JAKO VAŽNO ! Šta učiniti kada beba počne da se guši !

0

Ako se beba guši, morate proceniti situaciju brzo i da vidite kako najbolje možete da pomognete. Ova informacija se odnosi na bebe do godinu dana.

Gušenje se događa kada su vazdušni putevi odjednom blokirani tako da se ne može disati. Disajni putevi  mogu biti delomično ili u potpunosti blokirani. Kod dece, čest uzrok gušenja su mali predmeti u ustima koji se tada zaglave ili hrana.

ŠTA UČINITI ?

  • Stavite bebu  licem prema dole uz podlakticu ili bedra. Pridržavajte glavu.
  • Udarajte bebu pet puta po leđima između lopatica.
  • Zaustavite se nakon svakog udarca da vidite jesu li se disajni  putevi pročistili.
  • Ako su disajni putevi još uvek blokirani, udarite još pet puta.

Ako su detetovi disajni putevi i dalje blokirani, nakon tri ciklusa udaraca po leđima, trebate pozvati pomoć.

Komplikacije

Nakon što su disajni putevi prohodni, deo onoga što je izazvalo gušenje ponekad može ostati i uzrokovati komplikacije kasnije. Ako beba još uvek uporno kašlje ili ima poteškoće pri gutanju, potreban je doktor.

Ako su detetovi disajni putevi i dalje blokirani, nakon tri ciklusa udaraca po leđima, trebate pozvati pomoć.

Postupak reanimacije

Korak 1. Proverite da li je beba svesna i da li diše

Viknite kako biste probali da probudite bebu. Ukoliko ne reaguje, tapnite je po stopalu i viknite ponovo. Proverite da li diše posmatrajući pomeranje grudi i poslušajte da li se čuje disanje.

Ukoliko beba ne reaguje i ne diše ili nema povremene udisaje, tražite od nekoga da pozove hitnu pomoć. Ako ste sami sa bebom, radite postupke opisane ispod i probajte da dozovete nekoga da pozove hitnu pomoć .

- Oglasi -

Brzo ali nežno postavite bebu na pod, tako da leži na leđima, na ravnoj, čvrstoj površini.

Kleknite pored bebe.

Korak 2. Uradite 30 kompresija grudi

Stavite jednu ruku na bebino čelo. Stavite prste druge ruke na sredinu bebinih grudi, odmah ispod zamišljene linije koja povezuje bradavice. Prstima pritisnite grudi tako da ulegnu oko 2cm, a zatim pustite da se grudi vrate u normalan položaj.

Pritisnite snažno i brzo. Pritisci bi trebalo da budu ujednačeni, bez trzaja. Dinamika treba da bude dva pritiska u sekundi. Uradite 30 ovakvih pritisaka.

Korak 3. Dva puta uduvajte vazduh u bebina usta

Otvorite disajni put tako što ćete jednom rukom uhvatiti bebu za čelo, a sa dva prsta podići bradu ka gore. Vodite računa da ne pritiskate meki deo ispod brade. Palcem držite bebina usta otvorenim. Blago zabacite bebinu glavu kako bi bila u neutralnom položaju.

Zatim normalno udahnite i izdahnite u bebina usta u trajanju od 1 sekunde. Važno je da svojim ustima u potpnosti  zatvorite bebin nos i usta. Posmatrajte da li se bebine grudi podižu. Ukoliko se grudi ne podižu, ponovo povucite bradu održavajući glavu u neutralnom položaju, i potrudite se da dobro zatvorite bebina usta i nos sa svojim ustima, zatim još jednom dunite na isti način.

Izdisaji u bebina usta treba da budu brzi i kratki. Svaki put pogledajte da li se bebine grudi podižu i ako se podižu sačekajte da se spuste u prvobitni položaj pre narednog duvanja.

Ukoliko se bebine grudi ne podižu, to je znak zapušenja disajnog puta. Otvorite bebina usta, proverite da li se predmet vidi i probajte da ga uklonite ako je moguće. Nastavite da proveravate da li se predmet vidi nakon svakog ciklusa kompresija, sve dok bebine grudi ne počnu da se podižu kada primenjujete tahniku usta-na-usta.

Nastavite da radite setove od 30 kompresija i dva daha sve dok ne primetite znake života ili ne stigne pomoć.

Nikako nemojte odustajati od ovih postupaka i budite uporni. Kada beba ostane bez kiseonika mišići se opuštaju, a tada strano telo može lakše da se pomeri i izađe napolje.

 

Imajte u vidu da nakon gušenja, čak i ako beba deluje dobro, svakako će biti neophodan pregled kako bi se doktor uverio da su disajni putevi kompletno pročišćeni i da nije došlo do bilo kakvih unutrašnjih povreda.

- Advertisement -

Komentara
Loading...