Kad jedna mama progovori o gubitku bebe, nastane ovakva priča

0

Hrabro i iskreno

Nakon višegodišnjih pokušaja da zatrudni, Anu je sreća pogledala i postala je majka divnog dečaka. Ubrzo posle prvog porođaja saznala je da je opet u trudna. Nije ni slutila da je čeka pravi pakao i preveliki bol… Kada se čovek nađe u ovakvoj situaciji, reči utehe ne postoje, vreme ne briše trag, a sećanje je uvek prisutno.

 Dugo sam pokušavala da ostanem u drugom stanju, kaže Ana

Ana je doživela dve najjače emocije, ljubav i gubitak.

– Kada sam prvi put poželela da se ostvarim kao majka, nije sve išlo onako kako sam želela. Dugo sam pokušavala da ostanem u drugom stanju. Poznavala sam devojke koje bi imale odnos sa muškarcem samo jednom i ostale bi trudne. Ali to nije bio moj slučaj. Kada dugo pokušavate da ostanete u drugom stanju, to počinje da vas opterećujete i imate utisak da su odjednom svi oko vas trudni, sem vas. Međutim, posle upornog pokušavanja, uspeli smo. Ostala sam u drugom stanju i rodila divnog dečaka – započela je svoju priču Ana.

– Moj sin je imao samo šest meseci kada sam saznala da sam drugi put trudna. Poželela sam da to nije istina. Plakala sam. Nisam osećala radost i to me je dodatno činilo depresivnom. Saopštila sam mužu vest i on je bio presrećan. Njegova radost me je ponovo rasplakala – bila je iskena.

 

Anu su mučile sumnje.

– Smatrala sam da sada nije najbolji trenutak, osećala sam se iscrpljeno. Imali smo bebu koja je i dalje u krevecu, razlika između dece bi bila samo 15 meseci i to ukoliko bih se porodila prema utvrđenom terminu. Nikad ne znate tačan datum porođaja, kao što je to bio slučaj sa mojim prvim sinom, rodila sam ga mesec dana ranije – nastavila je.

Bila je prestravljena.

– Nisam se osećala spremnom da brinem o dva deteta u isto vreme, i to o dva deteta sličnog uzrasta, mislila sam da je to zadatak kome nisam dorasla – grčevito nastavilja svoju priču.

- Oglasi -

Kako to u životu obično biva, uvek se ostvare dve stvari, ona koju najviše želite i ona koje se najviše plašite. Ana je jednog dana počela da krvari.

– Bila sam u osmoj nedelja trudnoće kada sam počela da krvarim. Sa suprugom sam otišla na ultrazvuk. Čula sam kako bebi srce kuca, videla sam tu malu “tačkicu” na monitoru i istog trena su svi moji strahovi nestali. Međutim, počela sam da verujem u ovaj život u sebi kada je već bilo prekasno. Videla sam život koji se nakon pregleda, posle samo nekoliko dana, brzo ugasio u meni. Bila sam očajna –  priseća se Ana.

– To je bio najmračniji period mog života.  Lakše sam podnela smrt oca, koji je bolovao od raka, jer sam bila okružena ljudima, ljudima koji su ga voleli i sa kojima bih pričala i prisećala se lepih trenutaka sa njim, a ovaj put je sve bilo drugačije… Ovaj put sam bila sama ili sam se barem tako osećala…

NEVENINA PRIČA : Gubitak deteta u 33 nedelji trudnoće

Smatram da se ne priča dovoljno o pobačaju ili gubitku deteta, generalno. Zato sam odlučila da podelim svoju bol sa svima. Sve žene prolaze kroz ogromnu tugue, čuvamo to iskustvo u sebi, ne delimo našu patnju. Zaista, da li krijemo zato što to nije važno? Ne, krijemo jer se bojimo da će drugi reći: ” Dobro, nije strašno, bolje je što se to dogodilo ovako rano.” Bolje? Nikad nije dobro i nikada nije vreme za gubitak – kaže Ana.

Posle ove trudnoće, još jedna je prekinuta. Gubitak još jedne bebe doneo  je mnogo boli. Srećom, u Aninom životu periode tuge zamenili su periodi radosti.

Ana za kraj dodaje:

Imala sam pet trudnoća u životu,  a sada iza sebe ima troje prelepe dece koji me svakog dana čine ponosnom i dostojnom života i još dve bebe koje večno žive u mom srcu.

izvor

BOLAN GUBITAK TRUDNOĆE

- Advertisement -

Komentara
Loading...