JAKO VAŽNO ! 10 načina za zaustavljanje dečijih napada besa

0

Iako ne možete sprečiti napade besa dece, možete ih prorediti i skratiti njihovo trajanje. Napadi besa su sasvim normalni i pomažu vašem detetu da postane nezavisno biće.

Faza između 18. meseca i četvrte godine kritični je period za razvoj u kom dete uči da je samostalno biće odvojeno od majke. Dete uči da kontroliše i svoje telo i svoja osećanja, a za to je potrebno vremena.

 

Šta da radite: Kada vam dete pobesni, podsetite se da je to normalno. Kao roditelj, morate umeti da izbalansirate ljubav i vaspitanje. Probajte da budete strpljivi i koristite neke od sledećih srategija.

1) PRIHVATITE OGRANIČENJA SVOG DETETA

Deca su najbolja kad su sita i naspavana. Ako ceo dan vodite dete sa sobom po gradu, ono u jednom trenutku mora pobesneti. Zato uvek dobro isplanirajte vreme zadržavanja u gradu i uskladite ga sa obrocima i spavanjem. Ako se desi iznenada, uvek imajte nešto slatko što dete voli u torbi, pa će ga to smiriti.

2) USAVRŠITE SVOJ PREVENTIVNI POTEZ

Mnogo je lakše sprečiti napad besa nego ga zaustaviti kad počne. Ako vaše dete obično pobesni dok ste u marketu jer nećete nešto da mu kupite, pre ulaska u market mu recite da to danas nećete kupiti, ali da ćete kupiti nešto drugo. Tako dete neće očekivati nešto, pa do razočarenja i napada besa neće ni doći.

3) ODGOVARAJTE KRATKO

Kada je dete uznemireno, ne može da podnese velike količine informacija. Pričajte mu smireno, jednostavnim rečima i direktno. Kasnije mu objasnite detaljno. Dok je besno, recite mu nešto tipa „Ne smeš da udaraš druge ljude“ ili „nemoj da vičeš“. To je ponekad, kombinovano sa strogim pogledom, sasvim dovoljno.

4) NE OČEKUJTE DA SE PONAŠA KAO ODRASLA OSOBA

Nemojte da mislite da dete neće ponoviti grešku od juče i prekjuče i dana pre. Jednom će naučiti – samo budite istrajni. Što češće ponavljate isto, dete će pre primiti poruku.

5) NIKAD NE PREGOVARAJTE

Ako dete želi nešto što ne može da ima, a vi mu obećate to kasnije, onda ono ostaje u uverenju da može da ima nešto što neće imati. Umesto da pokušate da uspostavite dogovor sa njim, ostanite čvrsto pri svojoj odluci i fokusirajte se na njegova osećanja. Recite „sigurno ćeš sad opet plakati i tražiti mi to i to“ i dete će se osetiti kao da ga razumete, pa će se ubrzo smiriti.

6) IGNORIŠITE NAPAD BESA

Napadi besa su taktike pomoću kojih dete pokušava da dobije ono što hoće. Potrebno je mnogo strpljenja i nerava, ali najbrže ćete zaustaviti napad besa tako što ćete ga ignorisati i raditi tako stalno. Kada dete dobije napad besa, sedite, uzmite časopis i pretvarajte se da ga koncentrisano čitate, kako biste mu dali do znanja da ne obraćate pažnju na njega.

7) PRIČAJTE KAO DETE

Pričajte sa detetom tako da vas razume, njegovim rečnikom. Ako kaže „neću da izađem iz kade“, odgovorite sa „znam da nećeš da izađeš iz kade, ali kupanje je završeno“. Recite mu da ga razumete, ali da je kupanje gotovo. Koristite samo jednostavne rečenice.

8) POČNITE DA ODBROJAVATE

Vaše rekacije mogu da odrede koliko dugo će trajati napad besa vašeg deteta. Smirena reakcija može mnogo da vam pomogne. Uhvatite dete polako za ruke, gledajte ga u oči i odbrojavajte. Ako do broja tri ne prestane, djate mu pauzu od jednog minuta, pa ponovite brojanje.

9) SKRENITE MU PAŽNJU

Kada stvari izmaknu kontroli, pronađite nešto čime ćete detetu skrenuti pažnju. Recite mu na primer „Hajde da se trkamo i vidimo ko će pre stići do klupe“. Ovo deluje, jer uključujete i njega u akciju skretanja pažnje.

10) UČINITE DA SE OSEĆA SIGURNO

Nekad je potrebno samo malo nežnosti da se dete smiri. U trenutku napada besa, mirno stanite pored deteta i nežno mu pričajte gledajući ga u oči. Zagrlite ga. Osećaj sigurnosti je siguran način da se zaustavi napad besa.

 

Foto freepik.
Komentara
Loading...