JAKO VAŽNO : Umirenje straha od porođaja

0

Prirodni porođaj se drugačije zove nemedicinski i neasistirani, iz tog razloga što se tokom ovakve vrste porađanja ne koriste medikamenti i odvija se uz što manje direktnih intervencija medicinskog osoblja.

porodjaj -strah

Instinkti igraju veliku ulogu u našem ponašanju, i to naročito oni koji se ispoljavaju u trenucima koji su na granici između prirode i kulture, kao što je to vođenje ljubavi, porođaj ili novorođenčetova potraga za majčinom bradavicom. U tim prilikama ljudi imaju ogromne koristi od korišćnja svojih instikata i to je sve što bi trebalo da slušaju tada. Paradoksalno, žene koje tokom trudova deluju u skladu sa svojim instinktima, zapravo se ponašaju vrlo racionalno i one uglavnom imaju brže i lakše porođaje nego one koje tokom porođaja ne slušaju svoje telo, odnosno one koje se povinuju nametnutim pravilima.

Veoma je važno da se žena koja se porađa oseća prijatno i komotno, možda čak i kao da je kod kuće. Kako bi žene uspele da tako budu opuštene treba pre svega da upoznaju prostor u kojem će se porađati. Ginekolog Frederik Leboaje je prvi koji je još 1966. godine naglasio da je jedna od glavnih stvari prijatna atmosfera u kojoj se majka porađa. Prostor u kom se majka porađa više podseća na spavaću nego na bolničku sobu. Pazi se da se u sobi napravi blaga atmosfera. Svetla su prigušena, boje u sobi su prijatne a nameštaj udoban. U sobi dominiraju tople, vedre boje. Po podu su razbacani jastuci, nema kreveta ili stola koji nameću da žena leži. Ona može slobodno da se kreće po prostoriji, da sedne ili da legne, ako joj to odgovara. Praksa je da žena sluša muziku koja joj prija. U tako prijatnom ambijentu, koji više liči na prostor za vođenje ljubavi nego na bolničku sobu, žena se lakše oslobađa straha i predrasuda o porođaju.

Kod prirodnog porođaja uloga babice je veoma važna. Babica ima zadatak da svojim stavom što više opusti trudnicu. Ona treba da bude blaga, nasmejana, nežna, treba da ohrabruje trudnicu i da je podstiče da veruje tome što oseća, da se kreće kako želi i da zauzme bilo koji položaj koji joj je udoban.

Kontakt između babice i porodilje može da bude neverovatno blizak i snažan. Porodilja je u posebno ranjivom fizičkom i emotivnom stanju i sklona je da u nekim trenucima zavisi od babice. Zbog toga je važno da babica pomogne ženi da se oseća sigurno i bezbedno. U poslednjem stadijumu porođaja vrlo je važno da babica oseti da li je žena napeta, uplašena ili pak samo iscrpljena. Kada joj se obraća, daje joj jednostavna i razumljiva uputstva.

Ono što je osnovna razlika između prirodnog i medicinskog porođaja jeste položaj u kom se rađa. Standardni porođaj podrazumeva da se leži na leđima. Stručnjaci koji sprovode prirodan porođaj smatraju da je to najgori položaj za rađanje. Naglašavaju da se kod žene koja leži ometa protok krvi do materice zbog pritiskanja nervnih završetaka i krvnih sudova i samim tim se i ograničava protok kiseonika, što nije dobro ni za majku ni za bebu.

PODELITE OVO SA VAŠIM PRIJATELJIMA AKO VAM JE KORISTILO :* HVALA 399801195835114

PROČITAJTE JOŠ I OVO

Top 7 trudničkih strahova

Luckasta strahovanja budućih očeva

Najčešća pitanja: Ovi strahovi muče sve trudnice

Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online