JAKO VAŽNO : Kako sačuvati majku, a ne naškoditi bebi

Lekovi su loši saveznici trudnoće, ali ih je često nemoguće izbeći. Plod je posebno osetljiv u drugom i trećem mesecu, kada se formiraju svi organi

LEKOVI I TRUDNICA

IAKO je poznato da su lekovi loši saveznici trudnoće, realnost je takva da često ne mogu da se izbegnu. Ukoliko ne pije medikamente, buduća majka će doprineti i svom i zdravlju ploda, a kasnije i novorođenčeta. Ipak, ovo je moguće lako sprovesti samo u, uslovno rečeno, zdravim trudnoćama. Ukoliko je, međutim, trudnica hipertoničar, ima bolesne bubrege ili neko drugo ozbiljnije obolenje, lekovi tokom drugog stanja su neminovnost.

– Zbog neophodnosti lečenja određenih bolesti, potreba za uzimanjem lekova u trudnoći se svakim danom sve više povećava. Smatra se da je njihova učestalost korišćenja tokom graviditeta oko 50 odsto. U razvijenim zemljama ovaj procenat je još veći, s tim što se ne odnosi na uzimanje suplemenata. Analize pokazuju da blizu 40 odsto trudnica koristi različite antibiotike, dok osam procenata uzima medikamentoznu terapiju zbog prateće bolesti – objašnjava specijalista ginekologije i akušerstva, docent dr Jelena Dukanac Stamenković iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

SAZNAJTE-Saznajte koliko kilograma relano morate dobiti dok gajite novi život u sebi

* Šta lekar ima na umu kada mora trudnici da propiše neki lek?

– Uvek smo svesni činjenice da lekovi prolaze kroz placentnu barijeru i da utiču na plod. Iako lečimo majku, moramo da vodimo računa da ne naškodimo plodu. Pogotovo, što se tokom trudnoće zbog fizioloških i metaboličkih promena menjaju i karakteristike leka, pa samim tim i klinički efekti. U trudnoći se povećava protok kroz bubrege, menjaju se enzimi jetre, povećava se srčani udarni volumen, kao i ukupna količina tečnosti u organizmu… Sve ove promene menjaju metabolizam unetog leka i posledično mogu nepovoljno da deluju na plod, odnosno da dovedu do njegovih anomalija. Neke od ovih promena normalizuju se 24 sata nakon porođaja, a za neke, kao što su kardiopulmonalne (srce i pluća), mora da prođe 12 nedelja da bi se vratile u stanje pre trudnoće.

* Kada posebno treba voditi računa o davanju lekova?

– Plod tokom trudnoće prolazi kroz nekoliko faza razvoja u kojima je različito osetljiv na štetne uticaje. U prvoj fazi blastogeneze, tokom prve dve nedelje trudnoće, sve deluje štetno po principu “sve ili ništa”. To znači da potencijalno štetni lekovi mogu dovesti do smrti ploda, a mogu da ne ostave nikakav efekat na njegov razvoj. Drugi i treći mesec je faza organogeneze, kada se formiraju svi organi i kada je osetljivost ploda najveća. Ovaj period je od 14 do 70 dana, u kome su organi ili sistemi organa različito osetljivi. Primera radi, srce je posebno ugroženo izmešu 15 i 25 dana, a centralni nervni sistem od 20 do 40 dana.

SAZNAJTE-SAZNAJEMO :Kako stres utiče na pol deteta ?

* A nakon ovog perioda?

– Od završenog trećeg meseca pa sve do sedmog, nastupa faza fetusa. U ovom periodu svi organi su formirani, ali se nastavlja njihovo sazrevanje. Za primenu različitih lekova, ovaj period trudnoće se smatra relativno sigurnim. Međutim, treba voditi računa o periodu oko termina porođaja, jer upotreba lekova tada može poremetiti sam mehanizam porođaja. Na plod nekada štetno deluju i visoke doze lekova, ukoliko se daju u toku porođaja. Zbog relativne nezrelosti organa ploda dolazi do dugotrajne eliminacije leka. To može ostaviti negativne posledice na plod. Nažalost, sve ovo su nedovoljna saznanja o negativnom uticaju, jer se odnose samo na manji broj lekova.

* Da li se preporučuje uzimanje suplemenata u trudnoći?

– Njihovo korišćenje je neophodno, nekada i pre trudnoće ukoliko se ona planira. Folna kiselina je, recimo, u prva tri meseca neophodna, jer u periodu organogeneze smanjuje učestalost neadekvatnog razvoja neuralne cevi. Ovo je veoma važno, jer ukoliko postoji defekt neuralne cevi javlja se spina bifida, stanje u kome se kičma koja čuva kičmenu moždinu ne zatvara u potpunosti. Upotreba folne kiseline u većoj dozi koristi se i kod trombofilije, gde postoji povećan rizik od tromboze i ponovljenih gubitaka trudnoće. Vitamin C je veoma važan za sintezu kolagena, proizvodnju aminokiselina i hormona štitaste žlezde. Takođe, pomaže i u resorpciji kalcijuma i gvožđa.

SAZNAJTE-Zašto trudnice imaju problema sa ravnotežom?

* A minerali?

– U većim dozama potrebno je gvožđe. Kalcijum je važan za nervnu provodljivost, mišićnu kontrakciju, zdrave zube i kosti. Takođe, uzimanje ovog minerala smanjuje rizik od preeklampsije, odnosno pojave hipertenzije praćene viškom proteina u urinu. I magnezijum je veoma značajan za pravilan razvoj bebe, a posebno za razvoj njenih kostiju. Magnezijum se preporučuje i u slučaju pretećeg pobačaja, odnosno prevremenog porođaja. Ovaj mineral dovodi do stabilizacije ćelijske membrane. Cink je važan za sintezu insulina, pa samim tim i regulisanje nivoa šećera, sintezu belančevina, razvoj reproduktivnih organa i imunološkog sistema. Nezasićene masne kiseline pomažu razvoju mozga, očiju, krvnog i nervnog sistema. One su važne tokom cele trudnoće, a posebno u zadnjem tromesečju.

STROGO KONTROLISANA UPOTREBA

Po strogoj klasifikaciji Američke agencije za hranu i lekove (FDA) napravljene su procene o stepenu štetnosti medikamenata u trudnoći. Ova klasifikacija treba da pomogne lekarima prilikom njihovog propisivanja.

* Kategorija A obuhvata potpuno bezbedne lekove u koje spadaju suplementi, vitamini i levotiroksin, lek za bolesti štitne žlezde.

SAZNAJTE-Saznajte kako prenatalni vitamini utiču na trudnoću i da li se može izbeći njihovo uzimanje

* Kategorija B obuhvata lekove koji mogu bezbedno da se primenjuju tokom trudnoće, ali vodeći računa o dozi i vremenu ekspozicije, odnosno delovanja. U ovu grupu spadaju penicilini, cefalosporini, klometol, ranisan, laktuloza, heparin, prednizon, nistatin, klotrimazol.

* Kategorija C sadrži medikamente čija je upotreba opravdana jedino onda kada je potencijalno veća korist od mogućeg rizika za plod. To je nifedipin, aspirin, gentamicin, omeprol, deksametazon.

SAZNAJTE-Zašto je Med jako važna hrana za trudnice?

* Kategorija D obuhvata lekove čija upotreba iz opravdanih razloga mora biti prihvaćena bez obzira na rizik za fetus. Takav je lek PTU, neki antieptiletici, diazepam.

* Kategorija X sadrži spisak medikamenata apsolutno neprihvatljivih tokom trudnoće, zbog štetnosti koju izazivaju. Takvi su citostatici, estrogeni hormoni, neki progesteroni.

PODELITE OVO I SA VAŠIM PRIJATELJIMA AKO VAM JE KORISTILO :* HVALA nb95

izvor:novosti.rs

Komentara
Loading...