JAKO VAŽNO :Planirate bebu? Ovo morate da znate o plodnosti!

0

Iako se često plodnost i sposobnost začeća nekako podrazumevaju, ne dešava se uvek da one dolaze lako. Štaviše, stručnjaci koji se bave plodnošću tvrde da biološki jednostavno nismo toliko plodni kao što to mislimo. Čak i kod parova između 18 i 34 godine generalno dobrog zdravlja često se javljaju problemi, koji se, istini za volju, relativno lako rešavaju.

Svi oni mitovi i narodne mudrosti o tome kako poboljšati šanse da se zatrudni često mogu baš da otežaju proces.

Evo zato nekih korisnih činjenica.

Koliko često treba upražnjavati seks

Većina žena zna da moraju da ovuliraju kako bi zatrudnele, ali seksualni odnos na sam dan ovulacije ne povećava šanse za začeće. Naprotiv, čekanje ovulacije čak može da smanji izglede za trudnoću zbog propuštanja najplodnijeg perioda. Naime, nakon ovulacije jajašce je spremno za oplodnju neka 24 časa, pa su zato velike šanse da propustite priliku da zatrudnite ako čekate ovulaciju da biste imali seks. Obzirom da spermatozoidi mogu da opstanu u reproduktivnim organima 3-4 dana, upražnjavanje seksa dva do tri puta nedeljno znači da će jajašce koje se oslobodi tokom ovulacije već čekati spremni spermatozoidi!
Stručnjaci za začeće i plodnost savetuju parovima koji planiraju trudnoću da imaju redovne odnose barem 2 do 3 puta nedeljno prve nedelje nakon menstruacije. Takođe, neki preporučuju da se uopšte ne prate ovulacija i telesna temperatura kako se ne biste izlagali stresu. U svakom slučaju, pokazalo se da je najplodniji period šest dana pred ovulaciju pa prostom matematikom upražnjavanja seksa tokom tog vremenskog prozora povećatave šanse za trudnoću.

Kako seksualne poze utiču na začeće

Postoji zaista mnogo verovanja i motiva o pozama koje utiču na začeće. Mnogi parovi zaista veruju da će izbor poze tokom seksualnog odnosa uticati na mogućnost trudnoće. Isto tako, mnogi veruju da se šanse za začeće povećavaju ako nakon odnosa žena leži na leđima 20 minuta kako bi spermatozoidi duže ostali unutar vagine. Iako sperma zaista mora da izađe iz vagine nakon odnosa, sasvim dovoljno spermatozoida se zadržava u vratu vagine i može da nastavi put ka jajašcu bez obzira na to koju pozu zauzimate tokom vođenja ljubavi.

Potentnost spermatozoida se ne povećava čuvanjem

Millioni spermatozoida nastaju svakog dana u testisima muškarca. Oni se čuvaju u sićušnoj kesici koja se zove epididimis i nalazi se na vrhu testisa. Uzdržavanje od seksa kako bi se skupilo više spermtozoida koji će biti unešeni u vaginu tokom odnosa ne povećava šanse za začeće. Naprotiv, što je sperma starija, može da bude manjeg kvaliteta a čak i da umanji sposobnost novo proizvedenih spermatozoida da dođu do jajne ćelije.

Lubrikanti ne pomažu spermi da kliza

Ne samo da lubrikanti ne pomažu spermatozoidima da “otklizaju” dalje unutar žene, već mogu i da spreče trudnoću. Naime, većina lubrikanata menja pH ravnotežu unutar vagine i na taj način može da utiče na pokretljivost sprematozoida te tako spreči ili barem umanji šanse za začeće. Ako baš morate da koristite lubrikante, izaberite one na bazi prirodnih sastojaka, kao što je maslinovo ulje, koje će manje verovatno izazvati probleme.

Ako žena ne doživi orgazam, ništa od začeća

Iako neki to smatraju, ne postoji dokaz da žene koje imaju niži libido i teže ostvaruju orgazam imaju problema sa začećem. Osim toga, nije neophodno da žena doživi orgazam da bi zatrudnela. Stalno nastojanje da pronađete pravi moment za vođenje ljubavi može da dovede do stresa u seksualnom životu i tako umanji šanse za začeće.
Idealno je da parovi vode ljubav onda kada to žele, a ne onda kad ciklus sugeriše da je najplodniji period. Osim toga, žene ne ovuliraju uvek 14. dana ciklusa i veoma je lako napraviti grešku pri računanju plodnih dana. U jednom mesecu, šanse da se desi trudnoća čak i kod potpuno zdravih parova koji nemaju problem sa plodnošću iznose 25 odsto, u najboljem slučaju.

Činjenica da nije došlo do začeća ne znači automatski neuspeh

Neplodnost je medicinski problem kao artritis ili astma, i kao takvo može da zahteva određeni medicinski tretman. Nikako nije odraz muškosti, odnosno ženstvenosti. Iako ne postoje dijete ili saveti vezani za ishranu koji mogu da pomognu kod neplodnosti, zdrav način života jeste važan. Održavanje zdrave težine, ishrana bogata svežim voćem i povrćem, izbegavanje alkohola, kofeina i nikotina su svakako dobra polazna tačka.

izvor. zena.blic.rs

PODELITE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA ! HVALA :*

PROČITAJTE I OVE JAKO KORISNE TEKSTOVE

 

Komentara
Loading...