„KAD MAJKA ODLAZI, BEBA SE UZNEMIRI, KAO DA ZNA…“ Plač ovih mališana krije najbolnije priče Srbije

0

„Kada majka odlazi, a mnoge i ne okreću glavu, bebe su veoma uznemirene, kao da znaju da im se nešto prelomno dešava u životu. A plač ostavljenog deteta je bolniji i duži, razlikuje se od plača drugih beba. Ovaj plač kao da traži zagrljaj, ljubav“, ovako medicinske sestre koje brinu o napuštenim bebama opisuju situacije u kojima su se, nažalost, mnoge našle u svojoj karijeri i to više puta.

Poslednja priča koja je čitaocima slomila srce, tiče se bebe Marije, koju je majka posle porođaja ostavila u bolnici u Vranju. O ostavljenoj bebi staraju se lekari i sestre, a majka, koja ima sedmoro dece, a Marija joj je osmo dete, pravdala se „lošom materijalnom situacijom“.

Svaka napuštena beba ima različitu sudbinu, ali su emocije koje izazivaju iste.

– Plač opstavljene bebe prestane čim ga privijemo na grudi i počnemo da pevušimo. Tada u njihovim očima vidite odraz vaše ljubavi i to je ono zbog čega budemo srećni – isrpičala je ranije za „Blic“ doktorka Valentina Videnović za „Blic“.

Ona je ispričala da u leskovačkom porodilištvu bebe prihvataju sa bolom: „Čuvamo ih kao svoju decu, a ispratimo u suzama“.

Da su emocije jake, potvrđuje i jedna hraniteljka koja je zbrinula napušteog mališana.

– Ne odvajam ga od svoje dece, posebeno što je umiljatije od mojih. Obasipam ga poljupcima po celom telu, klackam ga dok spava, a stalno mi je na umu kakva će mu sudbina biti posle usvajanja – ovako je za „Blic“ ranije govorila jedna od usvojiteljki deteta, kojeg je u svoj dom donela pravo iz porodilišta.

Prema iskustvu doktorke Mariane Nikolić Pavlović iz lekovačkog prodilišta, u prvim danima potreba beba se ograničava na hranu, ali već od 10 dana traže društvo, da se maze i da im se priča.

- Oglasi -

Ostavljene bebe od samog početka imaju potpuno promenjen tok života u odnosu na drugu novorođenčad.

One žive u zasebnoj sobi na ginekologiji, tamo gde stroga pravila ne dozvoljavaju kućnu atmosferu, baldahine, šarene zidove i igračke koje se vrte iznad kreveca, a koje deca uglavnom imaju.

Dok ih neko ne prihvati i ne odu u hraniteljsku porodicu medicinski radnici se trude da im nadoknade ljubav majke i oca, bake i deke.

Kada roditelji ostave bolesnu decu u bolnicama po njih se uglavnom ne vrate više nikada. Neki roditelji svoju decu ostavljaju i na smetlištu, autobuskim ili železničkim stanicama, u portama crkvi… pa se ti slučajevi se prijavljuju socijalnim službama koje pronalaze idealno rešenje za napuštene mališane.

Iako srećni što su bebe pronašle novu porodicu, lekari i sestre uvek u suzama ispraćaju „svoje bebe“ kojima su pomogli da prebrode prve teške životne trenutke.

U bolnici čekaju nove roditelje

Dok ne dođe neko ko želi da im pruži svu ljubav koja im je potrebna, bebe u bolnicama u kojima su rođene čekaju da im se život promeni.

 Oni samo žele da nađu dom i ljubav

Neke bebe tako jako brzo budu usvojene, brzo pronađu svoje domove i sreću.

Bebe koje nakon što ih roditelji ostave, niko ne usvoji, svoj život nastavljaju u domovima za nezbrinutu decu, bilo onim u mestima u kojia su rođeni, ili u onom u Zvečanoskoj ulici u Beogradu.Kako osobe koje rade sa decom navode, i bebe, ali i nešto starija deca koja su napuštena imaju samo jednu želju – da pronađu dom i ljubav.

U proteklih godinu dana javnost su potresla ostavljanja ove dece

Podsećamo, u prethodnih godinu dana srpsku javnost je potreslo ostavljanje troje mališana, dva dečaka i jedne devojčice.

Prvo je veliku životnu bitku vodio Jovan, koga su roditelji ostavili u proti crkve u Čajetini, a pronađen je zahvaljujući psu koji je svoju vlasnicu doveo do Jovana koji je uvijen u beli plašt ostavljen ispred vrata crkve.

Jovan je sam početak svog života proveo u užičkoj bolnici, kako bi se pratilo njegovo zdravstveno stanje, a prema poslednjim informacijama, još nije dobio hraniteljsku porodicu.

Tadiju su dan nakon rođenja po najvećem snegu ostavili ispred jedne od kuća u mestu Mali Crnić gde su ga pronašle meštanke ovog mesta i neko vreme čuvale. Tadija je ubrzo nakon toga usvojen.

Marija je sedmo dete svoje majke, tridesetosmogodišnje žene iz Trgovišta koja ju je pre nekoliko dana ostavila u vranjanskoj bolnici.

Tužno i žalosno . Koliko se samo drugi ljudi muče da dobiju dete , daju silne pare na vantelesnu oplodnju a drugi imaju tu mogućnost i šta urade ? Ostave !

Foto pexels.com
Autor/Izvor blic

- Advertisement -

Komentara
Loading...