Jutarnja mučnina zaista može da otkrije pol bebe

0

Prema bapskim pričama, na osnovu jačine jutranjih mučnina trudnice, moguće je utvrditi da li će dete koje raste u njenom stomaku biti dečko ili devojčica. Sada je nauka to zvanično dokazala.

Naši stari su imali brojne metode za predviđanje da li će jedna trudnica roditi muško ili žensko dete. Jedan od njih, vezan je za jutarnje mučnine.

Kako se tvrdi, buduće majke koje često osećaju muku, povraćaju i muče se u prvim mesecima trudnoće, rodiće devojčicu. Ispostavilo se da su ove bapske priče zapravo istina.

Mnoge buduće mame tokom trudnoće imaju jutarnju mučninu, dok mali broj njih ima ekstremne jutarnje mučnine(trudnička hiperemeza) uz redovno povraćanje koje neretko dovodi do dehidracije, naglog mršavljenja usled gubitka apetita, piše New Scientist, prenosi Net.hr.

Profesorka Lena Edlund sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku kaže da se u 56 odsto slučajeva kada trudnice imaju ekstremne jutarnje mučnine, rađaju devojčice.

U jednoj trećini slučajeva događa se da se ekstremni oblik jutarnje mučnine završi spontanim pobačajem. Istraživači objašnjavaju da devojčice u stomaku imaju veće šanse od dečaka da prežive trudničku hiperemezu.

- Oglasi -

– Ne znamo kojeg su pola bila ta nerođena deca. Ali ako ih je većina bila muških, to bi moglo da ide u prilog staroj evolutivnoj teoriji. Prvi put izneta 1973. godine, Trivers-Villard hipoteza sugeriše da kada su vremena dobra, najbolje je imati sina; ali u teškim vremenima, ćerka je najsigurniji ulog – kaže profesorka Edlund.

Rezon iza ove teorije je da kod mnogih vrsta snažni mužjaci pokušavaju da monopolizuju ženke, dok slabiji mužjaci praktički nemaju šanse za prenos njihovih gena na sledeću generaciju. Ako je majka lošeg zdravlja ili nema dovoljno hrane – ili je možda njen socioekonomski status nizak – njen novorođeni sin možda neće uspeti da pronađe partnerku i preneti gene na sledeću generaciju.

Po svemu sudeći, stres igra veliku ulogu na pol novorođenih. Brojne studije su pokazale da su traumatični događaji, poput ubistva predsednika Džona F. Kenedija, napada 9/11 i problema u Severnoj Irskoj, povezani s manjim procentom broja dečaka rođenih na lokalnom nivou u idućim mesecima.

No, mehanizam kako stres utiče na odnos polova je ostao neobjašnjen. Edlund misli ekstremna jutarnja mučnina mogla biti odgovorna.

– Povraćanje je poput prisilnog posta, snižava nivo šećera u krvi. Pokazalo se da post i dijeta utiču na odnos novorođenih dečaka i devojčica pa se ta veza čini verovatnom – kaže ona.

izvo-b92.net

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

- Advertisement -

Komentara
Loading...