So je čarobna: Najpoznatiji začin kao lek

Pogledajte kada bi, sem u toku pripreme jela, valjalo imati so pri ruci

kuca-ciscenje-sirce-so-majonez-1368234528-308505

Verovatno ne možete da zamislite pripremu jela bez dodatka soli. Pogledajte kada bi, sem u toku pripreme jela, valjalo imati so pri ruci.

Boli vas grlo
Napravite mešavinu od 1 kašičice soli i 2,5 decilitra vode i mešajte dok se so ne otopi. Rastvorom ispirajte usnu duplju nekoliko puta na dan.

Opekotine u ustima
Ako ste pojeli nešto vruće ili ljuto i spržili jezik napravite rastvor od pola kašičice soli i dva decilitra mlake vode i grgoćite na svakih sat vremena.

Bolne i osetljive desni i afte
Napravite rastvor od 1 kašičice soli i 1 decilitra mlake vode i grgoljite često. Ako imate aftu, so će dezinfikovati ranicu u ustima.

Zubobolja
Privremeno rešenje pre odlaska kod zubara koje smanjuje bol je i ispiranje usne duplje usta rastvorom od 1 decilitra mlake vode, 2 kašike sirćeta i 1 kašike soli.

Alergije i upale sinusa
So je spas za iziritiranu sluznicu. Zakuvajte 2 do 3 decilitra vode i dodajte soli toliko da voda bude slana kao more (ne preslana). Čekajte da se ohladi, prebacite u bočicu od kapi za nos i dva puta dnevno nakapajte nos. S istim rastvorom možete isprati nos tako da je pretočite u čajnik ili sličnu posudu s levkom, nagnete glavu nad umivaonik i sipate u jednu pa u drugu nosnicu. Na kraju izduvajte nos.

Ubodi insekata
So može ublažiti bol i smanjiti otok kod uboda pčele, ili nekog drugog insekta. Od soli i vode napravite gustu pastu. Nanesite je na mesto uboda, ostavite da tako stoji dok se so potpuno ne osuši. So će smiriti iritaciju na koži i smanjiti bol.

Bolne i otečene noge
Napravite kupku za noge koja će smanjiti otoke nogu i zglobova i odmoriti noge. U lavor sipajte toplu vodu i dodajte oko 4 kašike soli i nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, lavande, metvice ili eukaliptusa. Držite noge u rastvoru oko pola sata.

izvor:kurir-info.rs

Komentara
Loading...