Jedna od tri žene pati od ovog oboljenja, a nije toga ni svesna!

Jedna od tri žene pati od ovog oboljenja, ali pošto ne znaju kakva je to bolest, niti koju su simptomi, često toga nisu ni svesne. Ipak, ako se ne leči na vreme, može da ostavi ozbiljne posledice.

19391_shutterstock_56296516_630x0 žene

Bakterijska vaginoza je poremećaj u sastavu vaginalne flore, a simptomi su neugodan miris, pojačani sekret, a ponekad svrab i peckanje nakon i prilikom mokrenja, piše “24sata”.

- Oglasi -

Uzroci nisu u potpunosti istraženi, a javlja se pre svega zbog neodgovarajuće intimne higijene, što može narušiti prirodnu kiselost ženskih delova i pogodovati rastu štetnih mikroorganizama.

Kućni test otkriva rak materice

Simptomi takođe mogu biti izraženi tokom menstrualnog ciklusa, uzimanja kontracepcije, trudnoće ili menopauze. Bitno je nagalsiti da se ne radi o polno prenosivoj bolesti, ali do bakterijske vaginoze može da dođe nakon seksa. Posebno je rizično često menjanje partnera.

Zbog ovoga se stidite da tražite pomoć ginekologa

Povećani rizik svakako nosi stupanje u seksualni odnos s novim partnerom, korištenje parfimisanih sapuna, pranje donjeg rubnja u snažnim deterdžentima, oralni seks kao i pušenje.

Ova bolest je posebno podmukla jer polovina žena ne oseća nikakve simptome i zato nije ni svesna da ima vaginozu. Ipak, provera se vrši lako, jednim brisom kod ginekologa.

Ovo su prirodni lekovi za vaginalne infekcije

Iako ne spada u jako opasne bolesti, vaginoza u trudnoći može da izazove pobačaj ili preuranjeni porođaj

Komentara
Loading...