Jedan od simptoma koje ne smete zanemariti u trudnoći

0

Bez obzira na to koliko čitate o trudnoći u časopisima i knjigama ili razgovarate o tome s drugim trudnicama, katkad ćete možda teško proceniti da li je ono što osećate tokom tih devet meseci potpuno normalno ili nije. Zanemarivanje naizgled bezazlenih simptoma može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, a opet, neki su često samo lažna uzbuna.

Navodimo simptome koji vam mogu pomoći da otkrijete imate li razloga za zabrinutost i da li je neophodno da se odmah javite vašem doktoru.

Loše se osećate

Ako ne možete tačno utvrditi simptome, ali jednostavno se ne osećate dobro, osećate neku neprijatnost, verujte svom osećaju i nemojte ga zanemariti. Nazovite svog doktora i opišite mu simptome. Možda je lažna uzbuna, a možda zaista postoji problem koji se, rano otkriven, može brzo i lako rešiti. U svakom slučaju, ako je sve u redu, osećaćete se mirnije. Vaše telo se menja tako brzo da je ponekad teško znati da li je sve što se pritom događa u redu.

Bol u sredini stomaka

Jak ili oštar bol u sredini gornjeg dela vašeg stomaka, propraćen mučninom ili povraćanjem, pa i bez njih, može značiti nekoliko stvari – probavne smetnje, trovanje hranom ili virusni grip. Ali može biti i preeklampsija, poremećaj koji se događa u 5-8 odsto svih trudnoća i češći je u prvoj trudnoći. Obično se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, međutim može se javiti i pre. Utiče na majku i na nerođeno dete i vrlo brzo napreduje. Ključni simptomi, koji se mogu utvrditi pregledom, jesu povećan krvni pritisak i protein u urinu. Ostali simptomi uključuju uporne glavobolje, zamućen vid ili osetljivost na svetlost i bol u abdomenu, kao i nagli rast težine. Preeklampsiju karakteriše i oticanje, ne samo stopala nego i lica i ruku. Jedini siguran način da se otkrije poremećaj jesu redovini kontrolni pregledi kako bi se na vreme otkrio povećan krvni pritisak i nivo proteina u urinu.

Bol u donjem delu stomaka

Jak bol u donjem delu stomaka, na obe strane, može značiti da ste istegnuli ligament ili nešto ozbiljnije ‒ da je reč o vanmaterničnoj trudnoći, spontanom pobačaju, prevremenom porođaju, fibroidnoj degeneraciji i unutrašnjem krvarenju ili da je došlo do oštećenja posteljice. Svakako se što pre javite svom doktoru.

Povišena temperatura

Ako uočite da vam se telesna temperatura povisila iznad 37,5 stepeni Celzijusa, a niste prehlađeni, to je takođe razlog za savetovanje s doktorom. Temperatura iznad 39 stepeni ukazuje na infekciju, pa će vam doktor dati antibiotike i savetovati mirovanje. Ako temperatura pređe 39 stepeni i traje duže vreme, to može biti štetno za vašu bebu.

Poremećaji vida

Ako primetite da vidite “duplo” ili zatamnjeno, ili ako vidite svetleće tačkice i svetlosne senzacije te ako to potraje duže od dva sata, to takođe ne bi trebalo zanemariti. Naime, i ti simptomi mogu biti znak preeklampsije.

Oticanje ruku i nogu

Samo po sebi, oticanje ruku, nogu, lica i očiju uobičajeno je i u većini slučajeva nije razlog za zabrinutost. Ako se pojavi iznenada i vrlo je intenzivno te praćeno glavoboljom ili poremećajima vida, može ukazivati na preeklampsiju.

- Oglasi -

Vaginalni iscedak

Izlazak tekućine iz vagine pre 37. nedelje trudnoće znači da su membrane prevremeno pukle.
Vaš doktor ili babica primiće vas u bolnicu kako bi sprečili pojavu infekcije i pripremili vašu bebu za mogući prevremeni porođaj. Ako je prošlo 37 nedelja, verovatno je došao trenutak za porođaj!

Pečenje pri mokrenju

Bol ili peckanje pri mokrenju, praćeni povišenom temperaturom, drhtanjem i bolom u leđima, mogu biti znak infekcije mokraćnih puteva. Doktor će vam dati odgovarajuće antibiotike.

Povraćanje

Povraćate li više puta dnevno, to vas može oslabiti i dovesti do dehidratacije, no neće naštetiti bebi. Ako je povraćanje jako i uporno, svakako to javite svom doktoru. Povraćanje koje se javlja u kasnijim fazama trudnoće, praćeno bolovima među rebrima, može biti znak preeklampsije, a ako je praćeno temperaturom, može biti znak infekcije.

Nesvestica ili vrtoglavica

Nesvestica ili vrtoglavica mogu biti znak da niste dovoljno jeli tokom dana, međutim mogu biti i posledica niskog krvnog pritiska. Mnogo žena oseća vrtoglavicu tokom trudnoće. Naravno, i to je dobar razlog za savetovanje s doktorom.

Bebini pokreti

Potpuni prestanak ili usporavanje pokreta vaše bebe nakon 21. nedelje trudnoće, koje traje više od 24 sata, može značiti da je vaša beba u opasnosti. Ako se to dogodi, odmah pozovite doktora. U međuvremenu, saznajte što više o pokretima bebe i o tome kada je potrebno potražiti pomoć.

Svrab celog tela u kasnoj trudnoći
Povremena pojava svraba kože prirodna je jer se vaša koža širi prilagođavajući se rastu vaše bebe. Ako je svrab intenzivan, pojačava se noću i širi se na dlanove i stopala, taj simptom može ukazivati na poremećaj rada jetre i bilo bi dobro da o tome razgovarate sa svojim doktorom.

Iznenadna jaka žeđ

Osetite li iznenada jaku žeđ, pijete mnogo tečnosti i često mokrite, možda je reč o dehidrataciji ili trudničkom dijabetesu − stanju poremećenog metabolizma glukoze i delovanja insulina koje se može javiti između 24. i 28. nedelje kod zdravih žena, tačnije onih koje inače ne boluju od šećerne bolesti. Simptomi koji takođe mogu ukazivati na trudnički dijabetes jesu zamućen vid, svrab kože, usporeno zarastanje rana te tvrdokorne gljivične infekcije. Trudnički dijabetes obično se povlači ubrzo nakon porođaja.

izvor: roditelji. hr, M. G.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...