JOŠ JEDNA VAKCINA OD APRILA Preporučuje se i devojčicama i dečacima, a sprečava RAK KOJI „KOSI“ ŽENE U SRBIJI

0

Vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV), od kojih nekoliko tipova su uzročnici raka genitalnih organa, trebalo bi da počne da se primenjuje u aprilu u Srbiji, odnosno kada Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti stupi na snagu.

Karl Tapales/Getty Images

Pravilnikom je predviđeno da vakcina bude preporučna, odnosno da se na zahtev daje građanima i neće biti na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno nije besplatna, kao što je to slučaj sa vakcinama iz obaveznog kalendara vakcinacije.

Trenutna cena jedne doze vakcine iznosi oko 100 evra u dinarskoj protivvrednostu, a predviđene su dve doze u razmaku od šest mesedci, znači ukupno oko 200 evra.

Ranije je objavljeno da bi tu vakcinu trebalo da prime devojčice i dečaci, uzrasta od 9 do 12 godina, donosno pre stupanja u prvi seksulani odnos, kako bi se zaštitila od HP virusa, za koje je dokazano da izazivaju rak genitalnih organa, od kojih je najučestaliji rak grlića materice. Srbija je, inače, među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma.

U Ministarstvu zdravlje potvrđuju za „Blic“ da će Pravilnik stupiti na snagu u aprilu.

Pravilnik donet 2017. godine stupiće na snagu narednog meseca i omogućiti zaštitu građana od HPV – kažu u tom Ministarstvu.

Vakcina neće biti besplatna

U RFZO objašnjavaju za „Blic“ da su besplatne vakcine, odnosno one koje se daju na teret Fonda, one koje su u obaveznom kalendaru vakcinacije, a ovde to nije slučaj.

– Propisano je da se za oboljenja izazvana HP virusima sprovodi preporučena aktivna imunizacija, a ta preporučena vakcina ne obezbeđuje se iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja – kažu u RFZO za „Blic“.

Srbija u vrhu Evrope po broju obolelih od raka grlića materice

Primena te vakcine trebalo bi u potpunosti da promeni crne zdravstvene statistike. Srbija je, inače, među vodećim zemljama u Evropi po broju obolelih i umrlih od tog karcinoma – godišnje oboli oko 1.500, a umre oko 600 žena, što je našu zemlju svrstalo na neslavno treće mesto, odmah posle Moldavije i Litvanije.

Mnoge zemlje koje su uvele vakcinaciju protiv HPV imaju trend smanjenja obolevanja i umiranja od karcinoma grlića materice, a najbolja iskustva ima Australija, koja je proglasila da će do 2030. godine, zahvaljujući sveobuhvatnoj imunizaciji devojčica i dečaka, iskoreniti rak grlića materice koji je uzrokovan određenim tipovima HPV-a.

Detalji će tek biti poznati

Detalji o tome kako će konkrento izlegati imunizacija kod nas, međutim još nisu poznati.

– Udruženje čeka primenu Pravilnika da vidimo kako će cela ta stvar da izgleda u praksi. Ipak, bitno je da vakcina postoji u našoj zemlji i da je predviđena kao preporučena – kaže ona za „Blic“.

Prema njenim rečima, roditelji žele da zaštite decu, a Pravilnik, koji stupa na snagu idućeg meseca, bliže će da odredi sve što u ovom trenutku roditelje interesuje – da li će oni sami da kupuju vakcinu u apotekama ili će one stajati u domovima zdravlja, koliko će koštati doze vakcina i kada će sve to početi da se primenjuje.

Kako kaže Plemić, kod roditelja postoji interesovanje da zaštite svoju decu od raka, a koji mogu da izazovu HP virusi.

– Cilj nam je bio da spojimo roditelje i struku. Oni su pitali sve što ih je interesovalo. Ono što dosad znamo jeste da će biti vakcinisani devojčice i dečaci, uzrasta od 9 do 12 godina, odnosno pre stupanja u prvi sekuslani odnos, kao i da se vakcina daje u dve doze, u razmaku od šest meseci – navodi ona i dodaje da je sadšanja cena jedne doze oko 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Znaju šta je HPV, ali ipak ne koriste prezervativ

Ginekolog Mima Fazlagić izjavila je da je istraživanje pokazalo, iako ljudi znaju šta je HPV, kako se prenosi i šta izaziva, da je loša prevencija i da samo devet odsto ispitanika koristi prezervativ u seksualnim odnosima.

– Svaka seksualno aktivna osoba je bar jednom došla u kontakt sa HPV-om. Infekcija izazvana ovim vrstama virusa obično spontano prođe, jer odbrambene snage organizma uspešno spreče dalji razvoj bolesti. Međutim, problem nastaje kod oko trećine inficiranih gde imuni sistem nije uspeo da se odbrani od infekcije – objasnila je ona.

Kako se HPV prenosi

HPV se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom, najčešće tokom seksualnog odnosa.

Postoji preko 130 tipova HPV, koji mogu uzrokovati infekcije, pre svega genitalnog sistema.

HPV su vrlo infektivni, a neki od njih mogu, osim raka grlića materice, mogu da izazovu i rak anusa, vagine, vulve, penisa, korena jezika, krajnika i usno-ždrelnog dela usta.

Pored HPV infekcije, u malignoj transformaciji tkiva često učestvuju i kofaktori, kao što su upotreba duvana, ultraljubičasto zračenje i slab imunitet.

Šta sprečava bolest

Prvo i osnovno, pošto se HPV prenose sekusulnim putem, jeste upotreba kondoma prilikom sekusalnog odnosa, zatim redovni ginekološki pregledi jednom godišnje, sekundarna prevencija ili skrininzi i imunizacija, odnosno vakcinacija.

Nacionalna inicijativa – stop raku grlića materice

Pre šest meseci u Srbiji je na predlog udružženja „Roditelj“, osnovana „Nacionalna inicijativa stop raku grlića materice“, koju čine predstavnici tri ministarstva – zdravlja, obrazovanja, demografije i populacione politike, predstavnici Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, vodeći ginekolozi i imunolozi, predstavnici udruženja pacijenata.

– Cilj Inicijative je da se edukuje stanovništvo o značaju imunizacije i preventivnih pregleda kako bi se smanjila stopa smrtnosti od raka grlića materice. Nedavno je sprovedeno istraživanje o edukovanosti stanovništva o HPV-u i vakcini koja štiti od raka izazvanog tim virusom. U anketi je učestvovalo više od 1.000 ispitanika, a pokazalo se da postoji visok stepen informisanosti o HPV infekcijama i načinu prenošenja virusa, ali da uprkos tome ne postoji adekvatna prevencija – kaže za „Blic“ Gordana Plemić, direktorka tog Udrženja i dodaje da oni, kao i roditelji čeka konkretnije informacije o načinu imunizacije protiv HP virusa.

izvor. blic.rs

 

Komentara
Loading...