolje su vam i neke pastile na biljnoj bazi, ali morate se konsultovati sa lekarom. Grlo možete ispirati i jačim čajem od žalfije. Čaj nemojte piti, obično ga zabranjuju trudnicama, samo “grgljajte” grlo i ispljunite. Ponavljajte nekoliko puta u toku dana. Neke žene tvrde da su im pomogle i obloge od krompira. Skuvate par krompirića i izgnječite ih, pa ih namažete na vrat i umotate krpama i šalom.

Grlo možete ispirati i mešavinom morske soli i tople vode (1/4 kašičice na 2 dl tople vode).

- Oglasi -

Glavobolja i grzonica – u ovom slučaju se truditte da ojačate organizam limunom, čajevima, brusnicom, belim lukom. Nakon savetovanja sa lekarom možete dobiti i paracetamol da koristite (u propisanim dozama za trudnice).

Grip
Grip vas u trudnoći zaista može oboriti. Nastupaju groznica, glavobolja, hladnoća, bolovi u mišićima, slabost i gubitak apetita. Organizam i imunitet ojačajte zdravim izvorima vitamina i minerala. Pijte mnogo tečnosti i konsultujte se sa lekarom o daljim koracima. Naravno, mnogo odmora i prestanak rada su ključni za ozdravljenje. Ako ne možete jesti ne budite razmaženi, morate se prisiliti da pojedete barem voće, tost, topli napitak, šolju mleka, …

PROČITAJTE JOŠ I OVO Domaći lekovi za prehladu i grip

Ukoliko dobijete temperaturu trudite se da je skinete na prirodan način, ali ukoliko poraste iznad 38,5 C potražite pomoć doktora, koji će vam najvjerovatnije propisati neke lekove.

Kako se zaštiti od gripa i prehlade?

Jedite zdrave i izbalansirane obroke, mnogo voća, povrća i proizvoda od celovitog zrna. Pijte vodu, čajeve (Biljni čajevi za vreme trudnoće, da ili ne?) i voćne sokove. Ograničite unos kofeina. Odmarajte se, lagano vežbajte i trudite se da izbegavate stres.

Takođe, izbegavajte u gripozno vreme javni prevoz, posetu bolesnicima, vetrovito vreme, …

Šta je vama najbolje pomoglo protiv gripa i prehlada u trudnoći?

izvor :lifepressmagazin

PODELITE OVAJ TEKST I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

- Advertisement -

Komentara
Loading...