JAKO VAŽNO : VELIKI UTICAJ MAJKE NA ĆERKINO SAMOPOUZDANJE

0

Mnogi stručnjaci se slažu da je najveći dar koji možemo da damo našoj ćerki kako bi bila srećna i uspešna u životu jako samopuzdanje. Ono što istraživanja pokazuju međutim je da nivo maminog samopuzdanja i način na koji se ona ponaša i izražava prema sebi ima veliki uticaj na samopuzdanje ćerke.

Evo šta možete da uradite kako biste imali pozitivan uticaj na razvoj samopuzdanja vaše devojčice.

Budite njen najveći obožavalac

Imate priliku da budete najveći “fan” vaše devojčice već od malena. Ohrabrujte je, hvalite njenu lepotu i pomozite joj da otkrije svoje talente. Potrudite se da svakodnevno gledate svoju ćerku voljenim pogledom i da je redovno podsećate koliko je lepa. Kada joj svet bude govorio da negde ne pripada ona će, zahvaljujući ženi sa kojom je rasla, znati da je savršena baš takva kakva je.

Ulijte joj snagu

U trenutku kada vaša devojčica poveruje televiziji ili novinama, velika je šansa da će se njeno samopouzdanje poljuljati. Ulijte joj zato snagu da uvek prepozna svoje jake strane. Objašnjavajte joj od malena da smo svi različiti i da nikada ne treba da se uklapa ili stapa sa okolinom. Ohrabrite je da traži sopstvenu definiciju sreće.

Pomoćićete detetu ako otvoreno i iskreno razgovarate o vašim tinejdžerskim godinama kada ste sigurno i vi želeli da se povinujete društvu. Na ovaj način se neće osećati usamljeno.

Otvorite joj oči

Deca svakodnevno gledaju televiziju, internet i novine koji su prepuni raznoraznih slika “idelanih” žena. Skrenite pažnju detetu na tehnike koje se koriste u izradi ovih fotografija i pokažite joj lepotu žena oko vas. Mediji imaju tendenciju da predstavljaju izmišljenu sliku žene i ne mogu služiti kao primer.

Nađite prave uzore

Studije govore da nivo maminog samopouzdanja više utiče na ćerkino samopoštovanje od njenog zanimanja, zarade, obrazovanja ili visine IQ-a. Zapitajte se zato kakva mogu da budu uverenja vašeg deteta ako se bazira samo na vaše reči i akcije. Odgovor na ovo pitanje će vas usmeriti kako da budete dobar uzor vašoj devojčici. Pronađite uz to i pozitivne ženske uzore – koje mogu da budu pozitivne ličnosti ali i članovi porodice – i pričajte sa ćerkom o tome zašto im se divite. Podstaknite i nju da traži jake žene na koje može da se ugleda.

Zadajte joj porodične obaveze

Obaveze su važne za izgradnju samopouzdanja jer ulivaju osećaj odgovornosti. Pronađite nešto u čemu je vaša ćerka odlična, bilo da se radi o savijanju veša, brisanju prašine ili sređivanju sobe, i povećaćete osećaj uspeha.

Pružite joj priliku da rešava sopstvene probleme

Uz vašu bezuslovnu ljubav i osećaj sigurnosti vaša ćerka može da nauči da veruje u sebe i svoju sposobnost rešavanja problema. Nemojte joj uvek olakšavati stvari i nuditi gotova rešenja jer ćete tako ugroziti njen emotivni razvoj. Neka sama nađe izlaz iz lakših i težih situacija. Neka nauči da se suočava sa problemima koji svakodnevno nailaze.

Pazite kako pričate o sebi

Majke sa niskim nivoom samopoštovanja često bombarduju same sebe uvredljivim i ponižavajućim porukama. Način na koji govorite o sebi je veoma važan deo usvajanja sopstvenih uverenja. 85 odsto vremena koje provedemo u razgovoru je u suštini razgovor sa nama samima, mi se obraćamo sebi i poruke koje tada šaljemo našoj svesti pomažu ili štete našem samopouzdanju. I samopouzdanju naših devojčica. Popravite ovu situaciju tako što ćete sebi slati pozitivne poruke i dozvolite da vaše dete to i čuje. Možda će vam na početku ovo biti čudno, ali podizaćete nivo vašeg samopoštovanja i smanjivati negativnost. Osim toga, pomoćićete vašem detetu da koristi pozitivne rečenice kada se obraća sama sebi i bude malo manje kritičnija prema svom telu i ličnosti.

Pazite kako pričate o drugima

Reči imaju veliki uticaj na devojčicu pored vas. Dobro razmislite pre nego što prokomentarišete nečiji izgled, bilo pozitivno ili negativno. Negativni komentari utiču na razvoj nezdrave predstave o lepoti. Preterano pozitivni komentari naglašavaju važnost određene karakteristike. Rečenice tipa “kad bih ja imala takve noge” pozivaju dete da pogleda svoje i uporedi ih sa onima iz novina.

Koristite komentare koji ulivaju samopouzdanje ženama oko vas i vaša devojčica će imati pravi pogled na stvari.

Negujte svoje vrednosti i interesovanja

Odvojite vreme za sebe. Ne samo što ćete ćerci poslati pravu poruku već ćete se i vi lično osloboditi od stresa. Negovanje ličnih interesovanja i hobija znatno utiče na povećanje samopuzdanja, daje nam unutrašnji sjaj i vraća uvek osmeh na lice.

Ako ste već pomislili da nemate vremena za hobi razmislite ponovo. Nema potrebe da preterujete, čak i nekoliko minuta na dan pravi razliku. Uključite i ćerku u vaše aktivnosti kako biste zajedno radile na jačanju veština. Sve što treba je da pronađete zajedničko interesovanje. Pokušajte da radite jogu, vozite bicikle, crtate zajedno i sl.

Promenite samo jednu stvar

Žene nikada nisu zadovoljne sobom i žale se na stvari kao što su boja kose ili očiju, između ostalog. Ima puno stvari koje ne možemo da promenimo ali ima i onih malih, jednostavnih sitnica koje mogu da nam posluže da pošaljemo pozitivnu poruku da vodimo računa o sebi. Vaša ćerka će naučiti da prihvati svoja nesavršenstva ali i da promeniti neku sitnicu koja joj pomaže da se oseća bolje.

Samo jedna mala promena može znatno da popravi naše samopouzdanje.

IZVOR. najboljamamanasvetu

Komentara
Loading...
where can i buy metformin over the counter buy metformin online